Ασφαλιστικές: «Ψαλίδι» 324 εκατ. ευρώ στα ίδια κεφάλαια το 2022

Πού αποδίδει η αγορά τη μεγάλη μείωση στα ίδια κεφάλαια των ασφαλιστικών εταιρειών. Στο εξωτερικό βρίσκεται τοποθετημένο το 64% των επενδύσεων του εγχώριου κλάδου.

Ασφαλιστικές: «Ψαλίδι» 324 εκατ. ευρώ στα ίδια κεφάλαια το 2022

Κατά 324 εκατ. ευρώ μειώθηκαν τα ίδια κεφάλαια των ασφαλιστικών εταιρειών την περυσινή χρονιά, με βάση τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, καθώς από τα 3,648 δισ. των αρχών του έτους υποχώρησαν τελικά στα 3,324 δισ. ευρώ (βλέπε στοιχεία πρώτου παρατιθέμενου πίνακα).

Η υποχώρηση αυτή των ιδίων κεφαλαίων, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αποδίδεται στις ζημίες και στις υποαξίες στις οποίες υποχρεώθηκαν οι ασφαλιστικές εταιρείες στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια (μεγαλύτερα πλήγματα για τον κλάδο ζωής), λόγω της έντονης υποχώρησης που σημείωσαν οι τιμές των μετοχών και των ομολόγων στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Πάντως, παρά την περυσινή υποχώρησή τους, τα ίδια κεφάλαια των ασφαλιστικών εταιρειών παραμένουν πολύ κοντά στα επίπεδα του 2020 και είναι σαφώς υψηλότερα από τα αντίστοιχα του 2018 (είχαν διαμορφωθεί στα 2,774 δισ. ευρώ), με τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας να κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα.

Γενικότερα, οι εγχώριοι ασφαλιστικοί όμιλοι έχουν καταφέρει να σημειώνουν ικανοποιητικά αποτελέσματα κατά τα τελευταία χρόνια, παρά το γεγονός ότι ο κλάδος χαρακτηρίστηκε από μια σειρά προκλήσεων και δυσκολιών, όπως για παράδειγμα η έλευση της πανδημίας Covid-19, η έξαρση που παρατηρήθηκε στο μέτωπο των φυσικών καταστροφών, αλλά και ο περυσινός συνδυασμός ενεργειακής κρίσης και υψηλού πληθωρισμού.

Σε ό,τι αφορά τώρα το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο των ασφαλιστικών εταιρειών, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία των παρατιθέμενων πινάκων:

  • Διακρίνεται για τον αμυντικό του χαρακτήρα, καθώς στις 31/12/2022 περίπου το 62% του ενεργητικού ήταν τοποθετημένο σε καταθέσεις και χρεωστικούς τίτλους (κρατικά και εταιρικά ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, λοιποί τίτλοι σταθερού εισοδήματος), όπως επίσης και -έμμεσα- ένα σημαντικό τμήμα του 22% που είχε επενδυθεί σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων. Αντίθετα, μόλις το 3,8% των επενδύσεων αφορούσε μετοχικούς τίτλους.
  • Κάτι λιγότερο από τα δύο τρίτα (63,6%) του χρηματοοικονομικού χαρτοφυλακίου ήταν τοποθετημένο σε περιουσιακά στοιχεία του εξωτερικού και μόνο το υπόλοιπο 36,4% σε ελληνικούς τίτλους. Η αναλογία υπέρ των επενδύσεων στο εξωτερικό δεν αφορά μόνο την περυσινή χρονιά, αλλά αντίθετα χαρακτηρίζει διαχρονικά την κατάσταση, όπως τουλάχιστον προκύπτει και από τα σχετικά στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα.
  • Κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2022, οι ασφαλιστικές εταιρείες επέλεξαν να μειώσουν το ύψος των καταθέσεών τους και αντίθετα να αυξήσουν τις θέσεις τους τόσο στους χρεωστικούς τίτλους όσο και στα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v