Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι δύο ταχύτητες στις τράπεζες «γρίφος» για το Μέγαρο Μαξίμου

Η αποεπένδυση δημιουργεί τράπεζες δύο ταχυτήτων και κίνδυνο αθέμιτου ανταγωνισμού σε ό,τι αφορά αποφάσεις που συνδέονται με αμοιβές και μπόνους. Οι δύο γραμμές στην κυβέρνηση.

Οι δύο ταχύτητες στις τράπεζες «γρίφος» για το Μέγαρο Μαξίμου

Τράπεζες δύο ταχυτήτων προκαλεί το πρώτο κύμα αποεπένδυσης του δημοσίου (Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) από το τραπεζικό σύστημα, γεγονός που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, έτσι ώστε να μην υπάρξουν ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού.

Τραπεζικές αλλά και κυβερνητικές πηγές εντοπίζουν το ζήτημα, καθώς ήδη δύο εκ των τραπεζών -Eurobank και Alpha Bank- έχουν επιστρέψει στον ιδιωτικό τομέα μέσω της αποεπένδυσης και μπορούν πλέον απερίσπαστες να λειτουργήσουν με ελεύθερα κριτήρια σε επίπεδο αμοιβών, διάθεσης μπόνους κ.ά.

Το ερώτημα που γεννάται πλέον είναι αν η κυβέρνηση επιθυμεί να διατηρήσει ή όχι ένα μικρότερο ποσοστό (σ.σ. της τάξης του 10%, ίσως και λίγο χαμηλότερα) στις άλλες δύο τράπεζες, την Εθνική και την Πειραιώς. Κι αν ναι, υπό ποιους όρους συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ούτως ώστε να εξαλειφθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός και το τραπεζικό σύστημα να λειτουργεί στο σύνολό του ελεύθερο βαρών και αγκυλώσεων;

Πολιτική απόφαση

Μετά και την πώληση του 22% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας και ενόψει της διάθεσης ποσοστού της Tράπεζας Πειραιώς, στην κυβέρνηση ασχολούνται με την επόμενη ημέρα και συγκεκριμένα με το αν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα διατηρήσει ένα χαμηλότερο ποσοστό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στους κυβερνητικούς κόλπους επικρατούν δύο απόψεις: η μία είναι ξεκάθαρα τεχνοκρατική και τάσσεται υπέρ της πώλησης του συνόλου των ποσοστών που διαθέτει το ΤΧΣ στις δύο τράπεζες. Την άποψη αυτή φέρεται να ασπάζεται το τεχνοκρατικό οικονομικό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου.

Η άλλη άποψη, η οποία δεν απέχει από τον κεντρικό στρατηγικό στόχο της ιδιωτικοποίησης του τραπεζικού κλάδου, βλέπει την πλήρη αποεπένδυση πιο μεσοπρόθεσμα. Τάσσεται υπέρ της διατήρησης ενός χαμηλού ποσοστού -για λόγους πολιτικής-, με την προϋπόθεση, όμως, της ισονομίας μεταξύ των τραπεζών. Κι αυτό περνά μέσα από την αλλαγή του νόμου λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Απλός επενδυτής

Μολονότι ακόμη δεν έχει κλειδώσει το αν το δημόσιο, μέσω του Ταμείου, διατηρήσει ένα ποσοστό στις δύο τράπεζες, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αν επικρατήσει αυτό το σενάριο, θα συνοδευτεί από αλλαγή της επενδυτικής φύσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Θα αλλάξει, δηλαδή, ο νόμος που διέπει τη λειτουργία του Ταμείου με αφαίρεση των έξτρα δικαιωμάτων, όπως για παράδειγμα το βέτο στη λήψη αποφάσεων από τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών. Έτσι, ο ρόλος του Ταμείου θα είναι μόνο επενδυτικός και όχι παρεμβατικός σε πολιτικές που αφορούν τις αμοιβές, τη διάθεση μπόνους κ.λπ.

Όλα αυτά βέβαια θα καθοριστούν μετά τον Μάρτιο του 2024, όταν και θα έχει γίνει το placement του Ταμείου από την Tράπεζα Πειραιώς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v