Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενέργεια: Δεύτερες σκέψεις στα σχέδια παραγωγής με φυσικό αέριο

Το αυξημένο κόστος που προκαλεί το ράλι στις πρώτες ύλες και ο πληθωρισμός, αλλά και η αβεβαιότητα που δημιουργείται αναφορικά με την κυβερνητική πολιτική στο θέμα της φορολόγησης των επιχειρήσεων, προβληματίζει την αγορά.

Ενέργεια: Δεύτερες σκέψεις στα σχέδια παραγωγής με φυσικό αέριο

Κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας φαίνεται να ανακύπτει για τις σχεδιαζόμενες επενδυτικές πρωτοβουλίες στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής.

Από τη μία πλευρά, όπως μεταδίδεται από εγχώριους αλλά και ξένους παίκτες της αγοράς, ο συνδυασμός ενεργειακής και ουκρανικής κρίσης έχει οδηγήσει στην αύξηση της τιμής των πρώτων υλών και του εξοπλισμού και δημιουργεί ένα περιβάλλον ανοδικού πληθωρισμού, με κρίσιμο διακύβευμα ενδεχόμενες ανεξέλεγκτες συνέπειες στη ζήτηση ενεργειακών προϊόντων. Από την άλλη πλευρά, αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες της διπλής κρίσης έρχεται, όπως επισημαίνεται, να επιβαρύνει η διαφαινόμενη κυβερνητική πολιτική για τη φορολόγηση των κερδών των ηλεκτροπαραγωγών και την εφαρμογή νέου μοντέλου αποζημίωσης στη χονδρεμπορική αγορά.

Ειδικά τα δύο τελευταία ζητήματα προκαλούν έντονο σκεπτικισμό στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, συγκεντρώνοντας τον τελευταίο καιρό τα πυρά κορυφαίων εκπροσώπων, ακόμη και με δημόσιες τοποθετήσεις. Επενδυτής που μίλησε στο Euro2day.gr έκανε αναφορά για «περίεργη κρατικίστικη στροφή από μία κυβέρνηση που ευαγγελίζεται τον φιλελευθερισμό», ενώ δεν δίστασε να την επικρίνει για «δημαγωγικά στοιχεία» και προσπάθεια αποκόμισης «πρόσθετου πολιτικού οφέλους», υπό τη σκιά της άτυπης προεκλογικής περιόδου. «Οι ηλεκτροπαραγωγοί αντιμετωπίζονται σαν λήσταρχος Νταβέλης», ξέσπασε.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο ίδιος υπογράμμισε ότι το κλίμα που διαμορφώνεται δεν ευνοεί τις επενδύσεις. «Όλοι μετράνε τα βήματά τους, σκέφτονται διπλά και τριπλά πλέον οι επενδυτές», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Τον προβληματισμό αυτό φαίνεται να αντανακλά και η αναφορά του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΛ.ΠΕ. Ανδρέα Σιάμισιη, κατά την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων, για τη νέα μονάδα φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη. Όπως είπε, «στις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να αποφασίσουμε αν το προχωράμε ή το αφήνουμε για λίγο αργότερα». Ο κ. Σιάμισιης δεν θεωρείται μάνατζερ που λέει περιττές κουβέντες. Αντίθετα, τις ζυγίζει καλά. Με αυτή την έννοια, το να θέτει τώρα διαζευκτικό για την υλοποίηση μίας επένδυσης που σχεδιάζεται μήνες και έχει ολοκληρώσει τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις, όπως ο ίδιος είπε, έχει τη σημασία του.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, η τελική επενδυτική απόφαση για τη δεύτερη μονάδα της Elpedison στη Θεσσαλονίκη είναι συνάρτηση όλων των παραγόντων που προαναφέρθηκαν, σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους που συνεπάγεται.

Πηγές από τη διοίκηση της ΕΛ.ΠΕ. τόνισαν στο Euro2day.gr ότι «μία τέτοια επένδυση απαιτεί σειρά μελετών και εγκρίσεων», αφήνοντας στην ουσία ανοιχτό το τι θα αποφασιστεί εντέλει. «Το ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ακόμη πλήρως, δεν αποτελεί πρόδρομο για το τι θα γίνει», επισήμαναν με νόημα.

Σε κάθε περίπτωση, ως τις αρχές Ιουλίου αναμένεται να ξεκαθαριστεί το τοπίο. Πάντως, άλλες, αρμόδιες, πηγές ανέφεραν ότι «η πιθανή λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης δεν σημαίνει ότι θα ξεκινήσει και την επόμενη μέρα η κατασκευή της νέας μονάδας».

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης, έστω και με την προσωρινή μετάθεσή της, εκτιμάται ότι η ηλεκτρική αγορά έχει χώρο για νέες μονάδες φυσικού αερίου, προοπτική που συνδέεται άμεσα με την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και όσο υπάρχει έλλειμμα αποθήκευσης ενέργειας.

Νέες μονάδες έχουν στα σκαριά, η σύμπραξη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Motor Oil, στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, ισχύος 876,6 MW, που βρίσκεται στα χωματουργικά, καθώς και η «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Μονοπρόσωπη Α.Ε.», θυγατρική του ομίλου Κοπελούζου, ισχύος 840 MW, στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης, για την οποία εκκρεμεί η τελική επενδυτική απόφαση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v