Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφάλειες: Ποιοι λόγοι οδηγούν φέτος σε αύξηση παραγωγής

Οι δύο καταλύτες που έφεραν ήδη άνοδο της ασφαλιστικής παραγωγής κατά 12%. Δεν πείθονται από την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Τι λένε παράγοντες της αγοράς.

Ασφάλειες: Ποιοι λόγοι οδηγούν φέτος σε αύξηση παραγωγής

Οι αυξήσεις τιμολογίων στις γενικές καλύψεις και τα πολύ χαμηλά τραπεζικά επιτόκια καταθέσεων στον κλάδο ζωής ήταν οι δύο βασικότεροι καταλύτες που οδήγησαν σε αύξηση 12% την ασφαλιστική παραγωγή του πρώτου φετινού επταμήνου.

Επιπρόσθετα, φαίνεται να παρατηρείται κατά τα τελευταία χρόνια αυξημένο ενδιαφέρον για συγκεκριμένες κατηγορίες καλύψεων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτές της υγείας, παρά την ταυτόχρονη δυσφορία που εκφράζεται από πολλούς πελάτες για την ανοδική πορεία των τιμολογίων.

Αυτή είναι η εκτίμηση των παραγόντων του κλάδου για τη μέχρι τώρα πορεία της ασφαλιστικής αγοράς, περιμένοντας να διαπιστώσουν το πώς θα κινηθεί από το 2024 η παραγωγή στις καλύψεις κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών. Με βάση το ρεπορτάζ, μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου (μέχρι τότε οι ασφαλισμένοι μπορούσαν να επιτύχουν μείωση στον ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουν το 2024) παρατηρήθηκε σημαντική κινητικότητα σε επίπεδο αρχικού ενδιαφέροντος και ενημέρωσης, αλλά όχι πολλά πράγματα στην υπογραφή νέων συμβολαίων, καθώς -όπως προκύπτει- το κίνητρο του 10% δεν φάνηκε επαρκές για πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων.

Τώρα το σχετικό ενδιαφέρον μετατίθεται για τις αρχές του 2024 αλλά και αργότερα, σε συνάρτηση με το αν, πότε και ποια κατάληξη θα υπάρξει στον διάλογο μεταξύ πολιτείας και ασφαλιστικών εταιρειών σε σχέση με την υποχρεωτική -ή έστω μαζική- ασφάλιση των κατοικιών στη χώρα μας. Ζητούμενο επίσης αποτελεί το πόσο επιπλέον ασφαλιστική παραγωγή θα προσθέσει η υποχρεωτική ασφάλιση των επιχειρήσεων με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των δύο εκατ. ευρώ (η μεγάλη πλειονότητα αυτών είναι ήδη ασφαλισμένη).

Επιστρέφοντας στους πρώτους επτά μήνες της φετινής χρονιάς, η παραγωγή σημείωσε αύξηση 12% τόσο στις γενικές καλύψεις (από τον Σεπτέμβριο του 2022 έως και το καλοκαίρι, πολλές εταιρείες προχώρησαν ακόμη και σε δύο αυξήσεις τιμολογίων), όσο και στον κλάδο ζωής (υπήρξαν και αυξήσεις τιμολογίων, αλλά επιπλέον συνέβαλαν και τα πολύ χαμηλά τραπεζικά επιτόκια στις καταθέσεις, που ώθησαν κάποιους αποταμιευτές στην επιλογή των ασφαλιστικών-επενδυτικών συμβολαίων).

Οι βασικότεροι παράγοντες που θα επηρεάσουν φέτος τα κέρδη και τα ίδια κεφάλαια των ασφαλιστικών εταιρειών είναι:

  • Το κόστος από τις καταστροφικές πλημμύρες της Θεσσαλίας (εκτιμήσεις για ποσά της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ) στους γενικούς κλάδους.
  • Οι επιπτώσεις από την εφαρμογή του νέου λογιστικού προτύπου IFRS-17 στον κλάδο ζωής.
  • Η πορεία των τιμών των ομολόγων, όπου τα κέρδη των πρώτων οκτώ μηνών έχουν αρχίσει να ψαλιδίζονται, λόγω της ανόδου που σημειώνουν τα σχετικά yields.
  • Η σύγκριση μεταξύ των αυξημένων τιμολογίων και του επηρεασμού του κόστους αποζημιώσεων των ασφαλιστικών εταιρειών και των λοιπών λειτουργικών δαπανών τους εξαιτίας του πληθωρισμού.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v