Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λήγει 30 Σεπτεμβρίου το κουπόνι «Superfast Broadband»

Το πρόγραμμα επιδοτεί τις νέες συνδέσεις οπτικής ίνας στο σπίτι. Η ανάγκη επιδότησης και νέων τέτοιων συνδέσεων οδήγησε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο νέο πρόγραμμα «Gigabit Voucher Scheme».

Λήγει 30 Σεπτεμβρίου το κουπόνι «Superfast Broadband»

Η ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών, που θα βγάλει τη χώρα από τις τελευταίες θέσεις της ΕΕ, αποτελεί πλέον δέσμευση του συνόλου των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών. Στο πλαίσιο αυτό και για να γίνουν πιο προσιτά στο ευρύ κοινό τα πακέτα συνδέσεων οπτικής ίνας στο σπίτι, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης επιδοτεί την επιλογή τέτοιων υπερυψηλών ευρυζωνικών συνδέσεων.

Η αρχή έγινε με το πρόγραμμα «Superfast Broadband» το οποίο λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ έρχεται το "Gigabit Voucher Scheme", ένα πρόγραμμα που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.

Η ανάγκη υλοποίησης των δράσεων είναι εμφανής, αφού η Ελλάδα εξακολουθεί να παρουσιάζει σημαντική υστέρηση σε σχέση με άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στη διαθεσιμότητα και διείσδυση των ευρυζωνικών δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων.

Πρόσφατα η Κοινωνία της Πληροφορίας δημοσίευσε έναν Οδηγό για συμμετοχή στη Δράση με τίτλο Κουπόνι Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας «Superfast Broadband», τονίζοντας ότι η  ενεργοποίηση των SFBB_vouchers θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου 2022, η δε διάρκεια της επιδοτούμενης περιόδου δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 24 μήνες από την ενεργοποίησή τους.

Το πρόγραμμα μετά την αύξηση των 10 εκατ. ευρώ πέρυσι φτάνει συνολικά τα 60 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότησή του έγινε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Η δράση «Superfast Broadband» αφορά στην παροχή σύνδεσης στο διαδίκτυο σε υπερυψηλή ταχύτητα στους πολίτες και στις επιχειρήσεις (ωφελούμενους) που κατοικούν σε περιοχές όπου αναπτύσσονται, με ιδιωτικές επενδύσεις, υποδομές ικανές να προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες. Υλοποιείται με τη μέθοδο κουπονιού (voucher), σύμφωνα με την οποία ο ωφελούμενος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ο ίδιος, ανάλογα με τις ανάγκες του, τις υπηρεσίες που τον ενδιαφέρουν και τον τηλεπικοινωνιακό πάροχο που τις παρέχει. Ωφελούμενοι της δράσης είναι όλοι οι πολίτες καθώς και οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να αποκτήσουν διαδικτυακή σύνδεση υπερυψηλής ταχύτητας (SFBB υπηρεσία).

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2018, ωστόσο δεν είχε απορρόφηση καθώς αρχικά οι επενδύσεις των εταιρειών ήταν σχεδόν μηδενικές, με αποτέλεσμα και το δίκτυο να είναι ιδιαίτερα περιορισμένο.

Όσοι επιλέγουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα λαμβάνουν επιδότηση συνολικής αξίας 360 ευρώ για διάστημα 24 μηνών. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα επιδοτεί τις συνδέσεις FTTH με το ποσό των 13 ευρώ ανά μήνα για δύο χρόνια, αλλά και το κόστος σύνδεσης με το ποσό των 48 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο μια σύνδεση FTTH της τάξης των 100 Mbps είναι στα ίδια επίπεδα ή ελαφρώς πιο ακριβή από μια σύνδεση VDSL.

Πώς λαμβάνει κάποιος την επιδότηση

Για να λάβει κάποιος την επιδότηση των 360 ευρώ για 24 μήνες χρειάζεται η σύνδεσή του να δίνει ταχύτητα καθόδου τουλάχιστον 100 Mbps, άμεσα αναβαθμίσιμη σε 1 Gbps. Η υπηρεσία θεωρείται ότι είναι άμεσα αναβαθμίσιμη, όταν η πραγματική ταχύτητα καθόδου της μπορεί να αναβαθμιστεί σε 1 Gbps σε διάστημα έως 3 εργάσιμες ημέρες, χωρίς εργασίες στον χώρο του τελικού χρήστη, πέραν ίσως από την αντικατάσταση του τερματικού εξοπλισμού, αν αυτό είναι απαραίτητο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η σύνδεση παρέχεται με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι (FTTH).

Κάθε ωφελούμενος δικαιούται ένα και μόνο κουπόνι. Η ενεργοποίηση των SFBB vouchers θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί μέχρι και την 31η Μαρτίου 2022, η δε λήξη της επιδοτούμενης περιόδου δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 24 μήνες από την ενεργοποίηση.

Η δράση «Gigabit Voucher Scheme»

Η δράση "Gigabit Voucher Scheme" του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ, προβλέπει επιδότηση του αρχικού εφάπαξ τέλους σύνδεσης, καθώς και μέρους του μηνιαίου τέλους για περίοδο 24 μηνών.

Το συνολικό ποσό της ενίσχυσης προβλέπεται στα 432 ευρώ ανά ωφελούμενο νοικοκυριό και στα 888 ευρώ ανά ωφελούμενη μικρομεσαία επιχείρηση. Πιο συγκεκριμένα, το ποσό ενίσχυσης είναι ανά περίπτωση το ακόλουθο:

  • 48 ευρώ εφάπαξ ποσό που αντιστοιχεί στο τέλος σύνδεσης,
  • 16 ευρώ μηνιαίως ανά ωφελούμενο νοικοκυριό για διάστημα 24 μηνών,
  • 35 ευρώ μηνιαίως ανά ωφελούμενη μικρομεσαία επιχείρηση για διάστημα 24 μηνών.

Κάθε ενισχυόμενο νοικοκυριό ή μικρομεσαία επιχείρηση θα μπορεί να λάβει μόνο μία φορά ενίσχυση στο πλαίσιο της δράσης, ενώ θα είναι δυνατή η μεταφορά της επιδοτούμενης σύνδεσης σε άλλη διεύθυνση, εφόσον εξακολουθούν να πληρούνται οι ελάχιστες απαιτήσεις της υπηρεσίας.

Επιδίωξη αποτελεί η διείσδυση των ευρυζωνικών υπηρεσιών υπερυψηλών ταχυτήτων να υπερβεί το 10% εντός του χρονικού ορίζοντα της δράσης, δημιουργώντας πλέον μία κρίσιμη "μάζα" συνδρομητών που μπορεί να στηρίξει την περαιτέρω διείσδυση των υπηρεσιών.

Δείκτης DESI

Την πρόοδο στον κρίσιμο τομέα των τηλεπικοινωνιακών υποδομών αλλά και την απόσταση που εξακολουθεί να μας χωρίζει από τον μέσο όρο της ΕΕ επιβεβαίωσαν και τα πρόσφατα στοιχεία του δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας (DESI) για το 2022.

Βάσει αυτών, η χώρα ανέβηκε πέντε θέσεις χάρη στην επίδοση των υποδεικτών του 5G και την βελτίωση της σταθερής ευρυζωνικότητας. Συγκεκριμένα, τα τελευταία δύο χρόνια ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ στον δείκτη connectivity αυξήθηκε κατά 19,5% ενώ ο ελληνικός δείκτης ανέβηκε κατά 48,5%. Ενώ μάλιστα πριν από δύο χρόνια η Ελλάδα ήταν πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ μόνο σε έναν υποδείκτη που έχει πλέον καταργηθεί (αυτόν της κάλυψης 4G), πλέον κινείται πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ σε τρεις υποδείκτες και συμβαδίζει με τον μέσο όρο της ΕΕ σε ένα ακόμα.

Οσον αφορά τη συνδεσιμότητα, με συνολική βαθμολογία 49,6 (έναντι 59,9 του μέσου όρου της ΕΕ), η Ελλάδα εξακολουθεί να κατατάσσεται 22η στην ΕΕ ενώ σε χαμηλά επίπεδα παραμένει και η διείσδυση της σταθερής ευρυζωνικότητας με ταχύτητες τουλάχιστον 100 Mbps -αποτυπώνεται στο 9%, την ώρα που ο μέσος όρος της ΕΕ φτάνει στο 41%, αυξανόμενη ωστόσο αισθητά σε σχέση με το 2020 που ήταν στο 3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v