Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Αντάρτικο» τριών Εταιρειών Διανομής Αερίου σε απόφαση της ΡΑΕ

Αφορά στην επιστροφή της παράνομης, όπως θεωρήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χρέωσης προσωρινού τέλους διανομής 4 ευρώ/MWh, που επιβλήθηκε το 2015 σε πελάτες της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας.

«Αντάρτικο» τριών Εταιρειών Διανομής Αερίου σε απόφαση της ΡΑΕ

Το γαϊτανάκι χρεών δεν φαίνεται να έχει τέλος στην ενεργειακή αγορά. Αυτή τη φορά δικαιούχοι είναι βιομηχανικές επιχειρήσεις της χώρας, προς τις οποίες οφείλουν να επιστρέψουν περί τα 9 εκατ. ευρώ συνολικά οι τρεις Εταιρείες Διανομής Φυσικού Αερίου, η ΕΔΑ Αττικής, η ΕΔΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας και η ΔΕΔΑ. Οι εταιρείες αυτές είναι θυγατρικές της ΔΕΠΑ Υποδομών, η οποία πωλήθηκε στην Italgas.

Οι συγκεκριμένες οφειλές των τριών ΕΔΑ αφορούν στην επιστροφή της παράνομης, όπως θεωρήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χρέωσης προσωρινού τέλους διανομής 4 ευρώ/MWh, που επιβλήθηκε το 2015 σε επιλέγοντες πελάτες τους, ήτοι, τη βιομηχανία. Ανάμεσα στις επιχειρήσεις που διεκδικούν τα χρήματα αυτά είναι η ΣΙΔΕΝΟΡ, η ΤΙΤΑΝ, η ΔΕΛΤΑ Τροφίμων, οι ΑΦΟΙ Χαΐτογλου, η ΕΥΑΘ, ο Μπάρμπα Στάθης, η Ε.Ι. Παπαδόπουλος, η Μέλισσα Κίκιζας, η SOVEL, η Exalco, η ΕλβάλΧαλκόρ, η Καραμολέγκος, η Colgate-Palmolive, η UNI-Pharma, η Γιώτης, η Μουζάκης, η Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΒΕΕ, η Νίκας, η Φαμάρ, η ΦΑΓΕ, και πολλές ακόμη.

Η ΕΒΙΚΕΝ πήγε στις Βρυξέλλες το όλο θέμα, για να έρθει, στη συνέχεια, στη ΡΑΕ. Ο Ρυθμιστής το 2020 αποφάσισε αντισταθμιστικά μέτρα υπέρ των βιομηχανιών και τον Σεπτέμβριο του 2021, με νεότερες αποφάσεις, κατέστησε υποχρεωτική την επιστροφή των ποσών αυτών από την 1η Νοεμβρίου 2021. Ωστόσο, οι τρεις ΕΔΑ, όπως καταγγέλλει η ΕΒΙΚΕΝ, αρνούνται να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις της ΡΑΕ.

Εκτός από τις προσφυγές τους στο ΣτΕ, την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέθεσαν, η κάθε μία ξεχωριστά, στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών αιτήσεις για προσωρινή διαταγή αναστολής των αποφάσεων αυτών. Η απόφαση του δικαστηρίου εκκρεμεί.

Η ΕΒΙΚΕΝ μιλά για «ανοίκεια επίθεση από τις διοικήσεις των ΕΔΑ» και μάλιστα, όπως λέει, σε μια περίοδο κατά την οποία η βιομηχανία βρίσκεται αντιμέτωπη με την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους.
Όπως εξηγεί η ΕΒΙΚΕΝ, η αντιπαράθεση ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2015, με την επιβολή, με νόμο, οριζόντιας χρέωσης προσωρινού τέλους διανομής 4 ευρώ/MWh σε όλους τους επιλέγοντες πελάτες, παρά το γεγονός ότι η εν λόγω νομοθετική ρύθμιση παραβίαζε ξεκάθαρα την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2009/73, αλλά και τον εθνικό ενεργειακό νόμο 4001/2011.

Τον Ιούνιο του 2016, η ΕΒΙΚΕΝ προχώρησε αφενός σε επίσημη καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφετέρου, απευθύνθηκε στη ΡΑΕ, ζητώντας της, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και ενόψει του καθορισμού του οριστικού τέλους διανομής με ισχύ από 1/12/2016, να αποφασίσει αντισταθμιστικά μέτρα, εφόσον διαπιστώσει σημαντική απόκλιση μεταξύ της προσωρινής χρέωσης και της τελικής χρέωσης.

Πράγμα που έκανε ο Ρυθμιστής τον Αύγουστο του 2020, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2021 υποχρεώνει τις τρεις ΕΔΑ να επιστρέψουν από 1/11/2021 τα ποσά που αναλογούν σε κάθε βιομηχανία και μάλιστα με ορίζοντα 5ετίας και άτοκες δόσεις.

«Είναι δυνατόν να ξεπερνούν τα όρια καλόπιστης διαχείρισης έναντι των πελατών τους;» διερωτάται η ΕΒΙΚΕΝ, μετά την άρνηση των τριών ΕΔΑ να συμμορφωθούν με την απόφαση της ΡΑΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v