Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επαφές ExxonMobil και Total με ΕΔΕΥ για τις έρευνες στην Κρήτη

Η αποχώρηση από τη Ρωσία δυτικών εταιρειών εκτιμάται ότι προσδίδει νέα δυναμική. Οι προτεραιότητες στην Κρήτη και το πλάνο των ενεργειών. Ανοικτό το ενδεχόμενο νέων νομοθετικών πρωτοβουλιών για επιτάχυνση των projects.

Επαφές ExxonMobil και Total με  ΕΔΕΥ για τις έρευνες στην Κρήτη

Μετά την επιτάχυνση των ερευνών για υδρογονάνθρακες σε τέσσερις υφιστάμενες περιοχές, σε συμφωνία με τις ελληνικές εταιρείες που εμπλέκονται, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) στρέφει το ενδιαφέρον της στην Κρήτη. Στόχος της να πραγματοποιηθούν με κάθε τρόπο τον ερχόμενο χειμώνα οι σεισμικές έρευνες νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Παράλληλα, η ΕΔΕΥ συνεχίζει τις επαφές με εταιρείες της διεθνούς πετρελαϊκής σκηνής, με την αποχώρηση από τη Ρωσία εταιρειών λόγω της ουκρανικής κρίσης να προσδίδει νέα δυναμική στο ενδιαφέρον διεθνών παικτών του upstream προς άλλες γεωγραφικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Στο αμέσως προσεχές διάστημα, η ΕΔΕΥ θα επιδιώξει συναντήσεις με την ExxonMobil και την TotalEnergies, που συμμετέχουν στην κοινοπραξία (μαζί με την ΕΛ.ΠΕ.) για τις δύο περιοχές της Κρήτης. Να θυμίσουμε ότι το 2017 ήταν η κοινοπραξία, με operator την Total, που αξιοποίησε τη διαγωνιστική διαδικασία «παραχώρηση μετά από αίτηση», για να αναλάβει τις δύο περιοχές, ύστερα από την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που δημοσίευσε η τότε διοίκηση της ΕΔΕΥ, με την έγκριση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Επί του παρόντος, η ΕΔΕΥ κρατά κλειστά τα χαρτιά της. Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, πρώτη προτεραιότητα για τις σεισμικές έρευνες της Κρήτης έχουν οι επενδυτές της κοινοπραξίας. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που επιδιώκεται να καταγραφούν ξεκάθαρα οι προθέσεις των δύο ξένων εταίρων του κοινοπρακτικού σχήματος. Παρά το γεγονός ότι η ΕΔΕΥ σκοπεύει να τους δώσει τράτο για την οριστική απάντηση, ωστόσο, ο χρόνος προετοιμασίας για τις έρευνες κατά τη χειμερινή περίοδο 2022-2023 αρχίζει πλέον να στενεύει. Προφανώς γι’ αυτό πηγές της ΕΔΕΥ επισημαίνουν ότι «είτε αυτοί είτε νέοι επενδυτές θα κάνουν τις έρευνες».

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται να υπάρχει και άλλος τρόπος για να ελαχιστοποιηθεί το επιχειρηματικό ρίσκο για τις έρευνες που συνεπάγεται η εκκρεμότητα της δικαστικής διαμάχης στο ΣτΕ. Κι αυτός δεν είναι άλλος από τη νορβηγική εξειδικευμένη εταιρεία PGS, που γνωρίζει καλά την περιοχή της Κρήτης, αφού πραγματοποίησε σεισμικές έρευνες την περίοδο 2012-2013. Άλλωστε, τα δεδομένα αυτών των ερευνών είχαν αγοράσει τότε από την PGS η ExxonMobil και η Total.

Καθώς η Κρήτη θεωρείται το «φιλέτο» του ελληνικού προγράμματος αξιοποίησης υδρογονανθράκων, η πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών τον ερχόμενο χειμώνα σημειολογικά έχει πολύ μεγάλη σημασία. Γιατί θα παρέχει ισχυρό μήνυμα κυρίως στη διεθνή κοινότητα του upstream, για την αλλαγή της κυβερνητικής στάσης με πράξεις και όχι μόνο με εξαγγελίες. Θα φανεί, με άλλα λόγια, ότι πράγματι όλη η διοικητική μηχανή σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, «έχει σηκώσει μανίκια» για να καρποφορήσει ο ξεχασμένος ως πρότινος τομέας.

Αυξάνεται το διεθνές ενδιαφέρον

Η ΕΔΕΥ από τον Φεβρουάριο, στο ετήσιο συνέδριο της βιομηχανίας υδρογονανθράκων, στο Κάιρο της Αιγύπτου, είχε ξεκινήσει επίσημα να συνομιλεί με ξένους παίκτες, σε μια προσπάθεια αναβίωσης της δυναμικής του εγχώριου τομέα. Πρόσφατα, στις επαφές που είχε με μεγάλη εταιρεία του μεγέθους της Exxon Mobil και της Total και η οποία έχει αποχωρήσει από τη ρωσική αγορά, μετά τις κυρώσεις στη Ρωσία, εισέπραξε την απάντηση «τα πάντα μάς ενδιαφέρουν».

Πηγές της ΕΔΕΥ εκτιμούν ότι η τρέχουσα συγκυρία μπορεί να μεγεθύνει το ενδιαφέρον των ξένων εταιρειών για την Ελλάδα, που είχε αρχίσει να καταγράφεται δειλά δειλά εδώ και λίγο καιρό. Ενδιαφέρον το οποίο εστιάζεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στις υφιστάμενες περιοχές και όχι απαραίτητα σε νέες παραχωρήσεις.

Το πλάνο των ενεργειών

Ως τα τέλη του 2023, στόχος είναι να έχουν συγκεντρωθεί τα δεδομένα από τις σεισμικές έρευνες και στις έξι περιοχές που έχουν παραχωρηθεί. Ως τότε θα έχει γίνει και η πρώτη ερευνητική γεώτρηση στο πιο ώριμο κοίτασμα, στα Ιωάννινα, όπως έχει δεσμευτεί η Energean Oil & Gas.

Οι αμέσως επόμενες γεωτρήσεις εκτιμάται ότι θα είναι στο μπλοκ 2, που έχουν από κοινού Energean και ΕΛ.ΠΕ., καθώς και στις περιοχές Ιόνιο και Κυπαρισσιακός Κόλπος. Έτοιμο για γεώτρηση είναι και το Κατάκολο, αφού εγκριθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Οι ερευνητικές γεωτρήσεις είναι αυτές που θα πιστοποιήσουν αν υπάρχουν απολήψιμα κοιτάσματα και κατά πόσο είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμα.

Για την επιτάχυνση όλων των project δεν αποκλείεται να υπάρξουν και νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες, οι οποίες μελετώνται σε αυτή τη φάση, με παράλληλη αναβάθμιση και ενίσχυση του ρόλου της ΕΔΕΥ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v