Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προχωρά έργο για την ανάδειξη του Αρχείου της ΕΡΤ

Η ποιοτική βελτίωση και εξωστρέφεια των υπηρεσιών του Αρχείου της ΕΡΤ αλλά και η επιτάχυνση της διάσωσης, ψηφιοποίησης και ανάδειξης του σπάνιου υλικού που περιέχει το Αρχείο είναι το αντικείμενο του έργου «Κέντρο Ψηφιακής Συντήρησης ΕΡΤ».

Προχωρά έργο για την ανάδειξη του Αρχείου της ΕΡΤ

Η  διάσωση, αλλά και η ψηφιοποίηση του Αρχείου της ΕΡΤ ώστε να διατηρηθούν και να αξιοποιηθούν σημαντικά κομμάτια της ελληνικής ιστορίας του 20 ου αιώνα είναι το αντικείμενο του έργου «Κέντρο Ψηφιακής Συντήρησης ΕΡΤ».

Σήμερα το Αρχείο υποστηρίζει περίπου  190.000 τηλεοπτικά τεκμήρια από τα οποία μόνο 75.000 είναι πλήρως τεκμηριωμένα και αποθηκευμένα σε ψηφιακή  μορφή.

Στο πλαίσιο αυτό η Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε ανακοινώνει τη διενέργεια Δημόσιας Διαβούλευσης επί του Τεύχους Διακήρυξης που αφορά σε Ηλεκτρονικό Ανοικτό Άνω των Ορίων Διαγωνισμό για το έργο «Κέντρο Ψηφιακής Συντήρησης ΕΡΤ» συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 2,8 εκατ. ευρώ.

Το έργο υλοποιείται με χρηματοδότηση από το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία (ΕΠΑΝEΚ) 2014-2020».

Η ΚτΠ καλεί τους ενδιαφερόμενους οικονομικούς φορείς σε ανοιχτή, μη δεσμευτική συμμετοχή στη διαδικασία διαβούλευσης για την κατάθεση παρατηρήσεων/προτάσεων επί του Τεύχους Διακήρυξης.

Η διαδικασία διαβούλευσης θα διεξαχθεί μέσω του Συστήματος ΕΣΗΔΗΣ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.promitheus.gov.gr, για χρονικό διάστημα 15 ημερών.

Αντικείμενο της Σύμβασης

Η ΕΡΤ έχει προβεί σε διάφορες διαδικασίες αναβάθμισης του οπτικοακουστικού συστήματος και του κέντρου Ψηφιακής Τεκμηρίωσης, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει την λειτουργία της στα σημερινά πρότυπα και με σκοπό την μετέπειτα επέκταση σε πιο σύγχρονες τεχνολογίες.

Μέσω της παρούσας αναβάθμισης του Συστήματος Διαχείρισης Οπτικοακουστικού Υλικού που διαθέτει και λειτουργεί η Διεύθυνση Αρχείου της  ΕΡΤ, το Ραδιοτηλεοπτικό αρχείο θα καλύψει τις μεγάλες απαιτήσεις του νέου υλικού αλλά κυρίως θα  συνεχίσει την διάσωση και διασφάλιση του παλαιού που αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά.

Σκοπός και Στόχοι της Σύμβασης

Το παρόν έργο αποσκοπεί κυρίως στην ποιοτική βελτίωση και εξωστρέφεια των υπηρεσιών του Αρχείου της  ΕΡΤ αλλά και στην επιτάχυνση της διάσωσης, ψηφιοποίησης και ανάδειξης του σπάνιου υλικού.

Τα υπό προμήθεια είδη κάθε τμήματος του έργου, θα προστεθούν με λαμβάνοντας υπόψη σύγχρονες  τεχνικές διαλειτουργικότητας στην υπάρχουσα αρχιτεκτονική της ΕΡΤ, καθιστώντας την συνολική υποδομή  πιο ευέλικτη, ταχύτερη και σύγχρονη.

Παράλληλα θα επεκταθεί η υπάρχουσα αρχιτεκτονική του Αρχείου, όσον αφορά την διακίνηση υλικού καθώς και η εισαγωγή νέων Ροών Εργασίας. Θα βελτιωθεί μεταξύ άλλων η συνολική διαχείριση του οπτικοακουστικού υλικού και των metadata του σε όλα τα στάδια της  οπτικοακουστικής παραγωγής.

Από το στάδιο που το οπτικοακουστικό τεκμήριο εντοπίζεται, την  αρχειοθέτηση του έως το στάδιο διάθεσής του. Η παραγωγή και μετάδοση του ψηφιακού οπτικοακουστικού  υλικού σε ένα ΙΤ περιβάλλον συνεπάγεται σημαντικές αλλαγές που αφορούν κυρίως στην εγγραφή και  αποθήκευσή του, την επεξεργασία, τον τρόπο αρχειοθέτησης και την αναζήτηση του.

Αναμενόμενα Οφέλη

Η ΕΡΤ Α.Ε. με την υλοποίηση της Πράξης «Διάσωση Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ» και το παρόν έργο «Κέντρο  Ψηφιακής Συντήρησης ΕΡΤ», προσδοκά:

  1. τη διεύρυνση της εξωστρέφειας και τη διάχυση του ψηφιακού οπτικοακουστικού της αρχείου,
  2. τον εμπλουτισμό του διαθέσιμου ψηφιακού πολιτιστικού αποθέματός της, μέσα από τη διάσωση,  ανάταξη, τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση μεγαλύτερου ποσοστού του αρχείου της.
  3. την εξασφάλιση του ψηφιοποιμένου υλικού μέσω λειτουργίας κέντρου ανάκαμψης.

Επιμέρους στόχοι

  • η διαλειτουργικότητα της υλικοτεχνικής υποδομής όπου απαιτείται,
  • η εξέλιξη της υπάρχουσας καταλογογράφησης των τεκμηρίων,
  • η υποστήριξη, η αξιοποίηση και η προσβασιμότητα στις συλλογές τεκμηρίων από όλους τους ενδιαφερόμενους χρήστες, με έμφαση σε εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς και ερευνητικούς σκοπούς,
  • η αύξηση της ευαισθητοποίησης και της αξίας του οπτικοακουστικού υλικού, μέσω της ανάδειξης των συλλογών σε ψηφιακό περιβάλλον (τεκμηρίωση, αξιολόγηση αξίας, ζητήματα πνευματικών δικαιωμάτων και πνευματικής ιδιοκτησίας, καινοτόμου τεχνολογίας κ.α).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v