Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηλεκτροπαραγωγή: Ωρα αποφάσεων για τη νέα μονάδα της Elpedison

Ο νέος σταθμός, ισχύος 826 MW, στη Θεσσαλονίκη έχει εκτιμώμενο προϋπολογισμό περί τα 400-500 εκατ. ευρώ. Οι λόγοι της καθυστέρησης για την επενδυτική απόφαση.

Ηλεκτροπαραγωγή: Ωρα αποφάσεων για τη νέα μονάδα της Elpedison

Στο επόμενο τρίμηνο μετατίθεται η λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης για τη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο της Elpedison, στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, φαίνεται να συγκλίνουν οι θέσεις των δύο μετόχων, της Helleniq Energy και της Edison, για την αναγκαιότητα της επένδυσης, με κύριο επιχείρημα την απόσυρση των γερασμένων μονάδων αερίου και τη δημιουργία «χώρου» για νέες, υπερσύγχρονες.

Οι δύο εταίροι, όπως έγραψε το Euro2day.gr, επρόκειτο να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να αποφασίσουν για την επένδυση μέσα στον προηγούμενο μήνα. Προφανώς, ενόψει της ανακοίνωσης του νέου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), που πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιανουαρίου και της δημόσιας διαβούλευσης που εκκρεμεί, κρίθηκε σκόπιμο η τελική επενδυτική απόφαση να πάρει μικρή αναβολή. Χωρίς, ωστόσο, να αποκλείεται και νέα καθυστέρηση, αν συντρέξουν και συνεκτιμηθούν έκτακτες συνθήκες.

Ο νέος σταθμός, ισχύος 826 MW, έχει σχεδιασθεί να γίνει δίπλα στον υφιστάμενο, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό περί τα 400-500 εκατ. ευρώ. Εφόσον προχωρήσει, θα είναι η τρίτη ηλεκτροπαραγωγική μονάδα που θα προστεθεί στο χαρτοφυλάκιο της Elpedison. Η πρώτη είχε κατασκευαστεί στη Θεσσαλονίκη και ήταν, επίσης, η πρώτη ιδιωτική μονάδα φυσικού αερίου. Λειτουργεί από το 2006, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 400 MW. Ακολούθησε η μονάδα της Θίσβης, με ισχύ 420 MW, η οποία λειτουργεί από το 2010.

Η υφιστάμενη μονάδα της Elpedison στη Θεσσαλονίκη θεωρείται από τις παλιές μονάδες αερίου της χώρας, με περιορισμένη διάρκεια ζωής πλέον. Συγκαταλέγεται, όπως λένε πληροφορίες της αγοράς, στη λίστα των σταθμών αερίου (και η μονάδα της Κομοτηνής, της ΔEΗ) που θα οδηγηθούν αναγκαστικά προς απόσυρση στην επόμενη 4ετία, 5ετία. Συνεπώς, φαίνεται ότι η Elpedison έχει ανάγκη τη νέα μονάδα που σχεδιάζει.

Άλλωστε, το FSRU που επιδιώκει να κατασκευάσει στον Θερμαϊκό Κόλπο η Elpedison προορίζεται για την κάλυψη των αναγκών σε καύσιμο της νέας μονάδας. Μία ενδεχόμενη ακύρωση της επένδυσης της τελευταίας εύλογα θα συμπαρασύρει και την απόσυρση των σχεδίων για το FSRU. Κάτι το οποίο, όμως, δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή, γιατί ο σχεδιασμός για το FSRU προωθείται κανονικά.

Σε κάθε περίπτωση, η τρίτη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της Elpedison φαίνεται ότι περνάει από σαράντα κύματα. Ήταν από τις πρώτες που εξασφάλισε άδεια το 2019, αλλά «σκόνταψε» στην πολιτική για την απολιγνιτοποίηση της παρούσας κυβέρνησης και την ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Κλείσθηκε, έτσι, στο συρτάρι. Μεσολάβησε η πανδημία, ήρθε η ενεργειακή κρίση και ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος, με τις ευρωπαϊκές φωνές για την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο να δυναμώνουν. Μπήκε πιο βαθιά στο συρτάρι. Μετά, προέκυψε και ο μετασχηματισμός του ομίλου της Helleniq Energy, που έδωσε βάρος στο «πρασίνισμά» του.

Τώρα, που η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών, λόγω διπλής ενεργειακής κρίσης, βγάζει στην επιφάνεια ακόμη και τα «βρώμικα» καύσιμα, το αέριο και δη το αμερικανικό LNG φαίνεται να κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη (και την Ελλάδα). Δεν είναι τυχαία η επένδυση σε FSRU της Elpedison. Υπάρχει, άλλωστε, και η ευρύτερη γειτονιά μας, που «διψά» για αέριο. Αν συνυπολογιστεί ότι το νέο ΕΣΕΚ βάζει στην εξίσωση και το φυσικό αέριο, υπό την αίρεση, πάντα, της απόσυρσης των παλιών μονάδων, τότε ενδεχομένως να υπάρχει χώρος και για την τρίτη μονάδα της Elpedison. Πράγμα που μένει να αποδειχθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v