Στο 2,4% έπεσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβρη

Σε χαμηλό δύο ετών στην ευρωζώνη, στο 4,3% από 5,2% τον Αύγουστο. Χαμηλό ενός έτους χτύπησε ο δομικός. Ελπίδες ότι η ΕΚΤ έχει φτάσει στο τέλος του κύκλου σύσφιξης νομισματικής πολιτικής. Αποκλίνουσες τάσεις: Βουτιά στη Γερμανία, εκτίναξη στην Ισπανία.

Στο 2,4% έπεσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβρη

Κατά 2,4% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη χώρα μας αυτόν τον μήνα ετησίως, σε εναρμονισμένη βάση για να μπορούν να συγκριθούν με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat).

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη Eurostat, τον Αύγουστο ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στη χώρα μας είχε ενισχυθεί κατά 3,5% ετησίως. Στην ευρωζώνη ήταν στο 5,2% τον Αύγουστο και πλέον διαμορφώνεται στο 4,3%, σημείο που είναι το πιο χαμηλό από τον Οκτώβριο του 2021, σύμφωνα με το CNBC.

Ο δομικός πληθωρισμός της ευρωζώνης, που εξαιρεί το κόστος ενέργειας και τροφίμων, διαμορφώθηκε στο 4,5% τον Σεπτέμβριο, στο πιο χαμηλό σημείο της τελευταίας χρονιάς. Ηταν χαμηλότερος από το 5,3% του Αυγούστου και πολύ λιγότερο από τη μέση εκτίμηση των οικονομολόγων για 4,8%.

Ωστόσο, καθώς και τα δύο μέτρα πληθωρισμού εξακολουθούν να υπερβαίνουν το διπλάσιο του στόχου της ΕΚΤ για 2%, οι αγορές προετοιμάζονται για αυτό που λένε οι αξιωματούχοι ότι θα είναι μια εκτεταμένη περίοδος αυξημένου κόστους δανεισμού. Υπογραμμίζοντας τις αποκλίνουσες τάσεις στην ευρωζώνη των 20 κρατών-μελών, ο πληθωρισμός στη Γερμανία υποχώρησε σε χαμηλό δύο ετών αυτόν τον μήνα, ενώ η μέτρηση στην Ισπανία εκτινάχθηκε ξανά πάνω από το 3%.

Χατζηδάκης: Θετική εξέλιξη για νοικοκυριά και οικονομία η πτώση του πληθωρισμού

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα είχαμε μια θετική είδηση και από το δύσκολο μέτωπο του πληθωρισμού: σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, η Ελλάδα τον Σεπτέμβριο είχε τον τρίτο χαμηλότερο πληθωρισμό (2,4%) μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης.

Ασφαλώς και δεν πανηγυρίζουμε, καθώς η ακρίβεια, ιδιαίτερα στα τρόφιμα, παραμένει σημαντικό πρόβλημα όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στην ΕΕ.

Ωστόσο, η είδηση αυτή είναι μια θετική εξέλιξη για τα νοικοκυριά και την ελληνική οικονομία και έρχεται σε συνέχεια άλλων θετικών εξελίξεων. Οι ρυθμοί ανάπτυξης που είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, η μείωση της ανεργίας κατά σχεδόν 7 ποσοστιαίες μονάδες, οι συνεχείς αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής μας ικανότητας, τα θετικά νέα που έρχονται και θα έλθουν από την εκτέλεση του προϋπολογισμού δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα.

Συνεχίζουμε την προσπάθεια συνδυάζοντας την κοινωνική ευαισθησία με την δημοσιονομική σταθερότητα».

Σε χαμηλό δύο ετών βούτηξε στη Γερμανία

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία βούτηξε στο χαμηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων ετών, αναπτερώνοντας τις ελπίδες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει φτάσει στο τέλος του κύκλου σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής. 

Ο ετήσιος πληθωρισμός, σε εναρμονισμένη βάση, βούτηξε από το 6,4% τον Αύγουστο στο 4,3% τον Σεπτέμβριο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν πτώση στο 4,5%. 

Πτώση-έκπληξη στη Γαλλία

Αναπάντεχη πτώση σημείωσε ο πληθωρισμός στη Γαλλία, καθώς οι μικρότερες αυξήσεις τιμών για τις υπηρεσίες και τα μεταποιημένα αγαθά αντιστάθμισαν την ελεγχόμενη από την κυβέρνηση αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, oι τιμές καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ αυξήθηκαν κατά 5,6% από πέρυσι τον Σεπτέμβριο -χαμηλότερα από το 5,7% του προηγούμενου μήνα. Η μέση εκτίμηση έρευνας σε οικονομολόγους ήταν 5,9%.

Τα δεδομένα προστίθενται σε μια αποκλίνουσα εικόνα σε ολόκληρη την περιοχή καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσπαθεί να μετρήσει εάν η άνευ προηγουμένου αύξηση του κόστους δανεισμού είναι επαρκής για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v