Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλ. Σδούκου (γγ. Ενέργειας): Η Ελλάδα χρειάζεται έρευνες υδρογονανθράκων

«Χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα και περισσότερη παραγωγή φυσικού αερίου», δηλώνει η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών. Η χώρα μας μπορεί να γίνει de facto κόμβος διασύνδεσης Αφρικής-Ευρώπης.

Αλ. Σδούκου (γγ. Ενέργειας): Η Ελλάδα χρειάζεται έρευνες υδρογονανθράκων

Ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα για τις τελματωμένες έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα μας διατυπώνεται από αρμόδια χείλη.

Η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της βιομηχανίας υδρογονανθράκων, στο πλαίσιο της EGYPS 2022, στο Κάιρο της Αιγύπτου, ήταν σαφής: «Χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα και περισσότερη παραγωγή φυσικού αερίου, ως εργαλείο μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης μας από χώρες εκτός Ε.Ε. Παραμένουμε ανοιχτοί και πρόθυμοι να οικοδομήσουμε ισχυρότερες συμμαχίες με τους υπάρχοντες επενδυτές».

Η κ. Σδούκου, προσεγγίζοντας το θέμα της παγκόσμιας ενεργειακής μετάβασης με πραγματιστική οπτική, τόνισε ότι δεν θα είναι γραμμική. Είναι σημαντικό, είπε, να κινηθούμε με ταχύτητα αλλά όχι με βιασύνη. Να γνωρίζουμε τα τεχνολογικά κενά, τους γεωπολιτικούς κινδύνους και τους οικονομικούς περιορισμούς, παράγοντες που ενδέχεται να καθυστερήσουν ή ακόμη και να αντιστρέψουν αυτή την πορεία.

Η ίδια, μάλιστα, δεν δίστασε να πει ότι δεν έχει λογική οποιαδήποτε απόφαση ενός μεγάλου παραγωγού φυσικού αερίου να μειώσει την παραγωγή αερίου ή να αποφύγει νέες επενδυτικές ευκαιρίες στους τομείς του upstream, ειδικά υπό το φως των όσων συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητη, ειδικά στα βαθιά και εξαιρετικά βαθιά νερά της. Πρόσφατα, μάλιστα, ολοκληρώθηκαν δύο νέες σεισμογραφικές έρευνες σε μπλογκ στο Ιόνιο Πέλαγος (σ.σ. από την ΕΛ.ΠΕ.).

Η ενεργειακή μετάβαση είναι απόλυτη αναγκαιότητα, υπογράμμισε η κα Σδούκου, για να διασφαλιστεί η κλιματική σταθερότητα των επόμενων γενεών. «Πρέπει, επίσης, να αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι η διαρθρωτική αλλαγή του παγκόσμιου ενεργειακού μείγματος, η τρίτη που θα συμβεί από την αρχή της βιομηχανικής επανάστασης, θα προκύψει με την πάροδο των γενεών και οι συνέπειές της δεν μπορούν να προβλεφθούν πλήρως».

Συνεπώς, χρειάζεται να επιδιωχθεί σταδιακά και με τον ρυθμό που μπορεί να προσφέρει η τεχνολογική καινοτομία, ώστε να διασφαλιστεί ότι η μετάβαση αυτή δεν θα υπονομεύσει την ενεργειακή ασφάλεια, επισήμανε η ίδια.

Η κα Σδούκου αναφέρθηκε και στις προσπάθειες της χώρας να μετριαστεί η υπερεξάρτησή της από τις εισαγωγές ενέργειας. Είτε με τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας, είτε με νέες υποδομές για αποθήκευση, μεταφορά και αεριοποίηση φυσικού αερίου. Οι υποδομές αυτές, όπως είπε, θα ενισχύσουν την εθνική μας ικανότητα, αλλά και των γειτόνων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί μια μεγάλη έλλειψη εφοδιασμού, όπως αυτή που μπορεί να αντιμετωπίσει η Ευρώπη τους επόμενους μήνες, εάν ξεσπάσει νέα σύγκρουση στην Ανατολική Ευρώπη, μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. «Η Ελλάδα είναι μία χώρα που μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο ως ενεργειακός κόμβος».

Η χώρα μας, διεμήνυσε, θα είναι παράλληλα ο de facto κόμβος για τη διασύνδεση του ευρωπαϊκού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας με το αντίστοιχο σύστημα της Αφρικής. «Γι’ αυτό αποδίδουμε μεγάλη σημασία τόσο στη διασύνδεση της Ευρασίας όσο και της ευρω-Αφρικής, που μας επιτρέπουν να διασυνδεθούμε με την Κύπρο και το Ισραήλ αφενός και με την Αίγυπτο αφετέρου».

Ειδικότερα, η Αίγυπτος, ανέφερε, έχει τεράστιες δυνατότητες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, η οποία είναι επιτακτική ανάγκη να φτάσει στην Ευρώπη. «Η ίδια η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει σημαντικά πλεονάσματα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό απαιτεί ισχυρές διασυνδέσεις με το υπόλοιπο ευρωπαϊκό δίκτυο».

Όσο για το καύσιμο του μέλλοντος, το καθαρό υδρογόνο, η κα Σδούκου εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα διαδραματίσει βασικό ρόλο ως παραγωγός ή ως κόμβος διαμετακόμισής του προς τις ευρωπαϊκές αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v