Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Εrnst & Υoung σύμβουλος για το δημόσιο G-Cloud «επόμενης γενιάς»

Αναλαμβάνει τον σχεδιασμό και τη βελτιστοποίηση λύσεων υβριδικού νέφους από την ΚτΠ. Το έργο θα αυξήσει την ασφάλεια και την αποδοτικότητα των πληροφοριακών συστημάτων όλης της Δημόσιας Διοίκησης.

Η Εrnst & Υoung σύμβουλος για το δημόσιο G-Cloud «επόμενης γενιάς»

Τη διασύνδεση όλων των Πληροφοριακών Συστημάτων της Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και το πώς θα γίνει με πλήρη ασφάλεια και αποδοτικότητα στο G-Cloud Next Generation θα αναλάβει να σχεδιάσει και να υλοποιήσει η Εrnst & Υoung (EY Hellas) που επελέγη ως σύμβουλος του έργου από την ΚτΠ.

Πρόκειται για το έργο «Υπηρεσίες συμβούλου τεχνικής υποστήριξης για τον σχεδιασμό και βελτιστοποίηση λύσεων υβριδικού νέφους», για το Υποέργο 3 - «Σχεδιασμός και βελτιστοποίηση λύσεων υβριδικού νέφους» της Πράξης: «G-Cloud Next Generation», του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που θα επιτρέψει την ικανοποίηση των αιτημάτων φορέων της Δημόσιας Διοίκησης στο Κυβερνητικό Νέφος Δημοσίου Τομέα.

Ειδικότερα αντικείμενο του έργου είναι ο σχεδιασμός, η διαστασιολόγηση και η τελική επιλογή της βέλτιστης αρχιτεκτονικής και των απαιτούμενων υπηρεσιών υβριδικού υπολογιστικού νέφους (hybrid cloud services) στις περιπτώσεις φιλοξενίας πληροφοριακών συστημάτων του Δημοσίου (υφισταμένων ή νέων).
Στο πλαίσιο αυτό, διερευνάται τόσο η on–premises υποδομή (private cloud) όσο και οι υπηρεσίες που παρέχονται από public cloud providers.

Τα αιτήματα φιλοξενίας πληροφοριακού συστήματος από φορείς της Δημόσιας Διοίκησης συμπεριλαμβανομένου της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ., στο Κυβερνητικό Νέφος Δημοσίου Τομέα θα υποβάλλεται στον ανάδοχο που θα προκύψει από το συγκεκριμένο έργο, προκειμένου να παρέχει τις προαναφερόμενες εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες διαμόρφωσης μιας βέλτιστης αρχιτεκτονικής λύσης για το εν λόγω αίτημα που θα συνοδεύεται από πιστοποίηση πάνω στην προτεινόμενη τεχνολογία και να καταλήξει στην απαιτούμενη διαστασιολόγηση σε cloud υπηρεσίες και την αντίστοιχη κοστολόγηση (αρχική και πρόβλεψη κοστολόγησης για 3 έτη παραγωγικής λειτουργίας λαμβάνοντας υπόψη τυχόν αύξηση αναγκών κατά τη διάρκεια αυτή).

Ποιος είναι ο σκοπός και στόχος του έργου

Το Έργο (Πράξη) «G–Cloud Next Generation» στοχεύει στη διασφάλιση της επιχειρησιακής συνέχειας της παραγωγικής λειτουργίας των πληροφοριακών συστημάτων που φιλοξενούνται ή θα φιλοξενηθούν στις υποδομές της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. στο πλαίσιο του κυβερνητικού νέφους G–Cloud επόμενης γενιάς (G–Cloud NxG).

Επίσης στοχεύει και στην κάλυψη των επεκτάσεων σε πόρους αναφορικά με την υποδομή, όταν και εφόσον αυτό απαιτηθεί, μέσω του εκσυγχρονισμού και της ενίσχυσης της υφιστάμενης υποδομής του Κυβερνητικού Υπολογιστικού Νέφους (G–Cloud) της ΓΓΠΣΔΔ, ώστε να καταστεί δυνατή η παροχή σύγχρονων υπηρεσιών φιλοξενίας Πληροφοριακών Συστημάτων στους Δημόσιους Φορείς στα πρότυπα του υβριδικού υπολογιστικού νέφους, αλλά και αυτοματισμών που θα επιτρέπουν, πέραν των υφισταμένων, την φιλοξενία και των κρίσιμων Πληροφοριακών Συστημάτων της Δημόσιας Διοίκησης.

Επιπλέον, στόχο του έργου αποτελεί και η παροχή νέων προηγμένων ψηφιακών υπηρεσιών, όπως η διάθεση έτοιμων παραμετροποιημένων συστημάτων (Platform as a Service), η υλοποίηση εικονικών σταθμών εργασίας (VDI – Desktop as a service), η επίτευξη του μέγιστου δυνατού επιπέδου αυτοματισμού στην παραγωγική λειτουργία του συστήματος και στην εξυπηρέτηση τελικών χρηστών καθώς και η τήρηση υψηλού επιπέδου ποιότητας υπηρεσιών σε επίπεδο ασφάλειας και υψηλής διαθεσιμότητας.

Δυνητικοί χρήστες του G-Cloud Next Generation είναι:

  • Το σύνολο των φορέων της Κεντρικής και της Γενικής Κυβέρνησης.
  • Κάθε άλλο νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, εποπτευόμενο από το Δημόσιο.
  • Το σύνολο των πολιτών, των κοινωνικών φορέων και των στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης που θα μπορεί να έχει πρόσβαση στο διαθέσιμο περιεχόμενο και στις υπηρεσίες των φιλοξενούμενων Πληροφοριακών Συστημάτων και Υπηρεσιών.

Με την υλοποίηση του έργου G-Cloud Next Generation, το κυβερνητικό υπολογιστικό Νέφος (G-Cloud) θα είναι σε θέση να παρέχει ένα σύνολο από νέες προηγμένες υπηρεσίες νέφους που θα επιτρέπουν τη φιλοξενία και την υποστήριξη πολύπλοκων Ολοκληρωμένων Πληροφοριακών Συστημάτων Φορέων της Δημόσιας Διοίκησης με υψηλές απαιτήσεις σε διαθεσιμότητα, απόδοση και ασφάλεια.

Συγκεκριμένα, θα το καταστήσει σημαντικό κόμβο της Δημόσιας Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης που θα φιλοξενήσει υψηλής προτεραιότητας και σημασίας κρίσιμα πληροφοριακά συστήματα, ενώ θα επιτρέπει την ταχύτατη ενσωμάτωση επιπρόσθετων Πληροφοριακών Συστημάτων Φορέων της Δημόσιας Διοίκησης.
Παράλληλα θα μειώσει τον συνολικό κύκλο διαχειριστικών εργασιών μέσω της συνεχούς εποπτείας από εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ θα διατηρείται η δυνατότητα να επιτευχθεί μέγιστη οικονομία κλίμακας κατά την προμήθεια του εξοπλισμού που θα εγκατασταθεί στο κέντρο δεδομένων καθώς δεν θα απαιτηθεί  η προμήθεια διαφορετικών προφίλ εξυπηρετητών και αποθηκευτικών μέσων για την εξυπηρέτηση διαφορετικής φύσης και απαιτήσεων φορτίων.

Τέλος η Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. αποκτά τη μέγιστη ευελιξία στη φιλοξενία υπολογιστικών συστημάτων, την υποστήριξη φορέων και την υλοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, ενώ παράλληλα σε εθνικό επίπεδο εξασφαλίζεται το μέγιστο δυνατό εύρος τεχνικών λύσεων που μπορούν να υλοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών του Ψηφιακού Μετασχηματισμού χωρίς να απαιτείται προσαρμογή σε τεχνικούς περιορισμούς τεχνολογιών, λειτουργικών συστημάτων ή πακέτων λογισμικού.

Αναμενόμενα οφέλη  

Τα οφέλη που θα προκύψουν με την ολοκλήρωση του έργου είναι:

  • Αύξηση της διαθεσιμότητας και της απόδοσης των Πληροφοριακών Συστημάτων της Δημόσιας Διοίκησης με την υιοθέτηση του μοντέλου ευέλικτων και αποτελεσματικών datacenter, τα οποία παρέχουν πόρους ελαστικά και με βελτιωμένη ανθεκτικότητα σε αστοχίες και άλλες καταστροφές μέσω μοντέρνων τεχνικών εικονικοποίησης.
  • Αύξηση της αποδοτικότητας των Πληροφοριακών Συστημάτων της Δημόσιας Διοίκησης.
  • Αύξηση της ασφάλειας των Πληροφοριακών Συστημάτων της Δημόσιας Διοίκησης.
  • Οικονομίες κλίμακας μέσω της μείωσης του ολικού κόστους κτήσης (TCO), του εξοπλισμού των κεντρικών συστημάτων των έργων λόγω των σημαντικών οικονομιών σε ενέργεια και εμβαδόν datacenter που θα απαιτείται και γενικότερα μέσω της απλοποίησης, τυποποίησης και μεγιστοποίησης της χρήσης της υποδομής αλλά και του συνολικού κόστους που προκύπτει από την διαχείριση και συντήρηση πληροφοριακών συστημάτων.
  • Βελτίωση της συνολικής “εμπειρίας του Πολίτη”, λόγω της κεντρικής υπόστασης των υπηρεσιών των Κέντρων Δεδομένων, μέσω της οποίας θα επιτυγχάνεται μικρότερο χρονικό διάστημα για την παροχή των εφαρμογών (time–to–market), πολύ ευκολότερη κλιμάκωση (scaling) και κατ’ επέκταση άμεση ανταπόκριση στην αύξηση των αναγκών κ.λπ.
  • Βελτίωση της παραγωγικότητας του Δημοσίου μέσω της υποστήριξης των φορέων ούτως ώστε να επικεντρωθούν στις βασικές επιχειρησιακές τους λειτουργίες (βέλτιστη εξυπηρέτηση επιχειρήσεων και πολιτών).
  • Εξοικονόμηση πόρων στους συνεργαζόμενους Φορείς λόγω ενίσχυσης των υποδομών τους και παράλληλης αύξησης της παραγωγικότητας των στελεχών τους. Βελτίωση της δυνατότητας διαλειτουργικότητας και διασυνδεσιμότητας των φιλοξενούμενων πληροφοριακών συστημάτων και ως εκ τούτου διευκόλυνση της εφαρμογής ψηφιακών υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες της χώρας.
  • Δυνατότητα μελλοντικής ενοποίησης (consolidation) πόρων υλικού υφιστάμενων έργων προστατεύοντας προηγούμενες επενδύσεις του επιμέρους εξοπλισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v