Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουλγαρία: Μαζί με την Ελλάδα θα τροφοδοτούμε με αέριο τα Βαλκάνια

Στις κοινές ελληνοβουλγαρικές πρωτοβουλίες προκειμένου τα Βαλκάνια και η Νοτιοανατολική Ευρώπη να απεξαρτηθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο ποντάρει η Σόφια. Νέες συνεργασίες, νέοι αγωγοί και ο ρόλος Αλεξανδρούπολης και Ρεβυθούσας.

Βουλγαρία: Μαζί με την Ελλάδα θα τροφοδοτούμε με αέριο τα Βαλκάνια

Κοινές παραδόσεις φυσικού αερίου στη νοτιοανατολική Ευρώπη θα επιδιώξουν Ελλάδα και Βουλγαρία προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση της περιοχής από το ρωσικό αέριο εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία, όπως δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Αλεξάντερ Νικολόφ σύμφωνα με το Reuters. 

Η Βουλγαρία, η οποία κάλυπτε πάνω από το 90% των αναγκών της σε φυσικό αέριο με ρωσικές εισαγωγές, είδε τις ροές της να διακόπτονται στις 27 Απριλίου, όπως και η Πολωνία, αφού οι δύο χώρες αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια. 

Η γειτονική χώρα, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προωθεί την περιφερειακή συνεργασία που θα περιλαμβάνει καλύτερη χρήση των υποδομών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο κοινών ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών με στόχο τη μείωση της εξάρτησης από τις ρωσικές εισαγωγές, συνεχίζει το Reuters.

Ειδική ομάδα της ΕΕ που φιλοξενείται στη Σόφια και παρακολουθεί την παροχή φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή πραγματοποίησε την πρώτη της συνάντηση την Πέμπτη. Επίσης, στη βουλγαρική πρωτεύουσα συνεδριάζει φόρουμ αξιωματούχων από την Ελλάδα, τη Ρουμανία, την Τουρκία, τη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Ουκρανία και το Αζερμπαϊτζάν.

Η Βουλγαρία, που αυτή τη στιγμή μεταφέρει ρωσικό αέριο στη Σερβία και την Ουγγαρία, μπορεί επίσης να μεταφέρει πάνω από 20 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως μέσω του βόρειου δικτύου της προς την υπόλοιπη Ευρώπη, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Άσεν Βασίλιεφ.

«Με τις κοινές μας προσπάθειες, με τις υπάρχουσες υποδομές και με μικρές αναβαθμίσεις», είπε, «πιστεύω ότι μπορούμε να διαφοροποιήσουμε την περιοχή και να τερματίσουμε την εξάρτηση [από τη Ρωσία] μια για πάντα».

Η βουλγαρική εταιρεία παροχής φυσικού αερίου Bulgargaz και η ελληνική ΔΕΠΑ θα αναζητήσουν ευκαιρίες παράδοσης φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή, δήλωσε ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νικολόφ.

Η Ελλάδα σχεδιάζει να διπλασιάσει σύντομα τη χωρητικότητα του μοναδικού τερματικού της σταθμού στη Ρεβυθούσα, κατασκευάζοντας ταυτόχρονα έναν νέο τερματικό σταθμό (FSRU) έξω από την Αλεξανδρούπολη μέχρι το τέλος του 2023, πρόσθεσε. 

Ο αγωγός IGB, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στη Βουλγαρία από τους ελληνικούς τερματικούς σταθμούς και από τον αζέρικο αγωγό, θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο. 

Τέλος, την Πέμπτη η Bulgargaz υπέγραψε συμβόλαιο με βουλγαρική εταιρεία για την έναρξη κατασκευής σύνδεσης με τη Σερβία.

Σκρέκας: Ενισχύεται η διαπραγματευτική ισχύς ΔΕΠΑ Εμπορίας - Bulgargaz

Οπως ανακοίνωσε ο Ελληνας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η Bulgargaz συμφώνησαν να προβούν σε κοινές αγορές φυσικού αερίου, ενισχύοντας την διαπραγματευτική τους ισχύ και αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τις υποδομές φυσικού αερίου.

Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στη σύσταση μιας task force Ελλάδας – Βουλγαρίας για την παρακολούθηση και τον συντονισμό των δράσεων στον τομέα της ενέργειας. Επίσης, ανακοίνωσε την επιτάχυνση της κατασκευής της δεύτερης ηλεκτρικής διασύνδεσης με τη Βουλγαρία.

Στη συνάντηση τονίστηκε η σημασία των ηλεκτρικών διασυνδέσεων για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και η καθοριστική συμβολή των νέων έργων ΑΠΕ στην επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης.

«Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε πυλώνα ενεργειακής ασφάλειας για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, τριπλασιάζουμε την αποθηκευτική δυναμικότητα της χώρας σε LNG, διπλασιάζουμε τις διασυνδέσεις μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και μεγιστοποιούμε την διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Εμβαθύνουμε την περιφερειακή συνεργασία, υλοποιώντας στρατηγικές υποδομές που θα προσφέρουν εναλλακτικές πηγές προμήθειας ενέργειας, σε μια κρίσιμη συγκυρία. Ο πλωτός σταθμός FSRU στην Αλεξανδρούπολη θα μειώσει σημαντικά την εξάρτηση των χωρών της ευρύτερη περιοχής από το ρωσικό φυσικό αέριο, απελευθερώνοντας ένα σημαντικό εξαγωγικό δυναμικό από την Ελλάδα προς τα Βαλκάνια», δήλωσε ο ΥΠΕΝ, Κ. Σκρέκας.

«Επίσης, προωθούμε ενεργά τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, ενισχύοντας την εθνική ενεργειακή ασφάλεια και θωρακίζοντας τη χώρα μας από εισαγόμενες ενεργειακές κρίσεις. Είναι επιτακτική ανάγκη να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, προκειμένου να επιτύχουμε το στόχο της ενεργειακής μας αυτονομίας και ανταγωνιστικότητας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v