Σάλος για την υποχρεωτική μετατροπή εργαζομένων στην efood σε freelancers

Κύμα αντιδράσεων στα social media με hashtag #cancel_efood, μετά από μήνυμα της εταιρείας που ζητά από εργαζόμενους να γίνουν freelancer, γιατί αλλιώς δεν θα ανανεωθεί η σύμβασή τους. Τα μεγάλα έσοδα στην πανδημία και η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου.

Σάλος για την υποχρεωτική μετατροπή εργαζομένων στην efood σε freelancers

Μεγάλες αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της e-food να αλλάξει το εργασιακό καθεστώς τμήματος των απασχολούμενων σε αυτή. Στο Twitter στα πρώτα trend βρίσκεται το hashtag #cancel_efood, δείγμα της αίσθησης που προκάλεσε η κίνηση αυτή. 

Μετά το σάλο η εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωσή στην οποία μιλά για «λάθος διατύπωση» στο μήνυμα, παρ' όλα αυτά, πηγές της μιλώντας στο Euro2day.gr διευκρινίζουν ότι δεν προτίθεται να ανανεώσει τις συμβάσεις των εργαζομένων που λήγουν

Σε μήνυμα που έστειλε σε απασχολούμενους σε αυτή αναφέρει: «Αγαπητή Rider, στο πλαίσιο της αύξησης της παραγωγικότητας του στόλου και της ευρύτερης στρατηγικής της εταιρείας, θα θέλαμε να σου προτείνουμε να συμμετάσχεις και εσύ στο σχήμα συνεργασίας freelancing. Θέλουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας αλλά με βάση τα παραπάνω και το batch σου εκτιμούμε ότι θα ήταν καλύτερο να συνεχίσεις να εργάζεσαι ως freelancer… Σε διαφορετική περίπτωση, θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης…».

Σημειώνεται ότι το Euro2day.gr είχε από τα μέσα Ιουλίου γράψει για τις προθέσεις της εταιρείας να προσφέρει σε διανομείς τη δυνατότητα να εργαστούν είτε με εξαρτημένη σχέση εργασίας, με τον καθιερωμένο τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε η εταιρεία μέχρι τώρα, είτε ως ανεξάρτητοι συνεργάτες, μέσω του νέου μοντέλου που εισάγει. Ωστόσο εκ του μηνύματος φαίνεται πως δεν προτίθεται να δώσει επιλογή. 

Να σημειωθεί ότι τα έσοδα και τα κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν κατακόρυφα εν μέσω πανδημίας. Ο κύκλος εργασιών της σημείωσε πέρυσι αύξηση 49% και διαμορφώθηκε στο ποσό των 64,4 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη της αυξήθηκαν κατά 26,7%, φθάνοντας στα 21,3 εκατ. ευρώ, από 16,8 εκατ. ευρώ το 2019.

 

 

 

 

ΕΚΑ: Εκβιαζουν τους εργαζόμενους - άνεργος ή συνεργάτης

«Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας καταγγέλλει τη μεθόδευση της εταιρείας efood να μετατρέψει τις συμβάσεις των εργαζομένων της από συμβάσεις μισθωτής εργασίας σε συμβάσεις ελεύθερου επαγγελματία (μπλοκάκι)», τονίζει σε ανακοίνωσή του το  ΕΚΑ.

«Αξιοποιώντας πλήρως τις προβλέψεις του αντιεργασιακού νομοσχεδίου Χατζηδάκη (ν.4808/21), έρχεται να διαπραγματευτεί (εκβιάσει) τους εργαζόμενους, θέτοντας το δίλημμα: άνεργος ή συνεργάτης», αναφέρει ανακοίνωση.

«Ήδη οι συμβάσεις των περίπου 2.700 εργαζόμενων είναι κυρίως συμβάσεις εικονικής εργολαβίας διαμέσου της γνωστής εταιρείας/μεσάζοντα Manpower. Είναι συμβάσεις ορισμένου χρόνου με συνεχείς ανανεώσεις κάθε τρεις μήνες. Αλλά η εταιρεία θέλει να απαλλαγεί ακόμα και από αυτή την ελάχιστη δέσμευση, μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε δήθεν αυτοαπασχολούμενους», σημειώνεται.

«Το ΕΚΑ συμπαραστέκεται στον αγώνα των εργαζομένων στην efood και θα σταθεί αρωγός τους στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τον ωμό εκβιασμό και να υπερασπιστούν τις θέσεις εργασίας τους και τα εργασιακά τους δικαιώματα».

ΚΚΕ: Αποδεικνύεται ο εκτρωματικός χαρακτήρας του νόμου Χατζηδάκη

«Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι του αντεργατικού τερατουργήματος Χατζηδάκη, οι μεγάλες επιχειρήσεις σπεύδουν να εφαρμόσουν τις διατάξεις του. Πρόσφατο κρούσμα η επιχείρηση-πλατφόρμα "e-food", που, με την απειλή της απόλυσης, μετατρέπει τους διανομείς σε "συνεργάτες-freelancer", τσακίζοντας ακόμα περισσότερο μισθούς, εργασιακά κι ασφαλιστικά δικαιώματα, ωράρια, μέτρα προστασίας» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

«Καθημερινά αποδεικνύεται ο εκτρωματικός χαρακτήρας του νόμου Χατζηδάκη, αλλά και η απάτη του υπουργού, ότι δήθεν θα έλυνε τα προβλήματα των διανομέων», επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του «για τις αντεργατικές μεθοδεύσεις στην επιχείρηση-πλατφόρμα "e-food"» και υπογραμμίζει καταλήγοντας: «Ένας δρόμος υπάρχει. Ο ενωτικός, μαζικός αγώνας των εργαζομένων, μέσα απ' τα συνδικάτα τους, για να μείνει αυτό το έκτρωμα στα χαρτιά και να ξηλωθεί όλο το αντεργατικό πλαίσιο».

Ομοσπονδία στον επισιτισμό-τουρισμό:  Οργανωμένο έγκλημα

"Λίγες ώρες μετά τις απολύσεις των διανομέων από γνωστή αλυσίδα ταχυφαγείων, με σκοπό την έναρξη της συνεργασίας της με την e-food και Wolt, ήρθε το τελεσίγραφο από την e-food προς τους διανομείς πως αν δεν γίνουν εξωτερικοί συνεργάτες θα απολυθούν!!!", αναφέρει ανακοίνωση της Ομοσπονδίας εργαζομένων στον επισιτισμό-τουρισμό,

"Αυτό είναι το σχέδιο τους: Εργαζόμενοι χωρίς συλλογικές συμβάσεις - χωρίς εργασιακά δικαιώματα!

Η Ομοσπονδία μας δηλώνει την αμέριστη συμπαράσταση στους συναδέλφους διανομείς και θα είναι δίπλα στον αγώνα τους με όποιο τρόπο της ζητηθεί".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v