Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

RebrainGreece: Η πλατφόρμα που έχει στόχο το brain gain

Πώς λειτουργεί η πλατφόρμα που φιλοδοξεί να ξεπεράσει τα προβλήματα που δημιουργεί η έλλειψη εξειδικευμένων ταλέντων και την αδυναμία σύζευξης των αναγκών αυτών με την προσφορά εργασίας. Τα προβλήματα και οι προοπτικές.

RebrainGreece: Η πλατφόρμα που έχει στόχο το brain gain

Tην αγωνιώδη ανάγκη  των ελληνικών επιχειρήσεων για εξειδικευμένους και ταλαντούχους εργαζόμενους και την αδυναμία σύζευξης αυτών των αναγκών με τις προσφερόμενες θέσεις εργασίας, έρχεται να καλύψει η νέα πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας rebraingreece, που αν και είχε εξαγγελθεί από τον τότε υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση το 2019, ξεκίνησε τη λειτουργία της περίπου τον Οκτώβριο και ήδη έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον εκατοντάδων Ελλήνων, πολλοί εκ των οποίων ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό.

Σημαντική είναι άλλωστε και η συμμετοχή των επιχειρήσεων, καθώς πρόκειται για μια απλή και γρήγορη διαδικασία. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://platform. rebraingreece.gr/ οι επιχειρήσεις επιλέγουν τις ειδικότητες που αναζητούν από έναν κατάλογο με 268 επαγγέλματα υψηλής εξειδίκευσης και, από την πλευρά του, ο υποψήφιος εργαζόμενος μπορεί να υποβάλει την αίτησή του για την προσφερόμενη θέση εργασίας που τον ενδιαφέρει. Στη συνέχεια, ενημερώνεται η εταιρεία με e-mail και ακολουθεί συνέντευξη, που θα κρίνει, σε συνδυασμό και με τα υπόλοιπα προσόντα του υποψηφίου, αν θα προσληφθεί ή όχι.

Την αναβάθμιση και ενίσχυση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας αξιοποίησης του υψηλής ειδίκευσης εργατικού δυναμικού (Rebrain Greece) ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης από το βήμα εκδήλωσης για τη στρατηγική προσέλκυσης και ανάδειξης ταλέντων και στελεχών στην Ελλάδα. Όπως επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης, σήμερα μέσω της πλατφόρμας προσφέρονται 110 θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης από μεγάλες εταιρείες και ήδη έχουν υποβληθεί 200 αιτήσεις για την κάλυψή τους, με τη διαδικασία των συνεντεύξεων υποψηφίων και υπογραφής συμβάσεων να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Κώστα Αγραπιδά, Γενικό Διευθυντή Εργασίας και επικεφαλής - εμπνευστή της συγκεκριμένης πλατφόρμας, η πύλη είναι προσβάσιμη όχι μόνο από πολίτες του εξωτερικού αλλά και από κατοίκους της Ελλάδας.

Με το «Rebrain Greece» προχωράμε στη διαρκή αναβάθμιση των συνθηκών εργασίας, επεσήμανε ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Σπανάκης, ο οποίος κάλεσε τους φορείς και τις επιχειρήσεις να συμβάλουν στον επαναπατρισμό των στελεχών που εργάζονται στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη, στόχος της πρωτοβουλίας αυτής, που θεσμοθετήθηκε με τον πρόσφατο εργασιακό νόμο, είναι να μετασχηματιστεί η Ελλάδα σε μία «brain gain» χώρα, στην οποία θα επιστρέψουν οι νέοι που έφυγαν για το εξωτερικό, τα μνημονιακά χρόνια. 

Στην πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας, οι ζητούμενες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης από επιχειρήσεις στην Ελλάδα ανέρχονται σε 110 και οι αιτήσεις των εργαζομένων έφτασαν συνολικά τις 200, ενώ ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετές εταιρείες έχουν ήδη βρει τον εξειδικευμένο επιστήμονα που αναζητούν και η διαδικασία πρόσληψης -που δεν δεσμεύει το υπουργείο ως προς το ύψος των μισθών αλλά και τη σχέση εργασίας- βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στην παρούσα φάση, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας, αναζητούν ήδη προσωπικό τραπεζικά ιδρύματα όπως η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Βank και η Eurobank, εταιρείες συμβούλων, που παρέχουν πολλαπλές υπηρεσίες και μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται κυρίως στους κλάδους της πληροφορικής, της βιομηχανίας, των κατασκευών, κ.λπ., ενώ τη δυνατότητα να βρουν το κατάλληλο προσωπικό έχουν και οι νέοι κλάδοι και ειδικότητες που αναδύονται στο πλαίσιο της πράσινης οικονομίας και απασχόλησης.

Έως τώρα, οι προσφερόμενες θέσεις εργασίας είναι οι εξής: μηχανικοί, επαγγελματίες του τομέα των τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνίας, επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού τομέα, διευθυντές επιχειρήσεων παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών, διευθυντές υπηρεσιών των τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνίας, επαγγελματίες σύμβουλοι πωλήσεων, μάρκετινγκ και δημοσίων σχέσεων, ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, οικονομολόγοι, ηλεκτρολόγοι τεχνολόγοι μηχανικοί, ασκούντες επιστημονικά επαγγέλματα και μηχανικοί, δικηγόροι και ηλεκτρολόγοι μηχανικοί.

Μάλιστα, η καινοτομία του «RebrainGreece» δεν σταματά μόνο στο γεγονός ότι λειτουργεί ως ένας μηχανισμός διασύνδεσης επιστημόνων και εργαζόμενων υψηλών δεξιοτήτων με την εγχώρια αγορά εργασίας αλλά όπως επισημάνθηκες χθες, στην εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν και στελέχη επιχειρήσεων, αλλά επεκτείνεται και στην σταθερή συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και επιδιώκει συμπράξεις με επιχειρήσεις που κατέχουν την τεχνογνωσία και προπορεύονται στην διαδικασία προσέλκυσης ταλαντούχων Ελλήνων από το εξωτερικό.

Βέβαια, σημαντικό πρόσκομμα στην όλη προσπάθεια παραμένουν, μεταξύ άλλων, και οι χαμηλές αμοιβές στην Ελλάδα. «Παρόλο που δεν είμαστε σε αμοιβές Ευρώπης πηγαίνουμε πολύ γρήγορα σε αυτές», εκτίμησε ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Τεχνικός Διευθυντής της ΤΕΡΝΑ ΑΕ, Αλέκος Μιχαηλίδης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης με τον υπουργό Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη να δηλώνει πως δεν είναι υπέρ των «ειδικών κινήτρων για την επανεγκατάσταση των ταλέντων από το εξωτερικό, ώστε να μη δημιουργηθούν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων».

Η βασική πάντως ανάγκη, σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, είναι η  επιστροφή αυτών που έφυγαν. «Η κρίση στην κατασκευή μάς σταμάτησε τα έργα. Το τεχνικό προσωπικό έφυγε σχεδόν στο σύνολό του προς την Ευρώπη. Μας λείπουν οι μηχανικοί, οι χειριστές, οι ηλεκτρολόγοι, οι υδραυλικοί, οι άνθρωποι υψηλής ειδίκευσης, η ψυχή των έργων. Αν δεν τους φέρουμε πίσω, θα καταστραφούμε. Σήμερα έχουμε κάθε μήνα ανοικτές για πρόσληψη 200-250 θέσεις, αλλά από τα 8.500 βιογραφικά που λαμβάνουμε, μόνο τα 400-450 είναι κατάλληλα για εργασία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στην εκδήλωση συμμετείχε και η Γενική Διευθύντρια - Chief Human Resources Officer της Alpha Βank Φραγκίσκη Μελίσσα καθώς η τράπεζα τα τελευταία δύο χρόνια μέσω της κοινότητας «Alpha Ithacans» έχει επαναπατρίσει τουλάχιστον 80 καταξιωμένους Έλληνες επαγγελματίες που εργάζονταν σε κορυφαίους ομίλους του εξωτερικού, αποτελώντας σημείο αναφοράς και για άλλους που επίσης επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα μας. Οι περισσότεροι έχουν έρθει από Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία και Ελβετία. Το 85% είναι ηλικίας από 26 έως 40 ετών, με το 50% να είναι μεταξύ 26 και 35 ετών, και οι θέσεις που κάλυψαν ήταν κατά κύριο λόγο οικονομικές, τεχνολογίας και δευτερευόντως «τραπεζικές».

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε η Τράπεζα στο Λονδίνο, ενδιαφέρον εκδήλωσαν πάνω από 280 νέοι Έλληνες της διασποράς, με τη διοίκηση της Τράπεζας να ξεκαθαρίζει ότι επιδίωξή της είναι η Alpha Βank να αποτελέσει πόλο έλξης των καλύτερων στην Ελλάδα και δίοδο επιστροφής στη χώρα των νέων και ικανών επαγγελματιών που η κρίση έσπρωξε στο εξωτερικό. Βέβαια, η τελική επιλογή δυσκολεύει, λόγω των σημαντικά χαμηλότερων μισθών που ισχύουν στη χώρα μας, με τα φορολογικά κίνητρα που ισχύουν, να περιορίζουν λίγο το χάσμα.  

Στην εκδήλωση, η κ. Μελίσσα υπογράμμισε ότι είναι διαρκής η αναζήτηση ταλέντων και το 2023 καλύφθηκαν 430 κενές θέσεις εργασίας. Παρ' όλ’ αυτά, παραδέχτηκε ότι είναι δύσκολο να καλυφθούν θέσεις υψηλής εξειδίκευσης και περιέγραψε την επιθυμία που έχουν Έλληνες που εργάζονται στο εξωτερικό να επιστρέψουν στη χώρα, αν υπάρχει το κατάλληλο εργασιακό και φορολογικό περιβάλλον.

Συνεργασία έχει ξεκινήσει η ηγετική ομάδα που «τρέχει» την πλατφόρμα «Rebrain Greece» του υπουργείου Εργασίας και με τα τέσσερα Κέντρα Καινοτομίας που δημιούργησε στη Θεσσαλονίκη η φαρμακοβιομηχανία Pfizer.

Άλλωστε, ήδη η εταιρεία έχει δημιουργήσει στα Κέντρα αυτά περισσότερες από 1.000 νέες θέσεις εργασίας, με αιχμή βέβαια το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI), και μάλιστα το 15% των θέσεων αυτών καλύφθηκε από Έλληνες του εξωτερικού. Πρόκειται για επιστήμονες με εξειδίκευση, που εργάζονταν στο εξωτερικό, Αμερική, Βέλγιο, Ολλανδία, Μ. Βρετανία κ.α. κι επέστρεψαν στην Ελλάδα, ακριβώς επειδή είδαν να διανοίγεται μπροστά τους μια νέα εργασιακή προοπτική. Βάσει του προγραμματισμού άλλωστε, η Pfizer σκοπεύει τα επόμενα χρόνια να αυξήσει ακόμη περισσότερο τις θέσεις εργασίας στη χώρα μας, ενώ καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει και η συνεργασία με τα πανεπιστήμια.

Στόχος είναι η αναβάθμιση των δεξιοτήτων σε τομείς που υπάρχει σημαντική ζήτηση και η ενσωμάτωση των ταλέντων, με την αμερικάνικη φαρμακοβιομηχανία να θεωρεί ότι εκτός από το δημόσιο και τα πανεπιστήμια, οφείλουν και οι επιχειρήσεις να συμμετέχουν ενεργά σε αυτήν την προσπάθεια. Μάλιστα, στη χθεσινή συνάντηση συμμετείχε ο VP Thessaloniki Site Lead της Pfizer, Nico Gariboldi, όπως και ο Διευθύνων Σύμβουλος Cisco σε Ελλάδα, Βαλκάνια, Κύπρο και Μάλτα, Αντώνιος Τσιμπούκης και ο Partner, Growth Leader, Competence Center President της Deloitte Βασίλης Καφάτος

Σύμφωνα με τον κ. Τσιμπούκη, καταβάλλονται προσπάθειες για να επιταχυνθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Μάλιστα, παραδέχτηκε ότι η εταιρεία του ψάχνει εργατικό δυναμικό, αλλά υπάρχουν πολλά κενά. Αναφέρθηκε όμως και σε ένα πείραμα που πραγματοποίησε η εταιρεία την περασμένη Άνοιξη, όταν έφερε στη Ρόδο 17 εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης από παραρτήματα από άλλες χώρες (Γερμανία, Πορτογαλία, Ισπανία) να εργαστούν. Η ένταξή τους σε μία νέα κοινωνία ήταν δύσκολη, όμως το εγχείρημα-πείραμα είχε πολύ θετικά αποτελέσματα.

Τέλος, ο κ. Καφάτος τόνισε ότι τα ταλέντα και οι εργαζόμενοι υψηλής εξειδίκευσης «βρίσκονται στον πυρήνα της καινοτομίας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v