Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα δύο «αγκάθια» των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης

Δύο κρίσιμα ζητήματα χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, ώστε να προχωρήσει η χρηματοδότηση των εταιρειών από τα δάνεια 13 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης. Τι συζητά η ομάδα εργασίας που συστάθηκε από το οικονομικό επιτελείο και τις τράπεζες.

Τα δύο «αγκάθια» των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των τραπεζών, με αντικείμενο την αποσαφήνιση δύο σημαντικών ζητημάτων που αγγίζουν τα δάνεια ύψους περίπου 13 δισ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα περάσουν μέσα από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με στόχο τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

Τα δύο κρίσιμα θέματα που χρήζουν επεξεργασίας και άμεσης αντιμετώπισης προκειμένου να αρχίσει να «δουλεύει» το σκέλος των χρηματοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης είναι:

- Πρώτον, να οριστεί εκ νέου το πλαφόν της κρατικής ενίσχυσης που μπορεί να λάβει μια επιχείρηση. Κι αυτό, δεδομένου ότι αρκετές εταιρείες έχουν χρηματοδοτηθεί μέσα από προγράμματα του ΕΣΠΑ (διαχρονικά) ενώ από τον Απρίλιο του 2020, λόγω της πανδημικής κρίσης, έχουν δοθεί αρκετά προγράμματα χρηματοδοτικής φύσης, με εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ειδικά τα προγράμματα στήριξης με ρευστότητα που άνοιξαν μέσω του τραπεζικού συστήματος λόγω Covid έχουν οδηγήσει αρκετές επιχειρήσεις να «πιάσουν ταβάνι» στις χρηματοδοτήσεις που έχουν λάβει με κρατική εγγύηση, γεγονός που αποτελεί εμπόδιο στην ένταξή τους στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης. «Το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, προκειμένου να μην τρέχουμε την τελευταία στιγμή», τονίζει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή.

- Δεύτερον, με δεδομένο ότι πολλές μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις, από το εμπόριο μέχρι τη βιομηχανία, έχουν επιδοτηθεί από τους κατά σειρά αναπτυξιακούς νόμους που έχουν «τρέξει» στην οικονομία, προκύπτει και εδώ ζήτημα πλαφόν ως προς το ύψος της συνολικής επιδότησης που μπορεί να λάβει μια επιχείρηση από το κράτος.

Ομάδα εργασίας - νομικό γραφείο

Οι διοικήσεις των τραπεζών υπογραμμίζουν ότι τα δύο αυτά ζητήματα πρέπει να ξεκαθαριστούν το συντομότερο δυνατόν, εξού και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr οι τράπεζες έχουν αποστείλει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τις παρατηρήσεις τους και προτάσεις για την άμεση αντιμετώπιση του θέματος.

Μάλιστα, για την επίσπευση της διαδικασίας έχει συσταθεί κοινή ομάδα εργασίας -που αποτελείται από στελέχη του οικονομικού επιτελείου και στελέχη των τραπεζών-, η οποία σε συνεργασία με το νομικό γραφείο KLC -που εκτελεί χρέη συμβούλου- αναμένεται να βρουν λύση και στα δύο αυτά ζητήματα.

Τα ποσοστά χρηματοδότησης

Κι ενώ τα επόμενα 24ωρα η Ελλάδα θα πάρει και τυπικά το πράσινο φως για το Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», με τις πρώτες εκταμιεύσεις των 4 δισ. ευρώ να έρχονται άμεσα στην Αθήνα, στο μέτωπο των επενδυτικών σχεδίων για χρηματοδότηση από τα δάνεια του Ταμείου, η ζήτηση παραμένει ακόμη σε χαμηλά επίπεδα καθώς μένουν πολλά ακόμη να αποσαφηνισθούν.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι όταν επιχείρηση ζητήσει δανεισμό από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, θα απολαύσει ιδιαίτερα χαμηλό επιτόκιο, κοντά το 1%, αρκεί το 40% της επένδυσης να γίνει με ίδια κεφάλαια της εταιρείας. Το υπόλοιπο 40% θα χρηματοδοτηθεί από το δημόσιο (σ.σ. από το Ταμείο Ανάκαμψης) και το 20% από τραπεζικό δανεισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v