Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Νεκρανάσταση» λιγνίτη για την ενεργειακή επάρκεια

Θα επαναλειτουργήσει το εγκαταλειμμένο ορυχείο της Βεύης στη Φλώρινα ενώ σχεδιάζεται η διάνοιξη νέων σημείων εξόρυξης λιγνίτη στο Νότιο Πεδίο Πτολεμαΐδας, που ανήκει στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας.

«Νεκρανάσταση» λιγνίτη για την ενεργειακή επάρκεια

Φουλάρει η ΔΕΗ τους λιγνίτες ως ανάχωμα για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, αποφασίστηκε να διπλασιαστεί η λιγνιτική παραγωγή για το επόμενο 12μηνο, από 5 σε 10 TWh. Προς τούτο, θα επαναλειτουργήσει το εγκαταλειμμένο ορυχείο της Βεύης στη Φλώρινα, ενώ σχεδιάζεται η διάνοιξη νέων σημείων εξόρυξης λιγνίτη στο Νότιο Πεδίο Πτολεμαΐδας, που ανήκει στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας.

Πιο συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Ορυχείων της Επιχείρησης θα προχωρήσει στο επόμενο διάστημα στην προκήρυξη έξι μεγάλων έργων στο Νότιο Πεδίο, για τη μετακίνηση αγόνων και την εξόρυξη λιγνίτη, ενώ πρόσφατα ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός της πρώτης εργολαβίας χωματουργικών. Στην περιοχή υπάρχει ακόμη ένα λιγνιτωρυχείο που ελέγχει η ΔΕH, αυτό του Κεντρικού Πεδίου (Μαυροπηγή).

Πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι στη ΔΕH θα παραχωρηθεί άμεσα το λιγνιτωρυχείο της Αχλάδας, μετά την έκπτωση της ιδιωτικής εταιρείας που το εκμεταλλευόταν. Από το συγκεκριμένο λιγνιτωρυχείο, που εξορύσσει πολύς καλής ποιότητας λιγνίτη, τροφοδοτείται η μονάδα της ΔΕH ΑΗΣ Μελίτη.
Επίσης, η ΔEΗ θα επαναλειτουργήσει το λιγνιτωρυχείο της Βεύης, που θεωρείται το μεγαλύτερο στο νομό Φλώρινας, διαθέτοντας τον πιο πλούσιο σε θερμίδες λιγνίτη της Δυτικής Μακεδονίας.

Σήμερα η συνολική ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας υπολογίζεται κατά μέσο σε 51 TWh. Με τον διπλασιασμό της λιγνιτικής παραγωγής που αποφασίστηκε, το 20% θα προέρχεται από την παραγωγή λιγνίτη, που φαίνεται να επιστρέφει δυναμικά, όπως άλλωστε πράττουν και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, υπό τον φόβο της διακοπής του ρωσικού αερίου.

Ας σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα η συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα δεν υπερέβαινε το 10%. Για σήμερα ειδικότερα, είναι στο 9%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v