Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι ανησυχεί τώρα τους Ελληνες managers

Μια περίπλοκη πραγματικότητα αποκάλυψε η παρουσίαση της ετήσιας έρευνας της KPMG «CEO Outlook». Ετοιμοι για παροχές, ώστε να σταματήσει η τηλεργασία.

Τι ανησυχεί τώρα τους Ελληνες managers

Αισιοδοξία διακατέχει τα κορυφαία στελέχη διοίκησης εταιρειών ανά τον κόσμο, όσον αφορά την ανάπτυξη των οικονομιών τους αλλά και των οργανισμών που ηγούνται, με τους Έλληνες CEOs μάλιστα να υπερτερούν όλων σε αισιοδοξία για την προσεχή τριετία, σύμφωνα με τα ευρήματα της νέας 6ης έρευνας CEO Outlook 2023 για λογαριασμό της ελεγκτικής και συμβουλευτικής εταιρείας KPMG.

Η έρευνα που έτρεξε στο διάστημα 15 Αυγούστου-15 Σεπτεμβρίου 2023 με 1.325 CEOs από 11 κλάδους, εκ των οποίων 50 από την Ελλάδα, οδήγησε αφενός σε αισιόδοξα συμπεράσματα αλλά και στην ανάδειξη των σοβαρών προκλήσεων για το μέλλον, αποδίδοντας και αντικρουόμενες απαντήσεις, αντικατοπτρίζοντας ίσως και το «άγχος» μιας εξαιρετικά μεταβατικής περιόδου τόσο για την παγκόσμια οικονομία όσο και για την ελληνική.

Σε κάθε περίπτωση, ο μέσος όρος των CEOs παγκοσμίως δηλώνουν θετικοί για την προοπτική των οικονομιών τους και των επιχειρήσεών τους κατά 73%, με τους εν Ελλάδι δραστηριοποιούμενους να δηλώνουν αισιόδοξοι κατά 84% για την προσεχή τριετία. Όπως σημείωσε ο κ. Αλκιβιάδης Σιαράβας, Marketing, Communications & Corporate Citizenship Manager της KPMG στην Ελλάδα, ενδεχομένως η στάση των Ελλήνων managers να απηχεί «την προσλαμβάνουσα της αυξανόμενης πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας στη χώρα». Ομοίως, ο κ. Νίκος Βουνισέας, επικεφαλής της KPMG στην Ελλάδα, ως Senior Partner, αναφέρει ότι «μετά από απανωτές κρίσεις και απρόσμενες προκλήσεις οι Έλληνες CEOs έχουν εκπαιδευτεί και προσβλέπουν πλέον σε καλύτερο μέλλον».

Οι προκλήσεις

Πέραν της γενικής θεώρησης ωστόσο παγκοσμίως οι CEOs αναγνωρίζουν ως Νο1 πρόκληση τη γεωπολιτική κατάσταση, και μάλιστα πριν τη νέα πολεμική κρίση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Όσο δε για τους Έλληνες CEOs, ως δεύτερη σημαντική πρόκληση αναδεικνύονται τα επιτόκια (και άρα η πληθωριστική πίεση), και ως τρίτος σημαντικότερος παράγοντας οι ρυθμιστικές παρεμβάσεις, που εν πολλοίς καθοδηγούν όλους τους κλάδους, από τις τράπεζες και την ενέργεια έως τα τρόφιμα. Οι Έλληνες CEOs, δε, σύμφωνα και με την εκτίμηση των υψηλόβαθμων στελεχών της KPMG στην Ελλάδα, «μοιράζονται» σε μεγάλο βαθμό τις αγωνίες των Ευρωπαίων ομοτίμων, καθώς η Ε.Ε. εφαρμόζει ή επιδιώκει να εφαρμόσει σειρά ρυθμιστικών κανονισμών που -σε συνδυασμό με τις απανωτές κρίσεις- δημιουργούν συνθήκες επαναξιολόγησης του επιχειρείν.

Οι ESG πρακτικές και η Τεχνητή Νοημοσύνη

Παγκοσμίως αναγνωρίζεται η ανάγκη εναρμόνισης με τις αρχές του ESG αλλά και πως το σημαντικότερο τεχνολογικό γεγονός της εποχής είναι η ενσωμάτωση της δημιουργικής Τεχνολογικής Νοημοσύνης. Οι απαντήσεις των CEOs παγκοσμίως σχετικά με τα παραπάνω θέματα εμπεριείχαν αντιφάσεις, ωστόσο το ελληνικό εύρημα το «τερμάτισε». Για παράδειγμα, οι Έλληνες CEOs που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησαν σε ποσοστό 60% πως έχουν ενσωματώσει πλήρως αρχές ESG στην επιχείρηση που διοικούν, όταν αντιστοίχως ποσοστό μόλις 6% εκτιμά ότι αυτό θα επηρεάσει τις σχέσεις με τους πελάτες του. Επιπλέον, από εκείνους που δηλώνουν ότι ευθυγραμμίζονται με πρακτικές ESG, μόλις το 29% αναγνωρίζει πως έχει πραγματοποιηθεί η αναμενόμενη πρόοδος!

Σε ό,τι αφορά τα ποσοστά για την Τεχνητή Νοημοσύνη και την άμυνα σε πιθανή κυβερνοεπίθεση, παγκοσμίως υπάρχει μετρημένη ανησυχία (27%) ενώ για τους Έλληνες συμμετέχοντες η ανησυχία αφορά μόλις το 2%, ενδεχομένως γιατί θωρακίζονται από τα συστήματα της πολυεθνικής «ομπρέλας» στην οποία ανήκουν.

Επιστροφή στο γραφείο

Ίσως το πιο εντυπωσιακό συμπέρασμα του εφετινού CEO Outlook 2023 της KPMG είναι η συντριπτική επιθυμία των CEOs να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στη δια ζώσης εργασία με τον παραδοσιακό τρόπο του ωραρίου. Παγκοσμίως το 64% εκτιμά ότι στην προσεχή τριετία θα υπάρξει πλήρης επαναφορά στο γραφείο, με τους Έλληνες CEOs να δηλώνουν την παραπάνω εκτίμηση κατά 86%. Πάντως το 100% των Ελλήνων CEOs και το 86% του παγκόσμιου δείγματος δηλώνουν διατεθειμένοι να δώσουν επιπλέον παροχές στους εργαζόμενους που θα επιστρέψουν στο φυσικό περιβάλλον εργασίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v