Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιπλέον κονδύλια για τους αγρότες αναζητά η κυβέρνηση

Στόχος η εκτόνωση της έντασης και η διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας. Ο φόρος στο πετρέλαιο κίνησης και οι απειλές μέσω… Agrotica. Υπέρ μιας συνολικής ευρωπαϊκής λύσης τάσσεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επιπλέον κονδύλια για τους αγρότες αναζητά η κυβέρνηση

Η χείρα φιλίας που έτεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς τους αγρότες της Θεσσαλίας, με την πρώτη αρωγή έως 10.000 ευρώ, αποδείχθηκε ότι δεν αρκεί για να κατευνάσει τις αντιδράσεις των επαγγελματιών του πρωτογενούς τομέα. Άλλωστε, πρόβλημα δεν αντιμετωπίζουν μόνο οι Θεσσαλοί που επλήγησαν από την κακοκαιρία «Ντάνιελ» τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, αλλά οι αγρότες όλης της επικράτειας οι οποίοι διαμαρτύρονται κυρίως για το πολύ υψηλό κόστος παραγωγής.

Ο πρωθυπουργός έχει αντιληφθεί τη σοβαρότητα του προβλήματος και, σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο, αναζητά πώς θα ικανοποιηθούν κάποια έστω από τα αιτήματα των γεωργών και των κτηνοτρόφων. «Είμαστε πάντα ανοιχτοί να δούμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να μειώσουμε το κόστος παραγωγής, να μειώσουμε το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης συνομιλώντας χθες με αγρότες στη Βόνιτσα.

Αύριο ο πρωθυπουργός θα τοποθετηθεί επί του θέματος από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της «Ώρας του Πρωθυπουργού» και θεωρείται πιθανόν να προβεί σε νέες ανακοινώσεις στήριξης του συγκεκριμένου κλάδου, ώστε να εκτονωθεί το κλίμα έντασης.

Στο τραπέζι βρίσκεται, μεταξύ άλλων, η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και το 2024. «Ξέρουμε τις εκκρεμότητες και με τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το κόστος της κίνησης, και με το ντίζελ. Εδώ πέρα επομένως είμαστε και να το συζητήσουμε και στο μέτρο του εφικτού -θέλω να το τονίσω αυτό, γιατί οι δημοσιονομικές δυνατότητες δεν είναι ατελείωτες, νομίζω ότι είναι κάτι που το αναγνωρίζετε-, να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για τον πρωτογενή τομέα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Οι αγρότες από σήμερα δίνουν ραντεβού στην έκθεση Agrotica στη Θεσσαλονίκη και ουσιαστικά έχουν δώσει τελεσίγραφο στην κυβέρνηση μέχρι το Σάββατο, προκειμένου να επαναξιολογήσουν τα δεδομένα και να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να πέσουν οι τόνοι και να διατηρηθούν οι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας με τη άλλη πλευρά και ενώ ο χρόνος για τις όποιες εξελίξεις να αρχίζει να πιέζει.

Εικόνες των τρακτέρ

Το πρόβλημα, λένε στην κυβέρνηση, δεν είναι ελληνικό αλλά πανευρωπαϊκό και παραπέμπουν στις εικόνες των τρακτέρ σε πολλές πρωτεύουσες, όπως το Παρίσι, η Ρώμη και οι Βρυξέλλες. Εκεί βρίσκεται από χθες το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Και μπορεί το αγροτικό να μην βρίσκεται επισήμως στην ατζέντα, ωστόσο θεωρείται δεδομένο ότι θα απασχολήσει έντονα τους συμμετέχοντες.

Ο πρωθυπουργός θα ταχθεί υπέρ μιας συνολικής ευρωπαϊκής λύσης, δια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και αναμένεται να έχει συμμάχους και αρκετούς ακόμα ομολόγους του.

Πέραν τούτου, ο κ. Μητσοτάκης μεταβαίνει στη Σύνοδο με την εκπεφρασμένη θέση της Ελλάδας ότι απαιτείται συνολική προσέγγιση της ενδιάμεσης αναθεώρησης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου. Δηλαδή μια συμφωνία-πακέτο που δεν θα περιλαμβάνει μόνο τη βοήθεια προς την Ουκρανία, αλλά και αυξημένους πόρους για το Μεταναστευτικό και τις φυσικές καταστροφές.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η τελευταία πρόταση στην οποία είχε υπάρξει πολιτική συμφωνία των 26 στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Δεκεμβρίου, κάλυπτε τους προβληματισμούς και τις προτεραιότητες της Ελλάδας, καθώς, εκτός από τη χρηματοδότηση προς την Ουκρανία, περιελάμβανε και προτεραιότητες που έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης: αυξημένα κονδύλια για τη μετανάστευση και για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, καθώς και ευελιξίες στη χρήση κοινοτικών πόρων που αφορούν την περίοδο 2014-2020.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v