Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα πίεση από Ελλάδα και έξι χώρες για το πλαφόν στο αέριο

Ακατάλληλο θεωρείται το επίπεδο που έχει ορίσει η Κομισιόν αλλά και η νέα πρόταση της Τσεχικής Προεδρίας. Σκληρές διαπραγματεύσεις σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα για να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση.

Νέα πίεση από Ελλάδα και έξι χώρες για το πλαφόν στο αέριο

Επτά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιέζουν για ένα πιο αποτελεσματικό ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου, υποστηρίζοντας ότι αυτό που προτείνεται είναι απίθανο να βοηθήσει τους καταναλωτές να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας.

Με λιγότερο από δύο εβδομάδες να απομένουν μέχρι να καταλήξουν σε συμφωνία οι υπουργοί Ενέργειας, χώρες όπως η Ιταλία, το Βέλγιο και η Ελλάδα πιέζουν για αυστηρότερο ανώτατο όριο τιμών που κινείται με επίπεδα που τίθενται από βασικούς διεθνείς κόμβους, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Bloomberg.

Η ώθηση για ένα πιο δυναμικό επίπεδο έρχεται εν μέσω εκτεταμένης απογοήτευσης ότι το ανώτατο όριο που περιγράφεται από την Επιτροπή συνοδεύεται από όρους ενεργοποίησης που μπορεί να μην εκπληρωθούν ποτέ. Δεν θα είχε ενεργοποιηθεί, για παράδειγμα, όταν οι τιμές εκτοξεύονταν στα ύψη τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους.

«Η συνθήκη δύο διαδοχικών εβδομάδων σταθερών υψηλών τιμών του φυσικού αερίου δεν είναι αποτελεσματική για την επίτευξη άμεσων θετικών αποτελεσμάτων για τις αγορές», αναφέρεται στο έγγραφο. «Τα επίπεδα ενεργοποίησης απέχουν πολύ από το να αποτρέψουν επεισόδια υπερβολικών τιμών του φυσικού αερίου».

Οι νέες απαιτήσεις δημιουργούν συνθήκες για δύσκολες διαπραγματεύσεις ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις 13 Δεκεμβρίου, με τις έντονες διαφορές μεταξύ των χωρών να παραμένουν. Εάν δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν μέχρι τότε, το θέμα θα πάει σε επίπεδο ηγετών σε μια Σύνοδο Κορυφής αργότερα την ίδια εβδομάδα, με ένα τελικό συμβούλιο των ΥΠΕΝ να έχει προγραμματιστεί για τις 19 Δεκεμβρίου.

Η Τσεχική Δημοκρατία, η οποία κατέχει την εκ περιτροπής Προεδρία της ΕΕ, κατέθεσε συμβιβασμό που μειώνει το ανώτατο όριο τιμών από 275 ευρώ η μεγαβατώρα που πρότεινε η Επιτροπή σε 264 ευρώ, σύμφωνα με ξεχωριστό έγγραφο που είδε το Bloomberg. Πρότεινε επίσης να μειωθεί το χρονικό διάστημα που θα χρειαζόταν να παραμείνουν οι τιμές πάνω από αυτό για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός σε πέντε ημέρες από δύο εβδομάδες. Η πρόταση είναι απίθανο να αποδειχτεί αρκετή για εκείνες τις χώρες που πιέζουν για ένα αυστηρότερο ανώτατο όριο.

Ο κίνδυνος είναι ότι μια αποτυχία επίτευξης συμφωνίας εμποδίζει άλλους κανονισμούς έκτακτης ανάγκης που έχουν συμφωνηθεί κατ' αρχήν -σχετικά με την επιτάχυνση της αδειοδότησης ΑΠΕ, τις κοινές αγορές αερίου και τον περιορισμό της ενδοημερήσιας αστάθειας των τιμών. 

Οι χώρες ζήτησαν επίσης από τα κράτη μέλη να έχουν τον τελευταίο λόγο για το εάν το ανώτατο όριο τιμών αναστέλλεται λόγω ακούσιων διαταραχών της αγοράς ή διαταραχών στον εφοδιασμό, αντί να το αφήσουν στα χέρια της Επιτροπής. Θα μπορούσε επίσης να υπάρχει η επιλογή αυτόματης αναστολής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v