Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες εταιρείες έρχονται αντιμέτωπες με «ενδιάμεσο φόρο»

Για ποιους χτυπά η καμπάνα της Εφορίας. Νέα διάταξη στο νομοσχέδιο που βγαίνει σε δημόσια διαβούλευση. Παράθυρο εξορθολογισμού προστίμων προωθείται από τον Κωστή Χατζηδάκη.

Ποιες εταιρείες έρχονται αντιμέτωπες με «ενδιάμεσο φόρο»

Τον δρόμο για την επιβολή «ενδιάμεσου φόρου» σε επιχειρήσεις με χαρακτηριστικά «φωτοβολίδας» ανοίγει διάταξη νόμου, η οποία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, την οποία αποκαλύπτει σήμερα το Euro2day.gr.

Αφορά εποχικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχει παρατηρηθεί πως ξεκινούν τη δραστηριότητά τους και είναι καθ’ όλα νόμιμες. Εκδίδουν όλες τις αποδείξεις, τις αποστέλλουν στην ΑΑΔΕ, υποβάλλουν κανονικότατα τουλάχιστον την πρώτη τρίμηνη δήλωση ΦΠΑ…

Μέχρι εδώ όλα καλά. Το πρόβλημα είναι πως δεν καταβάλλουν στη συνέχεια ούτε ένα ευρώ από τον ΦΠΑ που έχουν παρακρατήσει ή, στην καλύτερη, πληρώνουν μόνο την πρώτη δόση και στη συνέχεια απλώς εξαφανίζονται.

Σε αυτό το πρόβλημα έρχεται να απαντήσει η διάταξη που διευρύνει το πεδίο εφαρμογής του εκτιμώμενου φόρου, ο οποίος και σήμερα προβλέπεται ιδίως για την περίπτωση όπου η Φορολογική Διοίκηση έχει ενδείξεις-υποψίες ότι ο φορολογούμενος «ετοιμάζεται να την κάνει», εγκαταλείποντας τη χώρα.

Αρμόδιες πηγές διευκρινίζουν πως δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για μιας νέας μορφής προκαταβολή φόρου, ούτε πρόκειται να επιβληθεί επί δικαίων και αδίκων. Αφορά μόνο εποχικές επιχειρήσεις για τις οποίες υπάρχουν ενδείξεις υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής, όπως κατέστησαν άλλωστε σαφές τόσο ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης όσο και ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής κατά την παρουσίαση των βασικών αλλαγών στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.

Η διάταξη

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να τεθεί σήμερα σε δημόσια διαβούλευση ορίζει ότι:

«Η Φορολογική Διοίκηση δύναται να προβαίνει σε εκτιμώμενο, διορθωτικό ή προληπτικό προσδιορισμό της φορολογητέας ύλης και με την εφαρμογή μιας ή περισσοτέρων από τις κατωτέρω τεχνικές ελέγχου:

α) της αρχής των αναλογιών,

β) της ανάλυσης ρευστότητας του φορολογούμενου,

γ) της καθαρής θέσης του φορολογούμενου,

δ) της σχέσης της τιμής πώλησης προς τον συνολικό όγκο κύκλου εργασιών και

ε) του ύψους των τραπεζικών καταθέσεων και των δαπανών σε μετρητά.

Με τις ως άνω τεχνικές μπορούν να προσδιορίζονται τα φορολογητέα εισοδήματα των φορολογουμένων, τα ακαθάριστα έσοδα, οι εκροές και τα φορολογητέα κέρδη των υπόχρεων βάσει των γενικά παραδεκτών αρχών και τεχνικών της ελεγκτικής».

Στη βάση αυτής της διάταξης, στη συνέχεια, με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ θα εξειδικευτεί το περιεχόμενο των τεχνικών ελέγχου, ο τρόπος εφαρμογής τους και κάθε σχετικό θέμα για την εφαρμογή των νέων διατάξεων.

Πρακτικά, σε μία εποχική επιχείρηση η οποία έχει υποβάλει κανονικά και με το νόμο την πρώτη δήλωση ΦΠΑ για την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, τον Ιούλιο, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ θα μπορούν να βεβαιώσουν και να καταστήσουν απαιτητό για παράδειγμα τον ΦΠΑ της περιόδου που ακολουθεί στις 20 Αυγούστου. Αν η επιχείρηση δεν καταβάλλει τον ΦΠΑ που της αναλογεί, τον λόγο θα έχουν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές, το μέτρο θα αφορά μόνο τον ΦΠΑ και όχι τον φόρο εισοδήματος.

Πρόστιμα

Στο νομοσχέδιο με τις αλλαγές στον ΚΦΔ, επαναλαμβάνονται όλες οι ισχύουσες διατάξεις και γίνονται προσθήκες για θέματα που αφορούν μεταξύ άλλων:

  • Τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος (δυνατότητα αυτόματης υποβολής για ένα εκατομμύριο μισθωτούς και συνταξιούχους στην εκπνοή της προθεσμίας),
  • Το χρονικό όριο των ελέγχων (μέγιστο ένα έτος, με δυνατότητα επέκτασης κατά 6 συν 6 μήνες),
  • Τον χρόνο παραγραφής (κοινοποίηση πράξης και όχι μόνο έκδοση εντός της πενταετίας),
  • Την ψηφιοποίηση των αρχείων της ΑΑΔΕ και την καθιέρωση αποκλειστικά ηλεκτρονικής μορφής επικοινωνίας με τους φορολογούμενους (τέλος τα κλασικά ραβασάκια στο σπίτι).

Επί του παρόντος, δεν επέρχεται η παραμικρή αλλαγή στο πλαίσιο των προστίμων. Ο ΥΠΕΘΟ Κωστής Χατζηδάκης όμως αφήνει ένα παράθυρο αλλαγών και στα πρόστιμα, στην κατεύθυνση «εξορθολογισμού», στον βαθμό όπου προκύψει τέτοια ανάγκη μετά την 15ημέρη προβλεπόμενη διαβούλευση του νομοσχεδίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v