Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψαλίδι στη νέα φετινή ασφαλιστική παραγωγή

Με εξαίρεση τα προγράμματα υγείας, όλες οι υπόλοιπες δραστηριότητες υποχρεώθηκαν σε πτώση το 1ο εξάμηνο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάστηκε στις καλύψεις ζωής. Σχεδόν στάσιμα τα συνδεδεμένα με επενδύσεις προϊόντα.

Ψαλίδι στη νέα φετινή ασφαλιστική παραγωγή

Τα εξαμηνιαία στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος για τους κλάδους ζωής και υγείας, όχι μόνο επιβεβαίωσαν τη χαμηλή πτήση που κατέγραψε η ασφαλιστική αγορά κατά το πρώτο μισό του έτους, αλλά παράλληλα ψαλιδίζουν τις προοπτικές ανάκαμψης και της επόμενης χρονιάς, λόγω των σαφώς χαμηλότερων νέων εργασιών.

Ειδικότερα, με εξαίρεση τα προγράμματα υγείας που εδώ και χρόνια καταγράφουν διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης, όλες οι υπόλοιπες δραστηριότητες υποχρεώθηκαν σε πτώση. Έτσι, η συνολική παραγωγή ζωής-υγείας υποχώρησε οριακά το 1,368 στο 1,337 δισ. ευρώ, οι ατομικές ασφαλίσεις μειώθηκαν από το 1,05 δισ. στα 984,3 εκατ. ευρώ, ενώ αντίθετα οι ομαδικές ανέβηκαν από τα 316,2 στα 353,4 εκατ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάστηκε στις καλύψεις ζωής (τα ατομικά συμβόλαια υποχώρησαν από τα 287,4 στα 180,1 εκατ.), ενώ η οριακή αύξηση που σημείωσαν τα προϊόντα που είναι συνδεδεμένα με επενδύσεις, εκτιμάται ότι μηδενίστηκε κατά το τρίτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς.

Περισσότερο ανησυχητική είναι η εικόνα της νέας παραγωγής, με τα προϊόντα ζωής να υποχωρούν από τα 129,2 στα 18,7 εκατ. ευρώ, τα προϊόντα που είναι συνδεδεμένα με επενδύσεις από τα 262,9 στα 243,3 εκατ., ενώ αντίθετα οι καλύψεις υγείας ανέβηκαν από τα 21,7 στα 28,8 εκατ. ευρώ.

Με άλλα λόγια, τα νοικοκυριά δείχνουν πολύ πιο διστακτικά να τοποθετηθούν στον κλάδο ζωής, λόγω κυρίως της ευρύτερης αναταραχής που διακρίνει το διεθνές επενδυτικό περιβάλλον. Έτσι, η δυναμική που είχαν αποκτήσει τόσο πέρυσι, όσο κατά τους πρώτους φετινούς μήνες τα προϊόντα που ήταν συνδεδεμένα με επενδύσεις (με καταλύτη τα μηδενικά επιτόκια που προσέφεραν οι τράπεζες ακόμη και στους προθεσμιακούς λογαριασμούς), ανακόπηκε στη συνέχεια, με τη νέα παραγωγή στο συγκεκριμένο μέτωπο να εμφανίζει τάσεις αποκλιμάκωσης (συνεχίστηκε και κατά το τρίτο τρίμηνο).

Αντέχουν τα «φυσικά δίκτυα»

Στα αξιοσημείωτα στοιχεία της έκθεσης, συμπεριλαμβάνεται και η εμπιστοσύνη που δείχνει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της αγοράς στα φυσικά δίκτυα των διαμεσολαβούντων.

Ειδικότερα, στα ατομικά συμβόλαια ζωής και υγείας, το μερίδιο των τραπεζών υποχώρησε από το 49,9% στο 43,3% (μέσω αυτού προωθούνται σε μεγάλο βαθμό τα προϊόντα που είναι συνδεδεμένα με επενδύσεις), ενώ παράλληλα οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές αποκλειστικής συνεργασίας ήταν υπεύθυνοι για το 39,9% και οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές μη αποκλειστικής συνεργασίας για το 15,5%. Με άλλα λόγια, η παρουσία του διαδικτύου στους κλάδους ζωής και υγείας είναι πολύ περιορισμένη (σε αντίθεση με τα συμβόλαια αυτοκινήτου).

Σε ότι αφορά τα ομαδικά συμβόλαια, μέσω τραπεζών διευθετήθηκε το 10,5%, μέσω ασφαλιστικών διαμεσολαβητών το 54,7% και μέσα από άμεσες πωλήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών το 26,4%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v