Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε τροχιά επανεκκίνησης το υδροηλεκτρικό της ΔΕΗ στη Μεσοχώρα

Οι κινήσεις για να ξεκλειδώσει το έργο ισχύος 161,6 MW μετά από 35 χρόνια σκληρής διαμάχης μεταξύ της Πολιτείας και του Συνδέσμου Κατακλυζομένων Μεσοχώρας «Ο Αχελώος». Η επίσκεψη Σκρέκα και οι κινήσεις της ΔΕΗ για επίσπευση της λειτουργίας.

Σε τροχιά επανεκκίνησης το υδροηλεκτρικό της ΔΕΗ στη Μεσοχώρα

Σε τροχιά επανεκκίνησης φαίνεται ότι τίθεται η εμβληματική επένδυση της ΔΕΗ, το υδροηλεκτρικό έργο Μεσοχώρας, στα Τρίκαλα.

Μετά από 35 χρόνια σκληρής διαμάχης μεταξύ της ελληνικής πολιτείας και του Συνδέσμου Κατακλυζομένων Μεσοχώρας «Ο Αχελώος», με συνέπεια οκτώ ακυρωτικές αποφάσεις, επτά από το ΣτΕ και μία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, έχουν δρομολογηθεί μία σειρά από συνδυασμένες κινήσεις των αρμόδιων υπουργείων, περιφερειακών υπηρεσιών και της ΔEΗ, με απώτερο στόχο να «ξεκλειδώσει» το έργο.

Σήμερα, Παρασκευή, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας επισκέπτεται τη Μεσοχώρα για να παρακολουθήσει την πρόοδο των εργασιών του φράγματος στο Αρματωλικό του νομού Τρικάλων και αμέσως μετά αναμένεται να προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις.

Η έγκριση, στα τέλη Δεκεμβρίου του 2021, της νέας Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) από το ΥΠΕΝ, για την κατασκευή και λειτουργία του ΥΗΣ Μεσοχώρας, άναψε το «πράσινο φως» για τη ΔEΗ, προκειμένου να προχωρήσει στην ολοκλήρωση των εργασιών που απομένουν.

Ο Σύνδεσμος κατέθεσε τον Φεβρουάριο φέτος και νέα προσφυγή στο ΣτΕ κατά της επικαιροποιημένης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και της ΑΕΠΟ, η οποία, ωστόσο, επτά μήνες μετά, δεν έχει λάβει ακόμη ημερομηνία εκδίκασης. Καθώς, όμως, δεν έχουν κατατεθεί ασφαλιστικά μέτρα, που θα μπλόκαραν οποιαδήποτε παρέμβαση στο μεσοδιάστημα, η ΔEΗ είχε τη δυνατότητα όλους αυτούς τους μήνες να πραγματοποιεί τις πρόδρομες εργασίες, που περιλαμβάνουν αποκαταστάσεις δρόμων, πρανών και συντηρήσεις του εξοπλισμού της.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, παράλληλα, έγιναν αλλαγές στο περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης των λεκανών απορροής υδάτων του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας, ώστε να αντιμετωπιστούν νομικά οι αιτιάσεις της προσφυγής του Συνδέσμου στο ΣτΕ, ενώ σε αυτή τη φάση ολοκληρώνονται και τα συναφή Σχέδια Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ), για να ανοίξει ο δρόμος των απαλλοτριώσεων. Ήδη, από το καλοκαίρι, ειδικά συνεργεία πραγματοποίησαν στη Μεσοχώρα μετρήσεις, για την ταυτοποίηση περιουσιών των κατοίκων του οικισμού στους χάρτες.

Οι απαλλοτριώσεις και οι αποζημιώσεις των κατοίκων στο κατακλυζόμενο τμήμα του χωριού (σχεδόν το μισό) καθώς και η μετεγκατάστασή τους, αποκλειστικά με δαπάνες της ΔEΗ, θεωρούνται η κρίσιμη προϋπόθεση για την έμφραξη της σήραγγας εκτροπής στη βάση του φράγματος Μεσοχώρας, ώστε να ακολουθήσει και η πλήρωση του ταμιευτήρα. Όπως εκτιμά η ΔEΗ στην Έκθεση για τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου 2022, η έμφραξη της σήραγγας και η έναρξη πλήρωσης του ταμιευτήρα τοποθετούνται εντός του 2025, με προβλεπόμενη λειτουργία του έργου στο τελευταίο τρίμηνο του 2026, ημερομηνίες, ωστόσο, που καταβάλλεται προσπάθεια από την Επιχείρηση να επισπευσθούν κατά ένα χρόνο η κάθε μία.

Η συνολική δαπάνη για το έργο, μετά από απομειώσεις 8 εκατ. ευρώ, υπολογίζεται από τη ΔEΗ σε 282 εκατ. ευρώ. Για τα έργα που απαιτούνται ώστε να ολοκληρωθεί θα χρειαστούν επιπλέον περί τα 81,4 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των απαλλοτριώσεων και της μετεγκατάστασης των κατοίκων.

Το υδροηλεκτρικό Μεσοχώρας βρίσκεται στον άνω ρου του Αχελώου, στη θέση Ρομωσέικα και είναι έργο ταμίευσης και υδροηλεκτρικής αξιοποίησης, ισχύος 161,6 MW. Η θέση του φράγματος απέχει 2 χλμ. νοτιοδυτικά του οικισμού της Μεσοχώρας και ο σταθμός παραγωγής του υδροηλεκτρικού έργου 1 χλμ. βορειοδυτικά του οικισμού Γλίστρα.

Το έργο αποτελείται από ταμιευτήρα 7,8 χλμ., φράγμα ύψους 150 μ. από την κοίτη του ποταμού, σήραγγα εκτροπής 645 μ., μικρό ΥΗΣ στον πόδα του φράγματος, ισχύος 1570 KW, σήραγγα προσαγωγής ύδατος μεταξύ Μεσοχώρας και Γλίστρας 7,4 χλμ. και σταθμό παραγωγής στη Γλίστρα, με δύο μονάδες, ισχύος 80 MW η κάθε μία. Θεωρείται έργο σχεδόν κατασκευασμένο στο σύνολό του (90%) μεταξύ των ετών 1986-2011.

Ο νέος υδροηλεκτρικός σταθμός της ΔEΗ προβλέπεται να δίνει 300 GWh σε ετήσια βάση, εξασφαλίζοντας έσοδο 30 εκατ. ευρώ τον χρόνο για την Επιχείρηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v