Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλώρη για ιστορικό ρεκόρ παραγωγής βάζουν οι ασφαλιστικές

Υπέρβαση του ιστορικού ρεκόρ του 2008 βλέπουν στελέχη του ασφαλιστικού κλάδου. Η περυσινή άνοδος παραγωγής και οι λόγοι αισιοδοξίας για τη φετινή πορεία της αγοράς.

Πλώρη για ιστορικό ρεκόρ παραγωγής βάζουν οι ασφαλιστικές

Κλίμα αισιοδοξίας ότι η φετινή παραγωγή θα ξεπεράσει την περυσινή και θα καταρρίψει το ιστορικό ρεκόρ του έτους 2008 εκφράζουν στελέχη του ασφαλιστικού κλάδου.

Η εκτίμησή τους αυτή δεν βασίζεται μόνο στην επίδραση από την αύξηση των τιμολογίων, αλλά και σε άλλους παράγοντες όπως, για παράδειγμα, στον μεγαλύτερο αριθμό κατοικιών που θα μπορούσε να ασφαλιστεί, προκειμένου οι πολίτες να καλυφθούν έναντι φυσικών καταστροφών και παράλληλα να μειώσουν κατά 10% τον καταβαλλόμενο ΕΝΦΙΑ.

Με βάση τα στοιχεία που παρέθεσε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (βλέπε σχετικό πίνακα), η συνολική παραγωγή αυξήθηκε στα 5,26 δισ. ευρώ (+8,9% σε σχέση με πέρυσι), προσεγγίζοντας -αλλά όχι ξεπερνώντας- το ιστορικό ρεκόρ του 2008, όταν είχε διαμορφωθεί στα 5,448 δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου μίλησε για μια καλή χρονιά, για μια παραγωγή που αυξήθηκε με ρυθμό υψηλότερο του πληθωρισμού και πολίτες οι οποίοι «αντιλαμβανόμενοι τους κινδύνους που διατρέχουν και την ανάγκη ενίσχυσης της προστασίας τους, στρέφονται προς την ιδιωτική ασφάλιση για την κάλυψη όσων έχουν αξία, με έμφαση στην υγεία και την περιουσία».

Παράγοντες του κλάδου εκτιμούν πως η φετινή παραγωγή έχει τις προϋποθέσεις να κινηθεί σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα. Ένας πρώτος λόγος είναι οι αυξήσεις των τιμολογίων, με πολλές ασφαλιστικές εταιρείες να έχουν ήδη προχωρήσει φέτος σε ανοδικές αναπροσαρμογές και με άλλες να προβλέπεται πως θα ακολουθήσουν μέσα στους επόμενους μήνες.

Μια δεύτερη πηγή αισιοδοξίας προκύπτει από τον κλάδο της αστικής ευθύνης οχημάτων και ειδικότερα από τις κινήσεις της Πολιτείας για τον γρήγορο εντοπισμό των ανασφάλιστων αυτοκινήτων.

Έντονες επίσης θα είναι οι προσπάθειες των εταιρειών και των δικτύων διαμεσολάβησης στο μέτωπο της ασφάλισης κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών. Όπως υποστηρίζεται, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% θα πρέπει να εκληφθεί όχι ως μια κίνηση που μηδενίζει το κόστος για τους πολίτες, αλλά κυρίως ως μια παρότρυνση της Πολιτείας προς τους Έλληνες ότι είναι προς το συμφέρον τους να ασφαλίσουν τα σπίτια τους, με το κράτος να καλύπτει μέρος της όλης δαπάνης.

Αντίθετα, περιορισμένα προβλέπεται να είναι τα οφέλη από την υποχρεωτική ασφάλιση των επιχειρήσεων με ετήσιο κύκλο εργασιών υψηλότερο των δύο εκατ. ευρώ (η πλειονότητα των εταιρειών αυτών είναι ήδη ασφαλισμένη), νόμος άλλωστε που δεν έχει ακόμη ψηφιστεί, παρά τις περυσινές κυβερνητικές εξαγγελίες.




Ο κ. Α. Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ανέφερε: «To 2023 ήταν μια καλή χρονιά για την ελληνική ασφαλιστική αγορά. Συνέχισε την ανοδική της πορεία σημειώνοντας ικανοποιητική αύξηση, σχεδόν 9%, πολλαπλάσια του πληθωρισμού (3,5% σε μέσο επίπεδο). Είναι η πρώτη χρονιά μετά το 2010 και την οικονομική κρίση που ακολούθησε, που η παραγωγή του κλάδου ξεπερνά το όριο των € 5 δισ. Είναι σαφές πως οι πολίτες, αντιλαμβανόμενοι τους κινδύνους που διατρέχουν και την ανάγκη ενίσχυσης της προστασίας τους, στρέφονται προς την Ιδιωτική Ασφάλιση για την κάλυψη όσων έχουν αξία, με έμφαση στην υγεία και την περιουσία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v