Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με έσοδο 85 εκατ. και «χασούρα» 35 εκατ. η άσκηση των warrants στην Aegean

Σημαντικό όφελος βλέπει το ΥΠΕΘΟ από την απόφαση να ασκήσει τα warrants ωστόσο δεν καταγράφει το ότι από τη συναλλαγή προκύπτει ζημιά για το Δημόσιο. Δεν εξηγεί γιατί επιλέγει τώρα την κίνηση παρότι είχε περιθώριο έως το 2026.

Με έσοδο 85 εκατ. και «χασούρα» 35 εκατ. η άσκηση των warrants στην Aegean

Για σημαντικό όφελος, που θα φτάσει τα 85 εκατ. ευρώ μιλά το ΥΠΕΘΟ σε ανακοίνωσή του με αφορμή την απόφαση να ασκήσει τώρα τα warrants για την απόκτηση ποσοστού άνω των 10% της αεροπορικής εταιρείας, και την γνωστοποίηση από τη διοίκηση ότι προτίθεται να τα εξαγοράσει έναντι του παραπάνω ποσού.

Ωστόσο αυτό που δεν αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΕΘΟ είναι ότι για τη στήριξη της Aegean είχε διαθέσει ποσό 120 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι από τη συναλλαγή θα βγει με ζημιά περίπου 35 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, στην ανακοίνωση δεν εξηγείται γιατί σπεύδει τώρα να προχωρήσει στην κίνηση παρότι είχε περιθώριο μέχρι τις 3 Ιουλίου 2026 για να προχωρήσει στην συγκεκριμένη κίνηση (σ.σ. το παράθυρο άνοιξε στις αρχές του περασμένου Ιουλίου). Και αυτό γιατί τυχόν περαιτέρω άνοδος της μετοχής στο διάστημα αυτό θα σημαίνει μείωση της «χασούρας» του Δημοσίου ή ακόμα και κέρδος από τη συναλλαγή. 

Να σημειωθεί ότι σε ανάλογες περιπτώσεις, όπως αυτή της Lufthansa, η κρατική στήριξη έδωσε κέρδος. Συγκεκριμένα το γερμανικό δημόσιο, στο πλαίσιο προγράμματος διάσωσης του αερομεταφορέα, είχε αποκτήσει το 20% έναντι περίπου 300 εκατ. ευρώ, το οποίο εν συνεχεία πούλησε σταδιακά αποκομίζοντας έσοδα πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ ή κέρδος που φτάνει τα 760 εκατ. ευρώ!

Σε κάθε περίπτωση σήμερα η μετοχή της Aegean κερδίζει 3,7%, στα 11,22 ευρώ, δείγμα, πιθανώς ότι η αγορά θεωρεί θετική για την εταιρεία την εξέλιξη.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΘΟ

«Με βάση το νόμο 4772/2021, το Ελληνικό Δημόσιο ενημέρωσε επισήμως την Αεροπορία Αιγαίου (AEGEAN) για την πρόθεσή του να ασκήσει το δικαίωμα κτήσης 10.369.217 κοινών μετοχών της εταιρείας (αντιστοιχούν σε ποσοστό άνω του 10% του μετοχικού κεφαλαίου). Η πρωτοβουλία του Δημοσίου βασίστηκε στο νόμο 4772/2021, ο οποίος σχετιζόταν με την παρέμβαση του Δημοσίου στην Aegean λόγω των επιπτώσεων της κρίσης του κορωνοϊού», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Οπως αναφέρει, «από την πρωτοβουλία αυτή θα προκύψει σημαντικό όφελος για το Δημόσιο, λόγω της μεγάλης ανόδου της μετοχής της Aegean σε σχέση με το 2021.

Ήδη σήμερα η Aegean ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει με τη σειρά της (όπως επίσης προβλέπει η συμφωνία του 2021) το δικαίωμα προαίρεσης για αγορά των δικαιωμάτων αυτών από το Δημόσιο σε τιμή που προβλέπεται να κυμανθεί σχεδόν στα 11,5 ευρώ ανά μετοχή (θα προσδιοριστεί από ανεξάρτητο χρηματοοικονομικό σύμβουλο και θα ισούται με τη μέση σταθμισμένη χρηματιστηριακή τιμή των προηγούμενων 60 ημερών).

Για να γίνει κατανοητό το όφελος του Δημοσίου αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή της μετοχής της Aegean, όταν υπεγράφη η σχετική συμφωνία, ήταν περίπου 5,5 ευρώ. Με βάση δε τις επιμέρους προβλέψεις του σχετικού νόμου, το όφελος για το Δημόσιο αναμένεται να ανέλθει στα 85 εκατ. ευρώ περίπου.

Η σημερινή εξέλιξη δικαιώνει την επιλογή της κυβέρνησης να στηρίξει την εταιρεία, όπως άλλωστε έπραξαν και τόσα άλλα κράτη την περίοδο της πανδημίας, διασώζοντας ουσιαστικά χιλιάδες θέσεις εργασίας, αλλά και διασφαλίζοντας τη δυνατότητα της εταιρείας να συνεχίσει να αναπτύσσεται».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v