Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πήρε πανευρωπαϊκό ακρίβειας η Ελλάδα σε λάδι, τυρί και φρούτα

Πανευρωπαϊκή... «μαύρη» πρωτιά στις ανατιμήσεις για την Ελλάδα τον Δεκέμβριο. Ο χάρτης του πληθωρισμού τροφίμων από τη Eurostat. Σε ποιες χώρες μειώνονται οι τιμές.

Πήρε πανευρωπαϊκό ακρίβειας η Ελλάδα σε λάδι, τυρί και φρούτα

Χρυσό μετάλλιο στον πληθωρισμό σε λάδι, φρούτα και τυρί απέσπασε η Ελλάδα τον Δεκέμβριο, μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, καταγράφοντας τον υψηλότερο πληθωρισμό. Τα αναλυτικά στοιχεία της Eurostat σε όρους εναρμονισμένου δείκτη έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που διαπιστώνουν οι καταναλωτές καθημερινά. Οι τιμές στα τρόφιμα δεν λένε να υποχωρήσουν, παρότι σε πολλές χώρες της ευρωζώνης εμφανίζονται με ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα αρνητικά πρόσημα στον ρυθμό μεταβολής των τιμών συγκεκριμένων αγαθών.

Οι δείκτες είναι αμείλικτοι. Τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός στο ελαιόλαδο στην Ελλάδα ήταν 58,5% και καμία χώρα της ευρωζώνης δεν είχε υψηλότερη μεταβολή. Η αλήθεια είναι ότι το πρόβλημα ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα και σχετίζεται με τη μειωμένη παραγωγή και την αυξημένη ζήτηση, αλλά χώρες όπως η Γαλλία κατάφεραν να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό στο λάδι στο 18,3%, όταν ο μέσος όρος της ευρωζώνης ήταν 48,5%. Στην ελαιοπαραγωγό Ισπανία, ο πληθωρισμός στο ελαιόλαδο έτρεχε τον Δεκέμβριο με 54,6%.

Στο τυρί, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα έτρεχε τον Δεκέμβριο με 9,4%, όταν ο μέσος όρος στην ευρωζώνη ήταν 1,7%, με δεύτερη χειρότερη τη Γαλλία με 8% και καλύτερη τη Λετονία, όπου ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο -6%. Και στα φρούτα η Ελλάδα πρωταγωνιστεί. Στο 14,9% ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο, στο 10% στην ευρωζώνη.

Σε μια σειρά βασικών τροφίμων, η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των ανατιμήσεων, μπορεί όχι στην κορυφή αλλά πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Ενδεικτικά, στο κρέας ο πληθωρισμός έτρεχε στην Ελλάδα με 6,5%, στην ευρωζώνη με 4,2%, στο κοτόπουλο με 4,3%, στην ευρωζώνη με 0,7%, στο ρύζι με 9,1%, στην ευρωζώνη με 7,2%, στα αυγά με 4%, στην ευρωζώνη με 2,5%, ενώ στο γάλα όπου τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα (στο φρέσκο) ανήλθε σε 0, στην ευρωζώνη ήταν αρνητικός στο -2,5%.

Συνολικά ο δείκτης τιμών τροφίμων στην Ελλάδα τον περασμένο μήνα ήταν 8,9% έναντι 6% στην ευρωζώνη. Ήταν μάλιστα οριακά υψηλότερος κατά ένα δέκατο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v