Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Η αύξηση καταθέσεων φρενάρει την αύξηση των επιτοκίων

Διογκώθηκαν κατά 3,12 δισ. ευρώ το τελευταίο εξάμηνο οι καταθέσεις των νοικοκυριών παρά τη στροφή προς εναλλακτικές επενδύσεις για αναζήτηση υψηλότερου τόκου. Πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα για τις τράπεζες.

Τράπεζες: Η αύξηση καταθέσεων φρενάρει την αύξηση των επιτοκίων

Φουσκώνουν κι άλλο οι καταθέσεις των νοικοκυριών στις ελληνικές τράπεζες, παρά τις έντονες προσπάθειες των τελευταίων να μεταφέρουν τις αποταμιεύσεις των πελατών τους προς εναλλακτικές επενδύσεις από τις οποίες αποκομίζουν σημαντικά έσοδα προμηθειών. Η εξέλιξη αυτή διατηρεί τη ρευστότητα των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε υψηλά επίπεδα και αμβλύνει τις πιέσεις που δέχονται προκειμένου να αυξήσουν περαιτέρω τα προσφερόμενα επιτόκια στους προθεσμιακούς αποταμιευτικούς λογαριασμούς.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, οι καταθέσεις των νοικοκυριών:
  • Αυξήθηκαν κατά 1,1 δισ. ευρώ τον Απρίλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
  • Διογκώθηκαν κατά 3,12 δισ. ευρώ το τελευταίο εξάμηνο (Οκτώβριος 2022-Απρίλιος 2023), παρά το γεγονός ότι κατά το χρονικό αυτό διάστημα έχουν «μετακομίσει» από τις τραπεζικές καταθέσεις πολύ μεγάλα ποσά, τα οποία έχουν τοποθετηθεί σε μερίδια Ομολογιακών Αμοιβαίων Κεφαλαίων, πενταετούς διάρκειας και ετήσιας καταβολής μερίσματος.
  • Από το τέλος του 2019 έως και τον Απρίλιο του 2023, οι καταθέσεις των νοικοκυριών έχουν αυξηθεί κατά 25,3 εκατ. ευρώ, όταν κατά την ίδια περίοδο παρατηρήθηκαν κεφαλαιακές εισροές και προς άλλες χρηματοοικονομικές μορφές επενδύσεων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται τα αμοιβαία κεφάλαια, τα εταιρικά ομόλογα, τα ασφαλιστικά προϊόντα του κλάδου ζωής που είναι συνδεδεμένα με επενδύσεις, αλλά και τα κρυπτονομίσματα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η αύξηση των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων των ελληνικών νοικοκυριών (αθροιστικά φαίνεται να υπερβαίνει τα 30 δισ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2019) αποδίδεται αφ’ ενός στα κονδύλια που δόθηκαν από την Πολιτεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας και δεν καταναλώθηκαν εξ’ αιτίας των περιοριστικών μέτρων και αφ’ ετέρου στην αύξηση του ΑΕΠ που παρατηρείται στην ελληνική οικονομία κατά τη διετία 2021-2022 και κατά τους πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς.

Η συνεχής άνοδος των καταθέσεων λαμβάνει χώρα παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες βάζουν τα δυνατά τους προκειμένου τμήμα των αποταμιεύσεων των πελατών τους να διοχετευθεί σε εναλλακτικές επενδυτικές λύσεις. Επιπλέον, η άνοδος των καταθέσεων διαψεύδει τις εκτιμήσεις αναλυτών και στελεχών της αγοράς που προέβλεπαν μείωσή τους εξ’ αιτίας των επιπτώσεων του υψηλού πληθωρισμού στα διαθέσιμα εισοδήματα των πολιτών.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η συνεχιζόμενη διόγκωση των καταθέσεων επηρεάζει θετικά την ήδη υψηλή ρευστότητα των τραπεζών και αμβλύνει τις πιέσεις που δέχονται τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να προχωρήσουν σε μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων στους προθεσμιακούς -τουλάχιστον- λογαριασμούς των πελατών τους. Έτσι, από το περασμένο φθινόπωρο έως σήμερα, περίοδο κατά την οποίο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε δραστικά το βασικό της επιτόκιο, οι ελληνικές τράπεζες προχώρησαν μεν σε κάποιες αυξήσεις στα καταθετικά τους επιτόκια, οι οποίες ωστόσο κινήθηκαν σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα από αυτά της ΕΚΤ και συνήθως έγιναν με χρονικές καθυστερήσεις, διευρύνοντας έτσι τα καθαρά επιτοκιακά τους περιθώρια μέσα στο 2023.

Η τάση αυτή προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί και κατά τους επόμενους μήνες του έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v