Πόσο φόρο πληρώνουμε όταν αγοράζουμε ένα μπουκάλι βότκα

Εξορθολογισμό των φόρων που βαρύνουν τα αλκοολούχα ποτά αλλά και τις υπηρεσίες εστίασης και τουρισμού ζητά η πρωτοβουλία «Στηρίζω HORECA». Ποιο το όφελος.

Πόσο φόρο πληρώνουμε όταν αγοράζουμε ένα μπουκάλι βότκα

Στην Ελλάδα, σε κάθε φιάλη αποστάγματος, παραδείγματος χάριν βότκας 750 ml, μόνο ο ΦΠΑ είναι 7,14 ευρώ, όταν στην Ισπανία είναι 2,7 ευρώ, στην Ιταλία 2,9 ευρώ, στη Βουλγαρία 1,57 ευρώ και στη Βόρεια Μακεδονία είναι 1,54 ευρώ. Αν στον ΦΠΑ προστεθεί και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, τότε οι φόροι ξεπερνούν το 55% της τελικής λιανικής τιμής ενός κλασικού αλκοολούχου ποτού.

Για τους εκπροσώπους της ΠΟΕΣΕ, της ΕνΕΑΠ, του ΣΕΑΟΠ, αλλά και του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρ. Τάσιου, η υψηλή φορολογία δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στον κλάδο και φέρνει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα για τα κρατικά έσοδα.

Για τον λόγο αυτό η συμμαχία «Στηρίζω HORECA» ζητά την προσαρμογή του ΕΦΚ σε επίπεδα κοντά στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην Ελλάδα, ο ΕΦΚ στα αλκοολούχα ποτά είναι στις 2.550 ευρώ ανά 100 λίτρα αιθυλικής αλκοόλης, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι στα 1.800 ευρώ ανά 100 λίτρα αιθυλικής αλκοόλης.

Για τη Σοφίκα Παπανικολάου, γενική διευθύντρια της ΕνΕΑΠ, η μείωση του ΕΦΚ στα επίπεδα του μέσου όρου της ΕΕ θα συγκρατήσει τα λειτουργικά κόστη των εταιρειών του κλάδου, θα προσθέσει επιπλέον 111,9 εκατ. ευρώ έσοδα στον δημόσιο κορβανά, θα ενισχύσει το ΑΕΠ από 159 έως 314 εκατ. ευρώ και θα οδηγήσει στη δημιουργία έως 11.500 νέων θέσεων εργασίας σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ για το 2021, πάνω από το 5,5% του ΑΕΠ της χώρας προέρχεται από τον κλάδο του HORECA. Οι 112.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα παράγουν περίπου 552.000 άμεσες θέσεις εργασίας, οι οποίες αντιστοιχούν στο 11,9% της απασχόλησης στην Ελλάδα. Εστίαση και φιλοξενία αποδίδουν 3,6 δισ. ευρώ σε μισθούς και εισφορές, καθώς και φόρους που ανέρχονται σε  1,181 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 2,5% των φορολογικών εσόδων του κράτους.

Σύμφωνα με τον κ. Χάρη Μαυράκη, πρόεδρο του ΣΕΑΟΠ, «η χώρα έχει ένα φόρο που είναι τελείως τρελός για τα αλκοολούχα ποτά, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι πέντε φορές πιο ακριβή από τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Δανία και την Κύπρο». Όπως είπε, χθες, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης εκπροσώπων του κλάδου, «εάν μειωθεί ο ΕΦΚ, θα υπάρξει μετακίνηση σημαντικού όγκου πωλήσεων από το λαθραίο στο νόμιμο και φορολογούμενο προϊόν».

Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασαν οι εμπλεκόμενοι στον κλάδο, η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο συντελεστή ΕΦΚ ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης και τον πέμπτο υψηλότερο σε απόλυτο ποσοστό.

Εκτός από τη μείωση του ΦΠΑ, στο τραπέζι έχει πέσει και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 6% αλλά και αίτημα για στήριξη λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Από την πλευρά του, ο κ. Τάσιος ανακοίνωσε πως εντός της εβδομάδας θα υπογραφεί η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας με διετή ισχύ για τους εργαζόμενους σε τουρισμό-επισιτισμό, ενώ ταυτόχρονα η ΠΟΞ έχει προετοιμάσει προσέλκυση εργαζομένων από τρίτες χώρες, προκειμένου να καλύψει ειδικότητες που δεν μπορούν να καλυφθούν από την εγχώρια αγορά εργασίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v