Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερευνες υδρογοναθράκων: Πώς θα παρακαμφθούν οι προσφυγές στο ΣτΕ

Πώς αντιμετώπισε η αγορά τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για επιτάχυνση των ερευνών για φυσικό αέριο. Ποια είναι τα επόμενα βήματα των εταιρειών που εμπλέκονται στα project έρευνας και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων.

Ερευνες υδρογοναθράκων: Πώς θα παρακαμφθούν οι προσφυγές στο ΣτΕ

Αποφασισμένη είναι η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) να προστεθούν και οι σεισμικές έρευνες της Κρήτης στα δεδομένα που θα έχουν συλλεχθεί από όλες τις υφιστάμενες περιοχές μέσα στον επόμενο χρόνο. Προς τούτο στοχεύει να αποκτήσει δυσδιάστατα (2D) σεισμικά δεδομένα 6.500 χλμ. νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης τον ερχόμενο χειμώνα 2022-2023.

Οι έρευνες αυτές κατά προτεραιότητα ανήκουν στην ευθύνη της κοινοπραξίας TotalEnergies-ExxonMobil-ΕΛ.ΠΕ, που έχει αναλάβει τις δύο περιοχές. Ωστόσο, όπως έχει αποκαλύψει το Euro2day.gr, η προσφυγή τριών περιβαλλοντικών οργανώσεων στο ΣτΕ έχει μπλοκάρει οποιαδήποτε σχετική πρωτοβουλία της κοινοπραξίας, η οποία, εύλογα, δεν δείχνει προθυμία να αναλάβει αυτό το επιχειρηματικό ρίσκο όσο διαρκεί η δικαστική εκκρεμότητα. Να θυμίσουμε ότι μετά από τέσσερις αναβολές, το ΣτΕ έχει προσδιορίσει τη συζήτηση της υπόθεσης για τις 5 Οκτωβρίου 2022.

Ωστόσο, στην περίπτωση που η κοινοπραξία, για τους δικούς της επιχειρηματικούς λόγους, δεν θελήσει να προχωρήσει στις έρευνες τον επόμενο χειμώνα, η ΕΔΕΥ έχει plan B: τη νορβηγική εξειδικευμένη εταιρεία PGS, η οποία, μάλιστα, είχε πραγματοποιήσει στα τέλη του 2012, αρχές 2013, εκτεταμένες γεωφυσικές έρευνες στο Ιόνιο και στην Κρήτη, για λογαριασμό του τότε ΥΠΕΚΑ. Αυτά τα δεδομένα είχε χρησιμοποιήσει το ελληνικό δημόσιο προκειμένου να χαράξει τα προς παραχώρηση οικόπεδα και να προχωρήσει στον γύρο αδειοδοτήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, για όλα αυτά έχουν ξεκινήσει να γίνονται επαφές και συζητήσεις, οι οποίες θα επιταχυνθούν στο επόμενο διάστημα και πολύ σύντομα η ΕΔΕΥ θα είναι σε θέση να προβεί σε ανακοινώσεις.

Η υποδοχή της αγοράς

Τις χθεσινές εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, από την έδρα της ΕΔΕΥ, υποδέχθηκε η αγορά, κατ' αρχάς, με ικανοποίηση. «Η εμπλοκή του Πρωθυπουργού με το θέμα της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων είναι θετική», τόνισε αρμόδια πηγή. «Η αναβάθμιση της προσπάθειας σε έργα εθνικής σημασίας έχει πολύ μεγάλη σημασία», πρόσθεσε παράγοντας με σφαιρική εμπειρία του τομέα.

Όμως, αυτό στο οποίο συμφωνούν όλοι όσοι μίλησαν στο Euro2day.gr είναι η ανάγκη να γίνουν πράξη οι εξαγγελίες και, κυρίως, να ανταποκριθεί επιτέλους η διοικητική μηχανή με διαδικασίες fast track. Να μην επαναληφθούν, με άλλα λόγια, οι γνωστές καθυστερήσεις και αναβολές, οι οποίες δεν προέρχονται απαραίτητα μόνο από τις κεντρικές υπηρεσίες αλλά και από περιφερειακές και δημοτικές.

Εκτιμάται, εξάλλου, ότι οι χθεσινές δηλώσεις λειτουργούν, κατά βάση, ως μήνυμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα του upstream. Τα τελευταία τρία χρόνια, όπως λένε πληροφορίες, ξένοι επενδυτές που έχουν εμπλακεί στις ελληνικές παραχωρήσεις εισέπρατταν κατά τις επαφές τους στην Ελλάδα, και με κυβερνητικούς αξιωματούχους, απροθυμία για τις έρευνες υδρογονανθράκων, με το green deal να πρωταγωνιστεί.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξίσου σημαντικό θεωρείται κατά πόσο η εμπλοκή του Πρωθυπουργού, για πρώτη φορά, στο θέμα της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων θα κατευνάσει τις σφοδρές, σε πολλές περιπτώσεις, αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών, ακόμη και για πολιτική εκμετάλλευση. Μένει να φανεί.

Πάντως, με αφορμή το γεγονός ότι είχε αποδοθεί επικοινωνιακά πολύ μεγάλη σημασία στις χθεσινές κυβερνητικές εξαγγελίες, δημιουργήθηκε η προσδοκία από ορισμένες πλευρές της αγοράς ότι ο Πρωθυπουργός θα έκανε πιο ρηξικέλευθες παρεμβάσεις, πέρα από τη βούληση για επιτάχυνση των συμβατικών υποχρεώσεων των εταιρειών. Να ανακοινώσει και νέο γύρο παραχωρήσεων, για να τραβήξει επί της ουσίας το επενδυτικό ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας, όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Τα επόμενα βήματα των εταιρειών

Η Energean Oil & Gas, που έχει αναλάβει κατά 100% τα Ιωάννινα, αποφάσισε να επισπεύσει τη διαδικασία της ερευνητικής γεώτρησης στην περιοχή, η οποία προγραμματίζεται για τα μέσα του 2023. Για τον σκοπό αυτό θα ετοιμάσει στο επόμενο διάστημα την αναγκαία Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων, η οποία θα τεθεί σε διαβούλευση. Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, η εταιρεία είναι ανοικτή στην προσέλκυση εταίρου για την πραγματοποίηση της ερευνητικής γεώτρησης, η οποία κοστολογείται σε 30-40 εκατ. ευρώ, χωρίς να αποκλείεται να στοιχίσει και λίγο ακριβότερα.

Για το Κατάκολο, η Energean ευελπιστεί ότι θα δοθεί μετά από 28 μήνες η έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, για να προχωρήσει στο γεωτρητικό πρόγραμμά της. Προηγουμένως, η εταιρεία θα προχωρήσει στην αξιολόγηση του project, με εστίαση τώρα στο φυσικό αέριο. Θα εξετάσει, δηλαδή, αν είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμο, κάτι το οποίο είχε κάνει μόνο για το πετρέλαιο, στο οποίο είχε δοθεί προτεραιότητα.

Η ΕΛ.ΠΕ. ολοκλήρωσε φέτος σε χρόνο-ρεκόρ τις δυσδιάστατες σεισμικές έρευνες 2.800 χλμ. στις θαλάσσιες περιοχές Ιόνιο και Κυπαρισσιακό Κόλπο. Μετά την επεξεργασία και ερμηνεία τους, που μπορεί να ολοκληρωθούν ως τα τέλη του έτους, θα εντοπίσει την περιοχή ενδιαφέροντος, όπου θα γίνουν και τρισδιάστατες σεισμικές μελέτες. Για τη δεύτερη ερευνητική φάση, που περιλαμβάνει τις γεωτρήσεις, η διοίκηση της ΕΛ.ΠΕ. δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να συμπράξει με εταίρο.

Energean και ΕΛ.ΠΕ, που έχουν μαζί την περιοχή 2 στο Ιόνιο Πέλαγος (75%-25%), θα προχωρήσουν τον επόμενο χειμώνα 2022-2023 στην πραγματοποίηση τρισδιάστατων σεισμικών μελετών.
Στόχος της ΕΔΕΥ είναι από το 2024 να προστεθούν και άλλες διερευνητικές γεωτρήσεις, ώστε από το 2028 να γίνει δυνατή η εγχώρια παραγωγή υδρογονανθράκων.

*Αναλυτικά η παρουσίαση της ΕΔΕΥ, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v