Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ωρα αποφάσεων για τον κατώτατο μισθό

Πιθανότερο σενάριο η οριακή αύξησή του. Ποιο το σκεπτικό της κυβέρνησης, τη Δευτέρα το «πράσινο φως» από το υπουργικό συμβούλιο. Μεταρρυθμίσεις για την καθημερινότητα του πολίτη, προτεραιότητα του Μεγάρου Μαξίμου.

Ωρα αποφάσεων για τον κατώτατο μισθό

Τα αποκαλυπτήρια του -καθορισμένου από την κυβέρνηση- ύψους του κατώτατου μισθού θα γίνουν στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας, το οποίο θα συνεδριάσει υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, αφού έγινε δέκτης των θέσεων των κοινωνικών εταίρων και των εμπλεκόμενων φορέων για το ζήτημα, θα εισηγηθεί την πρότασή του, η οποία θα συζητηθεί μεταξύ των υπουργών και θα λάβει την τελική της μορφή.

Μέχρι και την ύστατη ώρα, δύο ήταν τα σενάρια που βρίσκονταν πάνω στο τραπέζι: το πρώτο αφορά στο «πάγωμα» του κατώτατου μισθού, όπως πρότειναν οι εργοδοτικές οργανώσεις, λόγω της μεγάλης ύφεσης που προέκυψε από την πανδημία και των αντίστοιχων επιπτώσεων στις επιχειρήσεις. Το δεύτερο σενάριο, το οποίο δείχνει να είναι το επικρατέστερο, είναι η οριακή (γύρω στο 2%), συμβολική αύξηση του κατώτατου μισθού, προκειμένου να σηματοδοτηθεί η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα και να αρχίσει να βελτιώνεται η ψυχολογία στην αγορά.

Κυβερνητικός παράγοντας, ερωτηθείς από το Euro2day.gr για το θέμα, δεν αποκλείει τη συγκεκριμένη εξέλιξη, μολονότι, όπως σημειώνει, οι ισορροπίες, λόγω της ιδιαίτερης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα, είναι λεπτές και η όποια απόφαση ληφθεί, θα πρέπει να έχει σταθμιστεί πολύ καλά από τα επιτελεία των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών.

Όπως αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης (με άρθρο του στα ΝΕΑ), «η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη της τις προτάσεις των εργοδοτών, των εργαζομένων, των ινστιτούτων και των ειδικών που περιγράφει ο νόμος και καταλήγει στη δική της πρόταση, με βάση την οικονομική συγκυρία, τις αντοχές της οικονομίας και τις προοπτικές της χώρας».

Δηλώνει δε βέβαιος ότι θα ξεκινήσει νέος γύρος πολιτικής αντιπαράθεσης, καθώς, ανεξάρτητα από την κυβερνητική απόφαση για τον κατώτατο μισθό, η αντιπολίτευση «θα μας κατηγορήσει για αναλγησία». Ως… προκαταβολική απάντηση, υπενθυμίζει, μεταξύ άλλων, «την αύξηση των ασφαλιστικών και τη μείωση του αφορολόγητου ορίου επί ΣΥΡΙΖΑ, που οδήγησε σε αντίστοιχη μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων».

Το Ταμείο Ανάκαμψης

Το Μέγαρο Μαξίμου παράλληλα με τη δύσκολη εξίσωση του τέταρτου κύματος της πανδημίας και της επικίνδυνης μετάλλαξης Δέλτα, επιμένει να δίνει έμφαση στη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Ως ένας από τους βασικούς μοχλούς για την επίτευξη του εν λόγω στόχου είναι το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0», χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Έτσι, πέρα από τις ψηφιακές υπηρεσίες που -αναβαθμισμένες πλέον- παρέχει το κράτος, αντίστοιχες πρωτοβουλίες θέλει η κυβέρνηση να ληφθούν και για μια σειρά άλλων δράσεων, όπως οι συναλλαγές με τις δημόσιες υπηρεσίες, ο εκσυγχρονισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η ανακύκλωση, η κυβερνοασφάλεια και η επανακατάρτιση μέσω του Εθνικού Συστήματος Δια βίου Μάθησης. Τέτοιες δράσεις για την καθημερινότητα, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, θα κρίνουν τελικά και το πολιτικό πεδίο, μαζί ασφαλώς με την ανάπτυξη της οικονομίας, στην οποία προσδοκούν για τα προσεχή έτη.

Πιο συγκεκριμένα, για την απλοποίηση των συναλλαγών με το κράτος, εντός δύο ετών, υπολογίζεται πως ο κάθε πολίτης θα έχει έναν 12ψήφιο προσωπικό αριθμό τον οποίο θα χρησιμοποιεί για τη συντριπτική πλειονότητα των συναλλαγών του με τον δημόσιο τομέα. Η Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) θα οριστεί ως το κέντρο ψηφιακών υπηρεσιών για την παροχή ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών και ειδικά για την παροχή ηλεκτρονικών εγγράφων, στα οποία θα υπάρχει πρόσβαση υπό τους ίδιους όρους όπως τα μη ηλεκτρονικά έγγραφα.

Όσον αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οργανώνεται η δημιουργία ενός ψηφιακού επιχειρηματικού οικοσυστήματος μέσω χρηματοδότησης της προμήθειας και εφαρμογής ψηφιακών εργαλείων και διαδικασιών, καθώς και ενεργοποίησης στελεχών επιχειρήσεων. Ο σχεδιασμός αυτός περιλαμβάνει νέες προβλέψεις που θα εισαχθούν σχετικά με την αύξηση της έκπτωσης των εξόδων έως και 200% συνολικά σχετικά με την ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων. Ο τύπος των δαπανών που υπόκεινται σε έκπτωση καθώς και οι όροι, οι διαδικασίες και οποιεσδήποτε άλλες απαραίτητες λεπτομέρειες για την εφαρμογή της υπεραπόσβεσης θα καθοριστούν με κοινές υπουργικές αποφάσεις των συναρμόδιων υπουργών Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αντίστοιχα.

Για την κυβερνοασφάλεια, προετοιμάζεται η ίδρυση ενός Εθνικού Κέντρου Ασφάλειας στον κυβερνοχώρο για την παρακολούθηση, την πρόληψη, τον εντοπισμό, τη διερεύνηση και την αντιμετώπιση διάφορων απειλών. Το Κέντρο, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, θα αποτελέσει «ασπίδα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο», μέσω της ταχύτερης ανίχνευσης και αντίδρασης σε συμβάντα και την προστασία περιουσιακών στοιχείων, πνευματικής ιδιοκτησίας, δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, καθώς και επιχειρηματικών συστημάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v