Σκρέκας: Δύο ελληνικές προτάσεις για την ενέργεια στην ΕΕ

Την πρόταση για ένα νέο πανευρωπαϊκό μοντέλο ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο θα υπολογίζει καλύτερα το πραγματικό κόστος, αλλά και την εισήγηση Μητσοτάκη για αποζημιώσεις στη βιομηχανία κομίζει η Αθήνα. Η επιστολή του πρωθυπουργού σε Φον ντερ Λάιεν.

Σκρέκας: Δύο ελληνικές προτάσεις για την ενέργεια στην ΕΕ

Δύο προτάσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που αφορούν την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους των πολιτών όλης της Ευρώπης καθώς και τη στήριξη της βιομηχανίας παρουσιάζει στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Ο κ. Σκρέκας, λίγο πριν την έναρξη του συμβουλίου, εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του για «επίτευξη συμφωνίας στον κανονισμό της Κομισιόν που αφορά στη μείωση της κατανάλωσης αερίου και την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο, με τρόπο που θα καλύπτει τις ανάγκες της Ε.Ε. και τις ιδιαιτερότητες των κρατών-μελών».

Σχετικά με τις πρωτοβουλίες της ελληνικής πλευράς, ο Έλληνας υπουργός έκανε γνωστά τα εξής: «Σήμερα θα συζητήσουμε την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού που θα αποζημιώνει τις βιομηχανίες για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου», είπε σχετικά με την πρόταση για τις βιομηχανίες.

Πρόσθεσε επίσης: «Θα παρουσιάσουμε κι έναν νέο πανευρωπαϊκό μηχανισμό, που θα υπολογίζει το πραγματικό κόστος ρεύματος αποσυνδέοντας το αέριο από την ηλεκτρική ενέργειας. Ο μηχανισμός αυτός υπολογίζει το πραγματικό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και διασφαλίζει υποφερτές τιμές για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις».

Δείτε εδώ όλη τη δήλωση

Η πρόταση Μητσοτάκη σε Κομισιόν για το αέριο

Την ελληνική πρόταση για τη δημιουργία μηχανισμού μείωσης της κατανάλωσης αερίου στη βιομηχανία έναντι αποζημίωσης περιγράφει η επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. 

Οπως αναφέρει η επιστολή του Ελληνα πρωθυπουργού: 

Αγαπητή Πρόεδρε von der Leyen,

Με την επιστολή αυτή σας καταθέτω μία πρόταση προκειμένου να ενισχύσουμε την ενεργειακή μας ασφάλεια για τον ερχόμενο χειμώνα και, ταυτόχρονα, να μειώσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας. Πιστεύω ότι είναι καιρός να συνδυάσουμε το σημαντικότερο πλεονέκτημά μας, την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, με έναν από τους σημαντικότερους μοχλούς που διαθέτουμε για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας: τη δική μας κατανάλωση. Θέλω να σας προτείνω έναν πανευρωπαϊκό μηχανισμό μέσω του οποίου θα αποζημιώνονται οι βιομηχανικοί καταναλωτές για τη μείωση στη χρήση φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας για τον ερχόμενο χειμώνα.

Η ιδέα χρησιμοποιεί ως βάση το καίριας σημασίας έργο που έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το σχέδιο «Save Gas for a Safe Winter». Αποτελεί κάτι ενδιάμεσο ανάμεσα στην εθελοντική μείωση της ζήτησης, που πρέπει όλοι μας να διασφαλίσουμε, και την υποχρεωτική μείωση που ενδέχεται να προκύψει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Η πρόταση αυτή έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να οδηγήσει σε μία σημαντική ανταπόκριση από την πλευρά της βιομηχανίας, καθώς προσφέρει οικονομικά κίνητρα, αντί να βασίζεται σε διακοπές στην παροχή στη διάρκεια μιας έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρουσίαζε έλλειψη κατά 45 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm), εάν οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία σταματούσαν πλήρως. Εάν μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε, μέχρι τον Σεπτέμβριο, ότι μεγάλο ποσοστό αυτής της ποσότητας θα καλυπτόταν από ισχυρές δεσμεύσεις για μείωση της κατανάλωσης, το επιπρόσθετο κόστος που προκύπτει από τα ρίσκα που διαβλέπουν οι αγορές θα συρρικνωνόταν και το «όπλο» της Ρωσίας θα είχε εξουδετερωθεί σε μεγάλο βαθμό. Ο φόβος των ελλείψεων θα μειωνόταν και μία μικρή αίσθηση κανονικότητας θα μπορούσε να επιστρέψει στην αγορά.

Οι αγορές ενέργειας έχουν θεσπίσει εργαλεία που τους επιτρέπουν να πληρώνουν τους χρήστες προκειμένου να μην καταναλώνουν ενέργεια, όταν αυτό ωφελεί το σύστημα στο σύνολό του. Ο μηχανισμός που προτείνω θα ήταν πιο ευρύς, καλύπτοντας τη μείωση της ζήτησης για αρκετούς μήνες και όχι για ώρες ή ημέρες. Για να λειτουργήσει αυτό το εργαλείο θα συνδύαζε στοιχεία από τον σχεδιασμό της αγοράς ενέργειας -το πότε, πόσο, για πόσο καιρό- και έναν τρόπο να αποζημιωθεί δίκαια η βιομηχανία. Το ιδανικό θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε έναν συνδυασμό εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων, επιδεικνύοντας αλληλεγγύη και επιτρέποντας τη ροή κεφαλαίων σε εκείνους που έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να μειώσουν την κατανάλωσή τους. Πρόκειται για μια ιδέα που συνδυάζει την οικονομική και την ενεργειακή αποδοτικότητα με την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Τα οφέλη από την επιτυχή υλοποίηση αυτής της ιδέας θα ήταν πιθανότατα σημαντικά. Τα οικονομικά οφέλη για τις οικονομίες και τα εμπορικά ισοζύγιά μας, λόγω των χαμηλότερων τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, κατά πάσα πιθανότητα θα αντιστάθμιζαν τις όποιες δαπάνες θα απαιτούσε αυτό το πρόγραμμα. Πρόκειται για μια ιδέα που πιθανότατα θα καλύψει τις δαπάνες που θα προκαλέσει, μειώνοντας την ανάγκη για δημοσιονομική στήριξη που παρέχεται ήδη από αρκετά κράτη-μέλη. Πρόκειται όμως για μία ιδέα που πρέπει να εφαρμοστεί γρήγορα -θα λειτουργήσει μόνο αν μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε αυτές τις ποσότητες μέχρι τον Σεπτέμβριο, δείχνοντας στη Ρωσία την αποφασιστικότητά μας και επαναπροσδιορίζοντας τον τρόπο με τον οποίο η αγορά φυσικού αερίου αντιμετωπίζει την Ευρώπη. Είναι μια σημαντική ευκαιρία ώστε να κάνουμε μια τολμηρή κίνηση για να προστατεύσουμε τις οικονομίες μας και τους πολίτες μας, πριν από τον προσεχή χειμώνα.

Ελπίζω ότι θα βρείτε την ιδέα μου επίκαιρη και παραμένω στη διάθεσή σας για μια πιο λεπτομερή ανταλλαγή απόψεων πάνω στο ζήτημα.

Με εκτίμηση,
Κυριάκος Μητσοτάκης

Cc:
Frans Timmermans, Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Kadri Simson, Επίτροπος Ενέργειας» 

ΕΕ-Τσεχική προεδρία: Ο κόφτης Gazprom «επιπρόσθετη απόδειξη» για μείωση της εξάρτησης από τη Ρωσία

Η νέα δραστική μείωση των παραδόσεων φυσικού αερίου που ανακοινώθηκε από την Gazprom συνιστά «μια επιπρόσθετη απόδειξη» ότι η Ευρώπη οφείλει να «μειώσει την εξάρτησή της το ταχύτερο δυνατό από τις ρωσικές προμήθειες», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας της Τσεχίας, η οποία ασκεί το τρέχον εξάμηνο την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ.

«Η ενότητα και η αλληλεγγύη είναι τα καλύτερα όπλα που έχουμε κατά του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν και είμαι βέβαιος ότι αυτό θα δείξουμε σήμερα», δήλωσε ο Γιόζεφ Σίκελα, πριν από την έναρξη συνόδου στις Βρυξέλλες με τους ομολόγους του των 27 χωρών-μελών της ΕΕ για να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου της ΕΕ.

Η Gazprom ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, ότι θα μειώσει ήδη από αύριο, Τετάρτη, δραστικά στα 33 εκατομμύρια κυβικά μέτρα καθημερινά τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream, με το επιχείρημα ότι χρειάζεται να γίνουν εργασίες συντήρησης μιας τουρμπίνας, δηλαδή περίπου στο 20% της δυναμικότητάς του.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την περασμένη εβδομάδα μείωση 15% της ευρωπαϊκής ζήτησης φυσικού αερίου από τον Αύγουστο, προκειμένου να ξεπεραστεί η πτώση των ρωσικών παραδόσεων και να μην υπάρξει σοβαρή κρίση τον χειμώνα. Από τη Ρωσία προερχόταν ως την περσινή χρονιά περίπου το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ.

Το σχέδιο των Βρυξελλών που θα συζητηθεί σήμερα από τα κράτη-μέλη προβλέπει ότι κάθε χώρα θα «πρέπει να κάνει το καλύτερο δυνατό» για να μειώσει μεταξύ του Αυγούστου του 2022 και του Μαρτίου του 2023 την κατανάλωσή της φυσικού αερίου κατά τουλάχιστον 15% σε σχέση με τον μέσο όρο των πέντε τελευταίων ετών κατά την ίδια περίοδο.

Σε περίπτωση «κινδύνου σοβαρής έλλειψης», μηχανισμός συναγερμού θα καθιστά «δεσμευτική» για τους 27 τη μείωση του 15%.

Οι διπλωμάτες των 27 εργάστηκαν πάνω στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την τροποποίησαν σε βάθος, με την ελπίδα επίτευξης συμφωνίας σήμερα των κρατών-μελών, σύμφωνα με εκδοχή του κειμένου στο οποίο είχε πρόσβαση το AFP.

H πρόταση αυτή προβλέπει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και όχι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποφασίζει για ενδεχόμενη εφαρμογή δεσμευτικών στόχων.

Εξάλλου ο στόχος αυτός του 15% θα προσαρμόζεται στην ιδιαίτερη κατάσταση κάθε χώρας, χάρη σε μια σειρά εξαιρέσεων, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη τα επίπεδα αποθήκευσης που έχουν επιτευχθεί και τη δυνατότητα εξαγωγής του εξοικονομούμενου αερίου σε άλλες χώρες.

«Οι χώρες-μέλη αντιμετωπίζουν διαφορετικά ζητήματα, αλλά εντέλει αναμένω ότι θα έχουμε μια πολιτική συμφωνία», δήλωσε σήμερα η επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον προσερχόμενη στην σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v