Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καράτζης-ElvalHalcor: Γυρίζουν άδειες παραγωγής ενέργειας σε «αποθήκευσης»

Το απαγορευτικό στην έκδοση νέων αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με ορυκτά καύσιμα, που βάζει νόμος του ΥΠΕΝ από τον Μάρτιο, οδηγεί σε αλλαγή σχεδίων. Μονάδες αποθήκευσης, ανάχωμα στη «στοχαστικότητα» των ΑΠΕ.

Καράτζης-ElvalHalcor: Γυρίζουν άδειες παραγωγής ενέργειας σε «αποθήκευσης»

Αλλάζουν τα πλάνα τους ElvalHalcor και Καράτζης. Από την παραγωγή ηλεκτρισμού με φυσικό αέριο, το επενδυτικό ενδιαφέρον τους μετατοπίζεται τώρα στα συστήματα αποθήκευσης.

Προλαβαίνοντας τις ημερομηνίες σχετικής νομοθετικής ρύθμισης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπέβαλαν στη ΡΑΑΕΥ, τον περασμένο μήνα, αιτήσεις για τη μετατροπή της άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που κατείχαν σε άδεια αποθήκευσης με συσσωρευτές.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια αναμενόμενη εξέλιξη, δεδομένης της συρρίκνωσης του ρόλου του φυσικού αερίου στο επικαιροποιημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), την ανάγκη να γίνουν μονάδες αποθήκευσης και στη χώρα ως ανάχωμα για τη στοχαστικότητα των ΑΠΕ, αλλά και την επαρκή κάλυψη της ζήτησης με τις νέες μονάδες φυσικού αερίου που κατασκευάζονται ή σχεδιάζονται.

Τον περασμένο Μάρτιο ψηφίστηκε νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, σύμφωνα με το οποίο έμπαινε απαγορευτικό στην έκδοση νέων αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με ορυκτά καύσιμα. Δινόταν, ωστόσο, η δυνατότητα στους επενδυτές, που είχαν αποκτήσει ήδη άδεια παραγωγής και προσφορά σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ και δεν είχαν τεθεί οι μονάδες τους σε δοκιμαστική λειτουργία, να την μετατρέψουν σε άδεια αποθήκευσης, εφόσον υποβάλουν αίτηση ως τον Ιούνιο του 2023.

Αυτά τα κριτήρια πληρούσαν οι μονάδες, των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil, που ήδη κατασκευάζεται στην Κομοτηνή, της σύμπραξης ΔΕΗ-ΔΕΠΑ Εμπορίας-Damco, στην Αλεξανδρούπολη, που βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης, της Elpedison, στη Θεσσαλονίκη, για την οποία έχουν ξεκινήσει οι πρόδρομες εργασίες και εκκρεμεί η λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης, της Λάρισας Θερμοηλεκτρική, ισραηλινών συμφερόντων, της Καράτζη Βιομηχανικές και Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Α.Ε. στη Λάρισα και της ElvalHalcor στη Θίσβη Βοιωτίας. Οι δύο τελευταίες κάνουν στροφή 180 μοιρών και στρέφονται πλέον στην αποθήκευση, ενώ άγνωστες είναι οι προθέσεις των επενδυτών της Λάρισα Θερμοηλεκτρική.

Να θυμίσουμε ότι οι περισσότερες από τις παραπάνω άδειες παραγωγής είχαν εξασφαλιστεί το 2019, ενώ της ElvalHalcor ένα χρόνο μετά, το 2020. Η τελευταία εταιρία που πήρε άδεια ήταν η Λάρισα Θερμοηλεκτρική, το 2021. Αρχικά, εμφανίσθηκε ανάμεσα στους επενδυτές το όνομα του Βασίλη Μηλιώνη, από τη γνωστή υπόθεση της Hellas Power και τα παρατράγουδα που δημιούργησε στην ηλεκτρική αγορά (σ.σ. για τη συγκεκριμένη υπόθεση ο Β. Μηλιώνης απαλάχθηκε αμετάκλητα σε δεύτερο βαθμό από τη Δικαιοσύνη). Στη συνέχεια, «frontman» του επενδυτικού σχήματος προβλήθηκε και παραμένει ο Ισραηλινός, Nissan Caspi.

Οι επενδύσεις αυτές έμοιαζαν ελκυστικές μέχρι την πράσινη στροφή της Ε.Ε., που άρχισε να προβληματίζει τους επενδυτές. Στη συνέχεια ήρθε και η ενεργειακή κρίση με τις συνέπειες της, η διείσδυση των ΑΠΕ έγινε αναγκαιότητα για την απανθρακοποίηση της Ευρώπης, οπότε όλες μπήκαν σε κρησάρα επαναξιολόγησης, για να υπερισχύσουν οι δύο στην Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη, για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία. Δεν είναι τυχαίο ότι οι μέτοχοι της Elpedison (Helleniq Energy και Edison) καθυστερούν εδώ και ένα χρόνο να δώσουν το go στην κατασκευή της δεύτερης μονάδας της εταιρίας στη Θεσσαλονίκη και τρίτης συνολικά, με τη Θίσβη.

Οι αιτήσεις μετατροπής

Η εταιρία Καράτζη, με βάση την αίτηση μετατροπής που υπέβαλε στη ΡΑΑΕΥ, σχεδιάζει να κατασκευάσει μονάδα αποθήκευσης στον ίδιο χώρο, στη Λάρισα, μέγιστης ισχύος έγχυσης 330 MW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 330 MW. Η εγκατεστημένη χωρητικότητα θα είναι 745,6 MWh και η εγγυημένη χωρητικότητα 660 MWh.

Η ElvalHalcor δεν αλλάζει, επίσης, τον τόπο της σχεδιαζόμενης νέας επένδυσης της, είναι και πάλι στην Θίσβη, με μέγιστη ισχύ έγχυσης 315 MW και μέγιστη ισχύ απορρόφησης 315 MW. Η εγκατεστημένη χωρητικότητα είναι στις 693 MWh και η εγγυημένη χωρητικότητα 492 MWh.

Η ΡΑΑΕΥ δίνει περιθώριο 15 ημερών από σήμερα για την υποβολή τυχόν αντιρρήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v