Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα ελληνικά αντίμετρα αν κλείσει ο Πούτιν την κάνουλα του αερίου

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η Ελλάδα παρουσιάζει τον χαμηλότερο βαθμό επικινδυνότητας στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά την ενεργειακή ασφάλειά της. Το σενάριο διακοπής παροχής ρωσικού αερίου και ο αστάθμητος παράγοντας του LNG.

Τα ελληνικά αντίμετρα αν κλείσει ο Πούτιν την κάνουλα του αερίου

Μπορεί η Ευρώπη να «κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα» για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της τον ερχόμενο χειμώνα, δεν ισχύει το ίδιο με την Ελλάδα. Η κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη για την εγχώρια ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού, εκτιμώντας ότι η χώρα αντιμετωπίζει τους μικρότερους κινδύνους σε όλη την Ευρώπη.

Ωστόσο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας συγκάλεσε χθες έκτακτη σύσκεψη της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων, τα μέλη της οποίας, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν, συμφωνούν με τη θέση αυτή, ότι δηλαδή η Ελλάδα παρουσιάζει τον χαμηλότερο βαθμό επικινδυνότητας στην Ευρώπη για την ενεργειακή ασφάλειά της, στην περίπτωση που ο Πούτιν κόψει το ρωσικό αέριο προς τη  Νοτιοανατολική Ευρώπη. 

Την ίδια στιγμή, πάντως, η ΡΑΕ, που έχει στην ευθύνη της Διαχείρισης Κρίσεων, στα σενάρια που έχει επεξεργαστεί για το Σχέδιο Αντιμετώπισης Κινδύνων στον τομέα του ηλεκτρισμού της χώρας τον ερχόμενο χειμώνα, περιγράφει με μελανά χρώματα τις συνέπειες του ακραίου σεναρίου που περιλαμβάνει τη διακοπή του ρωσικού αερίου. Μιλά για κινδύνους εθνικού blackout και για σημαντικές διασυνοριακές επιπτώσεις, ενώ ανάμεσα στα μέτρα που προτείνονται, περιλαμβάνονται οι κυλιόμενες διακοπές φορτίου, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρξει πρόβλημα ηλεκτροδότησης για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Στη χθεσινή σύσκεψη δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να περικοπεί τον χειμώνα η προμήθεια ρωσικού αερίου μέσω του Turk Stream. Σε αυτή την περίπτωση, η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων κατέληξε στην εκτίμηση ότι το εγχώριο σύστημα ηλεκτροδότησης δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα, εφόσον:

  • Λειτουργούν οι πέντε λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και προστεθεί και η Πτολεμαΐδα V.
  • Γυρίσουν στο πετρέλαιο οι πέντε μονάδες φυσικού αερίου που έχουν αυτή τη δυνατότητα, δύο της ΔEΗ, δύο της Elpedison και μία της ΗΡΩΝ.
  • Είναι ενισχυμένη η αποθηκευτική ικανότητα της Ρεβυθούσας με την προσθήκη του FSU.
  • Επιδιωχθούν μεγαλύτερες ποσότητες μέσω του TAP.

Στις εξισώσεις αυτές ανεξέλεγκτη παράμετρος παραμένει το LNG, στην προμήθεια του οποίου βασίζονται οι κυβερνητικοί υπολογισμοί. Εάν η Ρωσία, στο απευκταίο σενάριο, κλείσει τις κάνουλες για την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Νοτιοανατολικής, τότε το υγροποιημένο αέριο όχι μόνον θα εκτιναχθεί από άποψη κόστους, αλλά θα γίνει και δυσεύρετο, εξαιτίας της αύξησης της ζήτησής του. 

Ήδη η Ευρώπη πιέζεται σήμερα να πετύχει τον στόχο της να γεμίσουν οι αποθήκες της, όχι μόνο γιατί ο Πούτιν ανοιγοκλείνει τις ροές μέσω του Nord Stream 1 αλλά και γιατί ανακοινώθηκαν απεργίες στη Νορβηγία, που αναμένεται να περιορίσουν ακόμη περισσότερο την προσφορά αερίου, ενώ στις ΗΠΑ υπάρχει παρατεταμένη διακοπή λειτουργίας σε εξαγωγική εγκατάσταση LNG. Η Ελλάδα, όμως, παρ' όλα αυτά αντιμετωπίζει τον μικρότερο κίνδυνο, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v