Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σούπερ Μάρκετ: Σχεδόν 1 δισ. ευρώ κόστισε ήδη στα νοικοκυριά η ακρίβεια

Στα 7,467 δισ. ευρώ εκτοξεύθηκε ο τζίρος των σούπερ μάρκετ στο 10μηνο. Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Circana για την κατανάλωση, τις προσφορές και τις ανατιμήσεις.

Σούπερ Μάρκετ: Σχεδόν 1 δισ. ευρώ κόστισε ήδη στα νοικοκυριά η ακρίβεια

Κοντά στο 1 δισ. ευρώ, σε επίπεδο δεκαμήνου, υπολογίζεται η άνοδος στο κόστος ζωής την τελευταία διετία για την αγορά βασικών προϊόντων από το σούπερ μάρκετ. Για τα ίδια πάνω-κάτω προϊόντα -σ.σ. η μέτρηση γίνεται σε επίπεδο όγκου και όχι brand-, οι Έλληνες δαπάνησαν το δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου επιπλέον 952 εκατ. ευρώ σε σχέση με αυτά που είχαν ξοδέψει το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Η ψαλίδα ανοίγει ακόμη περισσότερο, αν το σημερινό καλάθι συγκριθεί με το καλάθι του 2020, δηλαδή με το καλάθι της πανδημίας. Στην περίπτωση αυτή, η άνοδος στο κόστος ζωής έχει ξεπεράσει το 1,07 δισ. ευρώ.

Το ακόμη πιο εντυπωσιακό, από τα στοιχεία της εταιρείας μέτρησης της κατανάλωσης Circana, είναι ότι τα 7,467 δισ. ευρώ που ξόδεψαν στο 10μηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου οι κάτοικοι της χώρας και οι τουρίστες υπολείπονται μόλις κατά 352 εκατ. ευρώ από τα χρήματα που δαπάνησαν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021

Την ίδια στιγμή, παρά την έκρηξη του κόστους ζωής, η κατανάλωση ανθίσταται. Σε επίπεδο όγκου η κατανάλωση αυξήθηκε 1,7% (από 0,5% το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι), οι πωλήσεις ενισχύθηκαν 9,5% και +7,7% η τιμή ανά τεμάχιο.

Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις εντοπίζονται στα snacks (+13,7%), στα αναψυκτικά (+11,4%), στα καθαριστικά για το σπίτι (+11,4%) και στα γαλακτοκομικά (+11,5%).

Οι ανατιμήσεις σε αυτές τις κατηγορίες δεν οδήγησαν σε κατάρρευση της κατανάλωσης. Αντιθέτως οι πωλήσεις σε όγκο των snacks αυξήθηκαν 4,4%, των γαλακτοκομικών 2,2%, των αναψυκτικών 4,4% ενώ οριακή 0,5% ήταν η πτώση στα καθαριστικά για το σπίτι.

Στους κερδισμένους και τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας που έχουν πριμοδοτηθεί και από το καλάθι του νοικοκυριού, το οποίο θα παραμείνει στη ζωή μας τουλάχιστον έως τον ερχόμενο Ιούνιο. Οι πωλήσεις τους αυξήθηκαν 11,9% (στα επώνυμα προϊόντα η ανάπτυξη ήταν +8,7%). Αποτέλεσμα, το μερίδιό τους να «τσιμπήσει» δύο μονάδες και να ανέλθει στο 26,2% από 25,7% που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2022 και από το 24,3% που ήταν το 2020.

Η μετακίνηση των καταναλωτών στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας έχει οδηγήσει προμηθευτές, βιομηχανία και λιανεμπόριο στην αύξηση των προωθητικών ενεργειών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. Στο δεκάμηνο, το 25,1% των πωλήσεων έγιναν κάτω από μια προσφορά. Το ποσοστό αυτό στα καθαριστικά για το σπίτι άγγιξε το 28,2%.

Όμως, ακόμη και με τις προσφορές και τη μετακίνηση στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, οι τιμές έχουν εκτοξευθεί την τελευταία τριετία. Η τιμή ανά μονάδα στους ταχυκίνητους κωδικούς έχει αυξηθεί κατά 13,9%. Η αύξηση, μάλιστα, είναι 13,7% στα τρόφιμα, 16% στα προϊόντα προσωπικής υγιεινής και φροντίδας και 17,5% στα προϊόντα για το σπίτι.

Σε ό,τι αφορά τα δίκτυα και τις περιφέρειες της χώρας που κέρδισαν τη μάχη της κατανάλωσης στο 10μηνο, η Κρήτη με ανάπτυξη πωλήσεων 17%, η Βόρεια Ελλάδα με +11% και η Πελοπόννησος με +11,1% ήταν οι περιφέρειες στις οποίες κατεγράφη διψήφιο ποσοστό αύξησης των πωλήσεων. Η Αττική, από την άλλη πλευρά, που αντιπροσωπεύει το 46,1% της συνολικής κατανάλωσης σε αξία, «είδε» τις πωλήσεις της να αυξάνονται «μόλις» κατά 8%.

Σε επίπεδο τύπου καταστήματος, τα πολύ μικρά σημεία, δηλαδή έως 400 τ.μ. και τα hypermarkets, δηλαδή με επιφάνεια άνω των 2.500 τ.μ., ενίσχυσαν τις πωλήσεις τους κατά 14,8% και 13,6% αντίστοιχα. Με τα μεσαία και μεγάλα καταστήματα να εμφανίζουν ανάπτυξη 9,9% και 6,8% αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v