Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σύνοδος Κορυφής: Κινήσεις για πολιτική λύση στο νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Στη δίνη πολιτικής κρίσης Γαλλία και Γερμανία. Οι εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες αναμένεται να παίξουν ρόλο στις αποφάσεις για Σύμφωνο Σταθερότητας και Ουκρανία. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις. Η έκκληση Ζελένσκι και η προσπάθεια Μισέλ για πολιτική λύση.

Σύνοδος Κορυφής: Κινήσεις για πολιτική λύση στο νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Για μια εξαιρετικά δύσκολη Σύνοδο Κορυφής σήμερα και αύριο έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο της «Ελεύθερης φωνής της Ευρώπης» είπε χθες ότι το βέτο της Ουγγαρίας για επιπρόσθετη βοήθεια στην Ουκρανία πρέπει πάση θυσία να αρθεί και ότι η Σύνοδος πρέπει να πείσει τον Βίκτορ Όρμπαν για τη σημασία της απόφασης αυτής.

Όμως η δυσκολία της Συνόδου δεν σταματάει στην Ουκρανία. Ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται και η αποτυχία των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ να αποφασίσουν ομόφωνα για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Έγινε μεν σημαντική πρόοδος (για 95% μίλησε ο Γάλλος Λεμέρ, για 92% ο Γερμανός Λίντνερ), όμως, η βασική διαφωνία μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας παραμένει

Στο γράμμα που έστειλε προς τους ηγέτες, ο Σ. Μισέλ κάλεσε όλους να κάνουν ένα βήμα πίσω στις απαιτήσεις τους, προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός «για χάρη της ενότητας» της ΕΕ, η οποία δοκιμάζεται τα τελευταία χρόνια.

«Σημείωσα όλες τις ανησυχίες και τις προτεραιότητές σας και υπέβαλα μια πρόταση που επιδιώκει να συμβιβάσει τις διαφορετικές θέσεις γύρω από το τραπέζι. Η επίτευξη συναίνεσης θα απαιτήσει πράγματι μια αποφασιστική κοινή προσπάθεια και ισχυρή πολιτική δέσμευση από όλους σας».

Η Γερμανία προσέρχεται στο τραπέζι «λαβωμένη». Αποφεύχθηκε μεν προς το παρόν η κυβερνητική κρίση μετά την απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου, όμως ξαναμπαίνει το φρένο στο χρέος. Και αυτό θα έχει τις ανάλογες επιπτώσεις στη στάση του κ. Σολτς στις διαπραγματεύσεις. Με τη δημοτικότητά του να κατρακυλάει ο Γερμανός καγκελάριος θα παίξει καταλυτικό ρόλο τόσο στη διαμόρφωση των νέων κανόνων όσο και για τη βοήθεια προς την Ουκρανία.

Χθες η Γερμανία συμφώνησε σε δραστικότατες περικοπές δαπανών, προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό των 17 δισεκατομμυρίων ευρώ και να κλείσει η κατάρτιση του σχεδίου προϋπολογισμού για το 2024, έπειτα από εβδομάδες διαβουλεύσεων μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.

Η γερμανική κυβέρνηση δεν θα επικαλεστεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δεν θα ζητήσει αναστολή του «φρένου χρέους» για το προσεχές έτος.

Ο κ. Σολτς δήλωσε ότι «ακόμη και αν άλλοι εταίροι περιορίσουν τη δική τους συνεισφορά, υπάρχει περιθώριο το κενό να καλυφθεί», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να τεθεί τότε ζήτημα νέου δανεισμού, ειδικά για αυτόν τον σκοπό, δείχνοντας έτσι ότι μπορεί να υπάρξουν εκ νέου πολιτικές αναταράξεις.

Υπενθυμίζεται ότι από την πλευρά της, η Γερμανία έχει ζητήσει από τις υπερχρεωμένες χώρες της Ένωσης, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, να μειώνουν το χρέος κάθε χρόνο κατά τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ τους, μία πρόταση, όμως, που έχει βρεθεί αντιμέτωπη με πολύ μεγάλες αντιδράσεις και από την Ιταλία, με την πρωθυπουργό της χώρας, Τ. Μελόνι, να δηλώνει ότι είναι πρόθυμη να ασκήσει ακόμη και βέτο στη διαδικασία αναθεώρησης των κανόνων.

Ο Ολαφ Σολτς είναι γενικά πιο διαλλακτικός από τον υπουργό Οικονομικών του, κ. Λίντνερ. Όμως σήμερα θα πρέπει να διαλέξει πού να «πατήσει πόδι»: στη βοήθεια προς την Ουκρανία ή στο Σύμφωνο;

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι εάν περάσει η μείωση του ΑΕΠ κατά 1% ετησίως, θα πρέπει να δοθούν ανάλογα δωράκια (εξαιρέσεις) στις χώρες που αντιδρούν. Η Ελλάδα για παράδειγμα επιθυμεί εξαίρεση των αμυντικών δαπανών, όπως και η Γαλλία.

Η Γαλλία

Από την άλλη πλευρά, όμως, και η Γαλλία εισέρχεται σε κυβερνητική κρίση. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απέτυχε τη Δευτέρα να περάσει από τη Βουλή το εμβληματικό νομοσχέδιό του για τη μετανάστευση, γεγονός που δείχνει πόσο δύσκολο θα είναι τώρα να κυβερνήσει κανείς, χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.

Η αποτυχία χαρακτηρίστηκε από τα γαλλικά μέσα ως «ντροπιαστική», γιατί οι νομοθέτες δεν συζήτησαν καν το κείμενο, αλλά το απέρριψαν σε μια προκαταρκτική ψηφοφορία.

«Θα μπορούσε να σημαίνει ότι φτάνουμε στο τέλος της θητείας του πιο γρήγορα από το αναμενόμενο, ότι μπαίνουμε στο τέλος της βασιλείας του Εμανουέλ Μακρόν. Του τελειώνει η δύναμη και θα είναι όλο και πιο δύσκολο να κρατήσει υπό έλεγχο τους βουλευτές του», δήλωσε η πολιτική αναλύτρια Κλόε Μορίν στο Politico.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μακρόν έχασε τις βουλευτικές εκλογές πέρυσι. Ενώ ο κεντρώος συνασπισμός του παρέμενε η μεγαλύτερη ομάδα στην Εθνοσυνέλευση, δεν είχε πλέον την απόλυτη πλειοψηφία για να περάσει νομοθεσίες. Γι’ αυτό προχώρησε σε μια σειρά από συμβιβασμούς ενώ για να περάσει τη μεταρρύθμιση για τις συντάξεις, χρειάστηκε να παρακάμψει τη Βουλή.

Με άλλα λόγια, οι δύο επικεφαλής των στρατοπέδων Βορείων-Νοτίων προσέρχονται σήμερα στις Βρυξέλλες έχοντας πολιτικές εσωτερικές αναταράξεις στην πλάτη τους.

Η Ουκρανία και η έκκληση Ζελένσκι

Ο Β. Ζελένσκι φέρεται να βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση καθώς όλο και περισσότερες χώρες, με πρώτη την Αμερική, δείχνουν σημάδια κόπωσης ως προς τη συνεχή βοήθεια της Ουκρανίας και τον συνεχιζόμενο πόλεμο με τη Ρωσία.

Χθες ο Ζελένσκι δήλωσε ότι «χωρίς τη βοήθεια της Ευρώπης, ο πόλεμος με τη Ρωσία δεν μπορεί να κερδηθεί». Βέβαια, πηγές από το ΝΑΤΟ ανέφεραν ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να προελαύνουν σε συγκεκριμένες περιοχές.

Ο Λευκός Οίκος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πιέζει το ΝΑΤΟ και την ΕΕ να βγάλουν το φίδι από την τρύπα.

Ο Γερμανός καγκελάριος, παρά τις δραστικές περικοπές στις δαπάνες, ανακοίνωσε ότι «η οικονομική και στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας θα χρηματοδοτηθεί κανονικά από τον προϋπολογισμό και δεν θα επηρεαστεί από τις περικοπές» και ότι θα διατεθούν για αυτόν τον σκοπό περίπου 8 δισεκατομμύρια ευρώ εντός του 2024.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Μισέλ υπογράμμισε ότι πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις προς την Ουκρανία καθώς και να συνεχίσει η ΕΕ να είναι ένας «αξιόπιστος και ισχυρός εταίρος».

«Πρέπει να γίνουν περισσότερα για την ταχεία εκπλήρωση των στόχων της Ένωσης για αύξηση της αμυντικής ετοιμότητας. Πρέπει επίσης να εργαστούμε για τη δημιουργία μιας εσωτερικής αγοράς άμυνας, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της Ένωσής μας σε αυτόν τον τομέα», συμπληρώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σε σχέση με τη Μέση Ανατολή, ο κ. Μισέλ τονίζει ότι η ΕΕ πρέπει να ζητήσει «την απελευθέρωση όλων των ομήρων» και να αντιμετωπίσει την ανησυχητική ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v