Τι ζητά ο ασφαλιστικός κλάδος από τη νέα κυβέρνηση

Η ανάγκη συνεργασίας της Πολιτείας με την ιδιωτική ασφάλιση και τα κίνητρα που μπορεί να τονώσουν την αγορά. Τι κατέθεσαν ασφαλιστικοί φορείς στο 16ο Insurance Conference.

Τι ζητά ο ασφαλιστικός κλάδος από τη νέα κυβέρνηση

Το θέμα των κινήτρων που θα πρέπει να δοθούν από την επόμενη κυβέρνηση, καθώς και η επιτακτική ανάγκη συνεργασίας μεταξύ της ιδιωτικής ασφάλισης και της Πολιτείας για την αντιμετώπιση μιας σειράς κοινωνικών και οικονομικών ζητημάτων, συζητήθηκαν χθες στα πλαίσια του 16ου Insurance Conference.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου θεώρησε «θετικό πρώτο βήμα» τη δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% σε όσους ασφαλίσουν τις κατοικίες τους έναντι φυσικών καταστροφών, θεωρώντας ότι θα πρέπει να γίνουν και άλλα τόσο στο μέτωπο των φυσικών καταστροφών, όσο και στους τομείς της υγείας και της αποταμίευσης (αντιμετώπιση δημογραφικού προβλήματος).

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ) Γιάννης Χατζηθεοδοσίου τόνισε ότι θα πρέπει η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου να αψηφήσει το λεγόμενο πολιτικό κόστος και να λάβει τις απαιτούμενες αποφάσεις προς όφελος των πολιτών και της οικονομίας.

Ανέφερε για παράδειγμα την ανάγκη πάταξης της φοροδιαφυγής που παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα και τη θέσπιση δραστικών φορολογικών κινήτρων στον ασφαλιστικό κλάδο, τα οποία στο τέλος της ημέρας θα λειτουργήσουν υπέρ της κοινωνίας και της οικονομίας.

Αναφέρθηκε για παράδειγμα στο 1,9 δισ. ευρώ που έχει καταβάλει κατά τα τελευταία χρόνια η Πολιτεία για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, χωρίς οι πληγέντες να αποζημιώνονται έγκαιρα και πλήρως, ενώ θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο και αποτελεσματικό το ποσοστό μείωσης του ΕΝΦΙΑ για όσους ασφαλίζουν τις κατοικίες τους έναντι φυσικών καταστροφών να διαμορφωθεί στο 30% και όχι στο 10% που έχει προαναγγείλει η Νέα Δημοκρατία.

Επισημάνθηκε επίσης ότι θα πρέπει να ληφθούν ουσιαστικές αποφάσεις τόσο για το θέμα των ανασφάλιστων οχημάτων, όσο και για την αναγκαιότητα εφαρμογής από την Πολιτεία περίπου είκοσι υποχρεωτικών κατηγοριών ασφαλίσεων.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΕΕΑ αναφέρθηκε και στο συνταξιοδοτικό, όπου η Πολιτεία κάθε χρόνο ενισχύει με 17 δισ. ευρώ από τον κρατικό Προϋπολογισμό, σημειώνοντας πως για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος χρειάζεται η θέσπιση φορολογικών κινήτρων προκειμένου οι Έλληνες να προβαίνουν σε αποταμιεύσεις μακροχρόνιου χαρακτήρα (π.χ. στα επενδυτικά-αποταμιευτικά προϊόντα του κλάδου ζωής).

Χαρακτηριστική επίσης είναι η θέση του Νίκου Χαλκιόπουλου (Chief Insurance Officer της Allianz Ευρωπαϊκή Πίστη) για άρση των αυξημένων άμεσων και έμμεσων επιβαρύνσεων που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια των μνημονίων στα συμβόλαια του κλάδου υγείας, όπως ήταν η αύξηση του φόρου ασφαλίστρων στο 15% και η θέσπιση συντελεστή ΦΠΑ 24% στις ιδιωτικές κλινικές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v