Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηλεκτροπαραγωγοί: Εξασφαλισμένες οι προμήθειες φυσικού αερίου

Κανένα πρόβλημα στην τροφοδοσία, το θέμα είναι στις τιμές, λένε Elpedison, Mytilineos και Ηρων, εκκρεμεί συνάντηση του Ρυθμιστή με τη ΔΕΗ. Προσπάθεια μείωσης της τιμής του ρωσικού αερίου στην επίσκεψη Μητσοτάκη στη Ρωσία.

Ηλεκτροπαραγωγοί: Εξασφαλισμένες οι προμήθειες φυσικού αερίου

Δεν θα υπάρξει πρόβλημα τροφοδοσίας των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο κατά τους χειμερινούς μήνες, διαβεβαιώνουν τρεις μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι της χώρας.

Κατά συνέπεια, οι μονάδες προβλέπεται να είναι διαθέσιμες στο μέγιστο της απόδοσής τους, ώστε να καλύψουν τυχόν αυξημένη ζήτηση ηλεκτρισμού.

Όμως, η τρέχουσα εβδομάδα είναι κρίσιμη για ένα λόγο. Θα διαφανεί αν η Ελλάδα καταφέρει να πετύχει ανταγωνιστικές τιμές για το ρωσικό φυσικό αέριο τον επόμενο χρόνο. Το θέμα αυτό αναμένεται να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, Μητσοτάκης - Πούτιν, στο Σότσι της Ρωσίας, στις 8 Δεκεμβρίου.

Την προηγούμενη Παρασκευή η ΡΑΕ, στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς της, ως συντονίστριας της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων, κάλεσε σε ξεχωριστές συναντήσεις τους πρώτους τρεις ηλεκτροπαραγωγούς, προκειμένου να εγγυηθούν για την ασφάλεια προμήθειας του καυσίμου, που προορίζεται για τη λειτουργία των μονάδων τους. Πρόκειται για την Elpedison, τη Mytilineos και την ΗΡΩΝ. Σήμερα, Δευτέρα, ο Ρυθμιστής θα έχει ανάλογη συνάντηση και με τη ΔΕΗ.

Αμέσως μετά την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Ρωσία, θα κληθούν στη ΡΑΕ ΔΕΠΑ Εμπορίας και Προμηθέας Gas. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας διαθέτει σύμβαση έως το 2026 με την Gazprom Export, τον εμπορικό βραχίονα της Gazprom, για παράδοση 2 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου σε ετήσια βάση, με τους επιμέρους όρους και ρήτρες να διαπραγματεύονται κάθε χρόνο. Η Προμηθέας Gas (50% Gazprom Export και 50% Pyrsos Holdings, του ομίλου Κοπελούζου) εισάγει και πουλά ρωσικό φυσικό αέριο στην ελληνική αγορά, με ετήσιες πωλήσεις της τάξης του 1 δισ. κ.μ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, οι εταιρείες ενημέρωσαν την Αρχή ότι έχουν κλείσει με οψιόν ποσότητες φυσικού αερίου από τους αγωγούς στις βόρειες διασυνδέσεις, τις οποίες θα απορροφήσουν εφόσον παραστεί ανάγκη. Σε αυτή τη φάση, δεν έχουν δεσμευθεί οι ποσότητες του Ιανουαρίου, καθώς παραμένει ανοιχτό το ζήτημα διαπραγμάτευσης της τιμής τους. Ωστόσο, δόθηκε η διαβεβαίωση ότι συμφωνήθηκαν ποσότητες stand by κι αν χρειαστεί, θα τις προμηθευτούν με οποιοδήποτε κόστος.

Για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) έγινε γνωστό ότι οι συμφωνημένες παραδόσεις θα γίνουν όπως είναι προγραμματισμένες μέχρι τέλη Δεκεμβρίου. Για τον Ιανουάριο, οι ηλεκτροπαραγωγοί έκλεισαν μόνο χρονοθυρίδες στη Ρεβυθούσα, χωρίς τις ανάλογες ποσότητες. Όμως, εγγυήθηκαν ότι και για το LNG δεν θα υπάρξει πρόβλημα προμήθειας, γιατί καράβια μπορούν να φέρουν ανά πάσα στιγμή.

«Διαφοροποιημένες πηγές τροφοδοσίας φυσικού αερίου διαθέτει η χώρα. Δεν είναι πρόβλημα να βρεις αέριο. Η τιμή είναι το πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά στο Euro2day.gr εκπρόσωπος μεγάλου ενεργειακού ομίλου, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη θέση, με εξασφαλισμένο το security supply.

Ο γρίφος του ρωσικού αερίου

Μεθαύριο, Τετάρτη, Μητσοτάκης και Πούτιν θα συζητήσουν, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα μακροπρόθεσμων προμηθειών φυσικού αερίου με ανταγωνιστικές τιμές, με ειδική μέριμνα για το 2022.

Ύστερα από πρόταση της ΔΕΠΑ, συμφωνήθηκε με την Gazprom Export η τροποποίηση της τιμολόγησης του παραδοτέου αερίου για τα έτη 2020 και 2021, ώστε η τιμή του να είναι συνδεδεμένη κατά 60% με τη διεθνή τιμή του πετρελαίου και το υπόλοιπο να διαμορφώνεται με βάση την τιμή του ολλανδικού TTF. Στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για τις παραδόσεις του 2022, που καλύπτονται από πέπλο μυστικότητας, η Gazprom Export, σύμφωνα με πληροφορίες, επιδιώκει η τιμή να καθορίζεται κατά 100% με βάση το TTF, όπως κάνει με όλους τους πελάτες της στην Ευρώπη.

Η ελληνική πλευρά, αντίθετα, επιθυμεί να περιοριστεί όσο γίνεται το ποσοστό αυτό και να περιληφθεί και πάλι σύνδεση της τιμής με το πετρέλαιο, ώστε να μειώσει την έκθεσή της στις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, με συνακόλουθο όφελος και για τους πελάτες της.

Δύο ημέρες πριν από την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού, μεταβαίνει σήμερα στην Αγία Πετρούπολη, την έδρα της Gazprom, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, προκειμένου να προετοιμάσει την ατζέντα των θεμάτων για το φυσικό αέριο. Τον κ. Σκρέκα συνοδεύει ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας Κώστας Ξιφαράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας ΠΕΝ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής και αναπληρωτή πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, με «μενού» τη σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου για το 2022. Δεν αποκλείεται, λένε οι ίδιες πληροφορίες, ο κ. Σκρέκας να έχει συνάντηση και με τον υπουργό Ενέργειας της Ρωσίας Νικολάι Σουλγκίνοφ.

Οι συναντήσεις αυτές στόχο έχουν να «ζυγίσουν» και να προλειάνουν το έδαφος για τη δυνατότητα αποδοχής του ελληνικού αιτήματος, το οποίο προσδοκάται να «σφραγιστεί», στη συνέχεια, κατά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Πούτιν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v