Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατρακυλά ο δείκτης «παραγωγή προς ΑΕΠ» στις ασφαλιστικές

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι ουραγός στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά την ασφαλιστική παραγωγή ως ποσοστό του ΑΕΠ, ο συγκεκριμένος δείκτης ακολουθεί σαφείς τάσεις επιδείνωσης την τελευταία διετία. Ανάγκες θεσμικών μεταρρυθμίσεων.

Κατρακυλά ο δείκτης «παραγωγή προς ΑΕΠ» στις ασφαλιστικές

Συνεχίστηκε και τον Ιούνιο η χαμηλή πτήση της εγχώριας ασφαλιστικής αγοράς, η παραγωγή της οποίας κατά το πρώτο μισό του 2022 κινήθηκε στα αντίστοιχα επίπεδα με τα περυσινά (+0,2%).

Όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα (πηγή Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος) κατά τη συγκεκριμένη περίοδο είχαμε μια άνοδο στις γενικές καλύψεις (κυρίως υγεία, αυτοκίνητο, αλλά και άλλα προϊόντα λόγω του ανοδικού ΑΕΠ), η οποία όμως αντισταθμίστηκε από τις χαμηλότερης επιδόσεις του κλάδου ζωής και ειδικότερα των αποταμιευτικών-επενδυτικών προϊόντων (αποτέλεσμα και του γενικότερου κλίματος αβεβαιότητας που επικρατεί φέτος στις διεθνείς κεφαλαιαγορές).

Η ουσία είναι ότι -όπως τουλάχιστον βαδίζουν μέχρι σήμερα τα πράγματα- το 2022 θα είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, όπου ο δείκτης ασφαλιστική παραγωγή προς ΑΕΠ θα μειωθεί, παρά το ότι προ διετίας βρισκόταν στην τελευταία θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών (το 2019 ο συγκεκριμένος δείκτης βρισκόταν στο 2,42% στην Ελλάδα έναντι 7,8% στην Ευρώπη και το 2020 ανέβηκε στο 2,6% επειδή -απλά και μόνο- υποχώρησε το ΑΕΠ λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας).

Ειδικότερα, ενώ πέρυσι η ασφαλιστική παραγωγή ανέβηκε κατά 7,7% το ελληνικό ΑΕΠ είχε «τρέξει» με +8,3%. Επίσης, ενώ το ΑΕΠ του πρώτου φετινού εξαμήνου αυξήθηκε κατά 7,8%, η ασφαλιστική παραγωγή διατηρήθηκε περίπου στα ίδια με τα αντίστοιχα περυσινά επίπεδα (+0,2%).

Τα πράγματα ωστόσο είναι ακόμη χειρότερα, αν υπολογίσουμε το ΑΕΠ όχι σε σταθερές (αποπληθωρισμένες) τιμές, αλλά σε τρέχουσες, όπως είναι και θεωρητικά σωστό. Αν λοιπόν εκτιμήσουμε ότι το ελληνικό ΑΕΠ σε σταθερές τιμές θα κυμανθεί γύρω στο +5% έως +6% και πως ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή θα κλείσει κοντά στο 8%-9%, τότε θα δούμε το ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές να ανεβαίνει μέσα στο 2022 κατά 13% έως 15%, όταν είναι αμφίβολο για το αν θα δούμε τελικά θετικό πρόσημο στην ασφαλιστική παραγωγή.

Είναι προφανές, ότι ο δείκτης παραγωγή προς ΑΕΠ θα βυθιστεί φέτος σε ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Παράγοντες του κλάδου έχουν κατ’ επανάληψη τονίσει την ανάγκη της χώρας να προχωρήσει σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση σοβαρών οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων και παράλληλα θα τονώσουν την αγορά της ιδιωτικής ασφάλισης.

Η θέσπιση φορολογικών κινήτρων, καθώς και η συνεργασία των ασφαλιστικών ομίλων (ΣΔΙΤ) με το Ελληνικό Δημόσιο στα μέτωπα της σύνταξης, της υγείας και της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών συγκαταλέγονται στις προαναφερθείσες προτάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v