Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κόντρα Καρνέση - Εμπειρίκου με μήλον της έριδος τους Πεταλιούς

Η πολυετής διαμάχη των δύο εφοπλιστών, οι αγωγές και το σημερινό καθεστώς. Η ιστορία των νησιών που μάγεψαν Γουίνστον Τσόρτσιλ, Ρούντολφ Νουρέγιεφ και Γκρέτα Γκάρμπο.

Η κόντρα Καρνέση - Εμπειρίκου με μήλον της έριδος τους Πεταλιούς

Στο μικροσκόπιο των Αρχών παραμένουν τα βαθύτερα αίτια της τραγωδίας με τους τέσσερις νεκρούς στα γραφεία της ναυτιλιακής εταιρείας European Navigation στη Γλυφάδα, που αποτέλεσε ένα χτύπημα για την εφοπλιστική οικογένεια Καρνέση.

Ενα χτύπημα που μπορεί να μη σχετίζεται αλλά έρχεται ενώ υφίσταται η ενδοοικογενειακή κόντρα αλλά και σύγκρουση με τον εφοπλιστή Μαρή Εμπειρίκο για τους Πεταλιούς. 

Δράστης του τριπλού φονικού είναι ένας αιγυπτιακής καταγωγής πρώην εργαζόμενος που είχε απολυθεί πρόσφατα και, κατά τις πληροφορίες, ήταν επιστάτης σε ιδιοκτησία της οικογένειας Καρνέση στους Πεταλιούς, οι οποίοι βρίσκονται, όπως προαναφέρθηκε, στο επίκεντρο μιας δικαστικής διένεξης ανάμεσα στον εφοπλιστή Σπύρο Καρνέση και τον Μαρή Εμπειρίκο.

Εν μέσω των τραγικών για την οικογένεια Καρνέση εξελίξεων, με δήλωσή του ο εφοπλιστής Σπύρος Καρνέσης ζήτησε «να αποφεύγεται κάθε συσχέτιση του εν λόγω περιστατικού με οποιαδήποτε άλλη υπόθεση».

Και μπορεί η χθεσινή τριπλή δολοφονία να μη σχετίζεται με τη… ναυμαχία των Πεταλιών, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο εφοπλιστών, Καρνέση και Εμπειρίκου, έχει συζητηθεί πολλάκις στις δικαστικές αίθουσες και έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές τα Μέσα Ενημέρωσης. Επί της ουσίας, η διαμάχη αφορά τον έλεγχο της εταιρείας «Κτήμα Πεταλιοί», η οποία διαχειρίζεται το φερώνυμο σύμπλεγμα του νότιου Ευβοϊκού.

Η αρχή της αντιδικίας

Η κοινή πορεία του Μαρή Εμπειρίκου με την οικογένεια του Σπύρου Καρνέση στην εταιρεία «Κτήμα Πεταλιοί» ξεκίνησε το 1988. Ο M. Εμπειρίκος είχε κληρονομήσει το 50% της εταιρείας από τον πατέρα του, Ανδρέα Εμπειρίκο, ενώ ο Σπ. Καρνέσης απέκτησε το υπόλοιπο 50% από την οικογένεια Παπαληού το 1986.

Από τότε οι σχέσεις των δύο πλευρών βρίσκονταν σε τεντωμένο σχοινί ως προς τη διοίκηση της εταιρείας. Οι σχέσεις των μετόχων της «Κτήμα Πεταλιοί Α.Ε.», Εμπειρίκου και Καρνέση, άρχισαν να διαταράσσονται σε μεγάλο βαθμό από το 2007 και μετά, όταν, κατά τις πληροφορίες, η οικογένεια Καρνέση άρχισε να αμφισβητεί το ποσοστό συμμετοχής της οικογένειας Εμπειρίκου. Μάλιστα, στην αγωγή που είχε καταθέσει τότε ο Μ. Εμπειρίκος υποστήριζε πως πριν διαρραγούν οι σχέσεις του µε την οικογένεια Καρνέση, έγινε απόπειρα διανομής του νησιωτικού συμπλέγματος µεταξύ των δύο µετόχων της «Κτήµα Πεταλιοί Α.Ε.», η οποία όµως δεν τελεσφόρησε.

Η κόντρα κορυφώθηκε, με τις προσφυγές να διαδέχονται η μία την άλλη και τη Δικαιοσύνη να ορίζει προσωρινές διοικήσεις με τη συμμετοχή και των δύο πλευρών.

Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της υπόθεσης έπαιξε η δέσμευση των μετοχικών τίτλων του Μ. Εμπειρίκου λόγω οφειλών. Τα προηγούμενα χρόνια, είχαν προγραμματιστεί πλειστηριασμοί για τη συμμετοχή του Μαρή Εμπειρίκου στους Πεταλιούς, με τον τελευταίο το 2020 να κηρύσσεται άγονος.

Σημείο αναφοράς για τη διαμάχη των δύο πλευρών αποτέλεσε ο Σεπτέμβριος του 2019. Τότε η γενική συνέλευση της εταιρείας «Κτήμα Πεταλιοί» εξέλεξε νέο τριμελές διοικητικό συμβούλιο, με την Ανζελίκ Καρνέση να αναλαμβάνει χρέη προέδρου και τον Σπύρο Καρνέση και τη Βασιλική Γκίλα, γονείς της Ανζελίκ, να ορίζονται ως μέλη, εξέλιξη που σηματοδότησε την ανάληψη του ελέγχου της εταιρείας από την οικογένεια Καρνέση. Σημειωτέον ότι η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου παραμένει η ίδια, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο στοιχεία.

Σύμφωνα με τον Μαρή Εμπειρίκο, αυτό συνέβη καθώς ο ίδιος αποκλείστηκε από τη γενική συνέλευση, με αποτέλεσμα να κινηθεί δικαστικά καταθέτοντας αγωγή κατά της εταιρείας και της διοίκησής της, αιτούμενος την κατοχύρωση των μετοχικών του δικαιωμάτων στην εταιρεία «Kτήμα Πεταλιοί».

Τρία χρόνια αργότερα, το 2022, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών δικαίωσε μερικώς τον Μαρή Εμπειρίκο σε σχέση με τα μετοχικά του δικαιώματα. Βάσει της απόφασης, το Δικαστήριο έκανε εν μέρει δεκτή την αγωγή, καταδικάζοντας την εταιρεία «να εγγράψει στο βιβλίο των μετόχων της τον με αύξοντα αριθμ. 4 προσωρινό ονομαστικό μετοχικό τίτλο του ενάγοντος που ενσωματώνει 17.636 κοινές, μη εισηγμένες στο ΧΑΑ, ονομαστικές μετοχές, με αριθμούς από 29.363 μέχρι 46.998, ονομαστικής αξίας εκάστης μετοχής 59,09 ευρώ».

Επίσης, απαγγέλθηκαν σε βάρος της «Κτήμα Πεταλιοί» χρηματική ποινή υπέρ του Μ. Εμπειρίκου, ύψους 10.000 ευρώ, και επιπλέον προσωπική κράτηση, διάρκειας τριών μηνών, σε βάρος των μελών του διοικητικού συμβουλίου για την περίπτωση που η εταιρεία δεν προβεί στην παραπάνω εγγραφή.

Ωστόσο, η διαμάχη συνεχίστηκε. Τον Νοέμβριο του 2022, ο Μ. Εμπειρίκος κατέθεσε νέα αγωγή κατά της εταιρείας και της διοίκησής της ζητώντας την ακύρωση αποφάσεων της γενικής συνέλευσης που έγινε στις 8 Σεπτεμβρίου 2022 και την καταδίκη των μελών του διοικητικού συμβουλίου σε καταβολή 150.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης.

Το τελευταίο επεισόδιο στο συγκεκριμένο σίριαλ προστέθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, έναν χρόνο αργότερα.

Τότε καταχωρίστηκε στο Γ.Ε.ΜΗ. η από 17/05/2021 αγωγή «του κ. Μάρη Εμπειρίκου κάτοικου Παλαιού Φαλήρου Αττικής κατά της ανωτέρω εταιρείας» που κατατέθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών (με ΓΑΚ 118780/2023 & Αριθμό Κατάθεσης Δικογράφου 2691/2023), σύμφωνα με την οποία αιτείται:

  • Να γίνει δεκτή η αγωγή στο σύνολό της.
  • Να ακυρωθεί η απόφαση που ελήφθη κατά την Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας που έλαβε χώρα τη 10η Σεπτεμβρίου 2023, άλλως και επικουρικώς να αναγνωριστεί η ακυρότητα της αποφάσεως της από 10/09/2023 Τακτικής Γενικής Συνέλευσης.
  • Να υποχρεωθούν οι εναγόμενοι (δηλαδή τα μέλη της οικογένειας Καρνέση που βρίσκονται στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας), για τις αιτίες που αναγράφονται στο ιστορικό της αγωγής, να καταβάλουν αλληλεγγύως και εις ολόκληρον το ποσό των 150.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης.
  • Να καταδικαστούν οι εναγόμενοι στη δικαστική δαπάνη και στην αμοιβή του πληρεξούσιου δικηγόρου του ενάγοντος.

Στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας «Κτήμα Πεταλιοί» συμμετέχουν ο Σπύρος Καρνέσης και η Ανζελίκ Καρνέση.

Η ιστορία των Πεταλιών

Οι Πεταλιοί έχει επικρατήσει να λέγονται οι «Μαλδίβες της Ελλάδας». Το σύμπλεγμα νησιών που βρίσκεται απέναντι από το παραθαλάσσιο χωριό Μαρμάρι της νότιας Εύβοιας, στον Ευβοϊκό, έχει συγκεντρώσει κατά καιρούς το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επενδυτών, οι οποίοι έχουν γοητευτεί από τους εξωτικούς κολπίσκους και τα γαλαζοπράσινα νερά τους.

Ο τελευταίος Οθωμανός κάτοχος των νησιών, ο Ομέρ Πασάς, τα πούλησε το 1836 στον Ιωάννη Παπαρρηγόπουλο, γενικό πρόξενο της Ρωσίας στην Ελλάδα. Το 1870 οι Πεταλιοί αποκτήθηκαν από τον βασιλιά Γεώργιο Α’, η οικογένεια του οποίου τα πούλησε αργότερα στους Λεωνίδα και Μαρή Εμπειρίκο.

Εκείνοι μεταβίβασαν μέρος των Πεταλιών στον αδελφό τους Μιχάλη και το 1924 πούλησαν το σύμπλεγμα σε εταιρεία συμφερόντων τους. Το 1926 η εταιρεία τους πούλησε στον Μαρή Εμπειρίκο, που έγινε αποκλειστικός ιδιοκτήτης και δέκα χρόνια μετά, το 1936, ο ίδιος τους μεταβίβασε στην τότε ιδρυθείσα «Κτήμα Πεταλιοί».

Ακολούθησε η έκδοση μετοχικών τίτλων, που μετά τον θάνατο του Μ. Εμπειρίκου το 1969 περιήλθαν στους γιους του, Ανδρέα και Περικλή.

Ο Ανδρέας Εμπειρίκος μεταβίβασε εν συνεχεία τους τίτλους στα δικά του παιδιά, Μαρή και Κορνηλία, και μετά τον θάνατο της τελευταίας, το 1986, οι μετοχικοί τίτλοι του 50% της εταιρείας περιήλθαν αποκλειστικά στον Μαρή Εμπειρίκο.

Παράλληλα, ο Περικλής Εμπειρίκος το 1976 πούλησε το υπόλοιπο 50% στην οικογένεια του εφοπλιστή Νικόλαου Παπαληού, η οποία με τη σειρά της το 1986 μεταβίβασε το μερίδιό της από την «Κτήμα Πεταλιοί Α.Ε.» στη λιβεριανή εταιρία Vestry Trading Corporation του εφοπλιστή Σπύρου Καρνέση.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι δύο εφοπλιστές, Καρνέσης και Εμπειρίκος, αποφάσισαν να πουλήσουν 200 στρέμματα στο Μεγανήσι στον γιο του γνωστού Ισπανού ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο, Κλοντ. Το ακίνητο του Πικάσο πουλήθηκε αργότερα σε εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Δαυίδ.

Υπενθυμίζεται ότι στη Μεγαλόνησο, ένα από τα νησιά του συμπλέγματος, η Grivalia Hospitality αναπτύσσει το υψηλών προδιαγραφών project «Six Senses Megalonisos». Στο συγκεκριμένο νησί λέγεται ότι η Μαρία Κάλλας είχε εξοχική κατοικία, ενώ τη δεκαετία του 1960 οι Πεταλιοί αποτέλεσαν πόλο έλξης για μεγιστάνες, βασιλιάδες και εκπροσώπους του διεθνούς jet set, μεταξύ των οποίων, ο Γουίνστον Τσόρτσιλ, ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ και η Γκρέτα Γκάρμπο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v