Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το επενδυτικό σχέδιο της Google για την Ελλάδα

Ποιες κινήσεις σχεδιάζει ο πολυεθνικός κολοσσός στη χώρα μας. Οι κινήσεις στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης που ανακοίνωσε χθες η Google, παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη.

Το επενδυτικό σχέδιο της Google για την Ελλάδα

Το 2025 θα πάρει «σάρκα και οστά» το «τριπλό» data center της Google στην Αττική, μια σημαντική επένδυση που έχει προαναγγείλει από το 2022, ενώ την ίδια στιγμή ο τεχνολογικός κολοσσός ανακοίνωσε και νέες επενδύσεις στη χώρα μας σε τεχνητή νοημοσύνη.

Σε εκδήλωση με αφορμή τα 15 χρόνια στην Ελλάδα, η Google «ανανέωσε» την ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας, τονίζοντας ότι μέσα στον επόμενο χρόνο θα έχει ολοκληρώσει την προεργασία ώστε το 2025 να είναι έτοιμη η επένδυση που βάζει την Ελλάδα στον «ψηφιακό χάρτη» του τεχνολογικού κολοσσού.

Μετά από 1,5 χρόνο, οπότε είχε πραγματοποιηθεί η ανακοίνωση της μεγάλης επένδυσης, η Google βρίσκεται σε αναζήτηση τοποθεσίας στην περιοχή της Αττικής, όπως ανακοίνωσαν ο αντιπρόεδρος Engineering & Research της Google Γιόσι Ματίας και η γενική διευθύντρια της Google Νοτιοανατολικής Ευρώπης Πέγκυ Αντωνάκου.

Παράλληλα ανέφεραν ότι η επένδυση των data center συνεχίζεται βάσει του χρονοδιαγράμματος που είχε θέσει αρχικά η εταιρεία.

Η κ. Αντωνάκου μίλησε για αύξηση των επενδύσεων στην Ελλάδα, που εκτός από τον τομέα του Cloud, θα επεκταθεί και σε αυτόν της Τεχνητής Νοημοσύνης, στηρίζοντας την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης για την ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης στο Δημόσιο και ειδικότερα στην Πολιτική Προστασία, την Υγεία αλλά και στις επιχειρήσεις.

Η Ελλάδα και η Τεχνητή Νοημοσύνη

«Η εταιρεία μας και η Ελλάδα, μαζί, προχωρούν σε μια συναρπαστική εποχή. Στο αύριο της Τεχνητής Νοημοσύνης», είπε η κ. Αντωνάκου, με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη να επισημαίνει από την πλευρά του πως στόχος της χώρας είναι να γίνει ένα παγκόσμιο κέντρο όσον αφορά την ηθική και τον κώδικα δεοντολογίας τεχνητής νοημοσύνης.

«Στόχος να γίνουμε ένα παγκόσμιο κέντρο όσον αφορά την ηθική και τον κώδικα δεοντολογίας τεχνητής νοημοσύνης», επεσήμανε χαρακτηριστικά, ενώ εστίασε και σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όπως δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, η κλιματική αλλαγή και τα ακριβή μοντέλα πρόβλεψης αποτελούν τομείς όπου η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο, χάρις σε εφαρμογές έγκαιρου εντοπισμού φυσικών καταστροφών όπως οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες που έχουν πλήξει επανειλημμένα την χώρα μας, ενώ τόνισε το ελληνικό ενδιαφέρον για εφαρμογές στην Υγεία όπου μπορούν να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές, αλλά και για την Παιδεία.

Η πλατφόρμα Google Cloud region

Η επένδυση της Google περιλαμβάνει την κατασκευή μιας πλατφόρμας με την ονομασία Google Cloud Region, στην οποία οι επιχειρήσεις θα μπορούν να αποθηκεύουν τα δεδομένα τους, ανεξαρτήτως όγκου, και θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν με ταχύτητα, αλλά κυρίως με ασφάλεια.

Το Google Cloud εξαλείφει την ανάγκη για τους πελάτες να κατέχουν ή λειτουργούν φυσικά κέντρα δεδομένων και διακομιστές από μόνοι τους. Ειδικότερα με την κατασκευή των τριών data centers επιτυγχάνεται σημαντική ασφάλεια των δεδομένων σε περίπτωση κυβερνοεπίθεσης, με τη δυνατότητα ανάκτησης των δεδομένων μέσα σε λίγα λεπτά.

Η κ. Αντωνάκου επανέλαβε τα αποτελέσματα έρευνας που έχει υλοποιήσει η Google τονίζοντας ότι το 2030, το Google Cloud region στην Ελλάδα θα συνεισφέρει συνολικά 2,2 δισ. δολάρια στο εθνικό ΑΕΠ, ενώ υπολογίζεται πως θα υποστηρίξει τη δημιουργία περισσότερων από 20.000 νέων θέσεων εργασίας.

Το δίκτυο περιοχών cloud του Google Cloud εκτείνεται σε 35 περιοχές και 106 ζώνες σε ολόκληρο τον κόσμο, και αποτελεί τη βάση της υποδομής που δημιουργεί το Google Cloud για την υποστήριξη επιχειρήσεων κάθε μεγέθους και κλάδου.

Όταν ανοίξει η περιοχή cloud για την Ελλάδα, οι τοπικοί πελάτες θα μπορούν να αξιοποιήσουν σημαντικά στοιχεία ελέγχου που θα τους επιτρέπουν να απολαμβάνουν χαμηλό λανθάνοντα χρόνο και τα υψηλότερα δυνατά πρότυπα ασφάλειας, διατήρησης δεδομένων και συμμόρφωσης, συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων απαιτήσεων αποθήκευσης δεδομένων.

Η ενσωμάτωση δεδομένων εσωτερικής εγκατάστασης στα κέντρα Google Cloud επιτρέπουν στους οργανισμούς να μειώσουν την ενεργειακή τους κατανάλωση και σχετικές εκπομπές -μειώνοντας σημαντικά το αποτύπωμα άνθρακα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v