Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλάδος σιδήρου: Δύσκολο προβλέπεται και το 2010!

Μετά το "τραγικό" 2009, άλλο ένα δύσκολο έτος αναμένεται για τις εισηγμένες του κλάδου στη Σοφοκλέους - Οι παράγοντες της αγοράς, η UBS και οι προβλέψεις για τη ΣΙΔΕΝΟΡ.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Κλάδος σιδήρου: Δύσκολο προβλέπεται και το 2010!
Μετά το "τραγικό" 2009, άλλο ένα δύσκολο έτος αναμένεται για τις εισηγμένες του κλάδου στη Σοφοκλέους - Οι παράγοντες της αγοράς, η UBS και οι προβλέψεις για τη ΣΙΔΕΝΟΡ.


Οι ελπίδες που είχαν δημιουργηθεί από ορισμένους κύκλους κάπου μέσα στον Μάιο για αξιοσημείωτη ανάκαμψη στον χώρο του σιδήρου φαίνεται να διαψεύδονται και όλα δείχνουν ότι οι εισηγμένες του κλάδου δεν θα θέλουν να θυμούνται τα αποτελέσματα του 2009, χωρίς μάλιστα να είναι και ιδιαίτερα αισιόδοξες για την επόμενη οικονομική χρήση.

Η αρχική αισιοδοξία είχε καλλιεργηθεί μέσα στον Μάιο έπειτα από δηλώσεις συγκρατημένης αισιοδοξίας από την ερμηνεία των δηλώσεων υψηλόβαθμων στελεχών του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ για σταδιακή αύξηση της ζήτησης και για τα όρια που έχει η πολιτική του destocking (μείωσης αποθεμάτων).

Προς την ίδια κατεύθυνση λειτούργησε και η σταθεροποίηση της τιμής του χάλυβα στις διεθνείς αγορές καθώς και οι συνειρμοί που δημιουργήθηκαν από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου (κάποιοι υπέθεσαν ότι έπειτα από ράλι στο πετρέλαιο αργά ή γρήγορα κάτι θα συνέβαινε και στα υπόλοιπα commodities).

Η αλήθεια είναι ότι οι κερδοφορίες των εταιριών που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο των προϊόντων σιδήρου - χάλυβα (ΣΙΔΕΝΟΡ, ΣΙΔΜΑ, Έλαστρον, Μπήτρος, Αφοί Κορδέλλου) επηρεάζονται πτωτικά όταν οι τιμές του μετάλλου υποχωρούν, ενώ αντίθετα ευνοούνται κάθε φορά που ο χάλυβας ανεβαίνει. Ο λόγος είναι ότι αυτές διατηρούν σημαντικά αποθέματα όταν οι τιμές των πωλήσεών τους επηρεάζονται κάθε φορά από την τρέχουσα τιμή του μετάλλου.

Έτσι, όλα δείχνουν ότι οι επιδόσεις των παραπάνω εταιριών θα είναι ζημιογόνες κατά το πρώτο εξάμηνο, ενώ δεν θα είναι και ιδιαίτερες στο β΄ εξάμηνο αν δεν προκύψει σημαντική άνοδος στον χάλυβα. Πέρα όμως από τα δυσμενή περιθώρια κέρδους, οι εισηγμένες καλούνται να αντιμετωπίσουν και την ιδιαίτερα πεσμένη ζήτηση, καθώς το μεγαλύτερο τμήμα των πωλήσεων κατευθύνεται προς τομείς που έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική κρίση, όπως η οικοδομική δραστηριότητα και η βιομηχανία.

Χαμηλώνει ο πήχης των προσδοκιών

Σε αντίθεση με το γενικότερο κλίμα που πήγε να δημιουργηθεί, οι διοικήσεις των εισηγμένων του κλάδου χαμήλωσαν τον πήχη των προσδοκιών, μιλώντας προς τους μετόχους τους στο πλαίσιο των τακτικών γενικών συνελεύσεων του Ιουνίου.

Για παράδειγμα, ο κ. Δ. Μπεναρδούτ, γενικός διευθυντής της ΣΙΔΜΑ, αμφέβαλε για το κατά πόσον η ζήτηση θα μπορούσε να είναι πολύ ισχυρότερη μέσα στο β΄ εξάμηνο, ενώ τις όποιες ελπίδες του για πιθανή άνοδο της τιμής του μετάλλου τις εστίασε στην υποχώρηση της προσφοράς.

Τη διατήρηση των δυσκολιών και μέσα στο 2010, με περιορισμένη άνοδο ζήτησης σε σχέση με φέτος, εξέφρασε και ο κ. Γιώργος Κρεμμύδας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Γενικής Εμπορίου και Βιομηχανίας, ο οποίος μάλιστα απέδωσε την όποια ανάκαμψη της τιμής του χάλυβα περισσότερο σε τεχνητή μείωση της προσφοράς παρά σε διαφοροποίηση των θεμελιωδών δεδομένων.

Συγκρατημένος στις εκτιμήσεις του φάνηκε και ο κ. Αντώνης Κορδέλλος, αντιπρόεδρος της Αφοί Κορδέλλου, λέγοντας ότι φετινός στόχος της εταιρίας του είναι να σημειώσει θετικό EBITDA.

Πέρα όμως από τους παράγοντες της αγοράς, ήρθε και η έκθεση της UBS για τη ΣΙΔΕΝΟΡ, η οποία επιβεβαιώνει τον σκεπτικισμό των στελεχών των εισηγμένων εταιριών και φυσικά δεν επιδοκιμάζει όσους πίστευαν σε ένα σαφώς δυνατότερο δεύτερο εξάμηνο.

"Δεν θεωρούμε πιθανή την ισχυρή και διατηρήσιμη τιμή του χάλυβα" δηλώνει ο ελβετικός οίκος, ο οποίος συνεχίζει: "Πιστεύουμε ότι τα ευρωπαϊκά αποθέματα δεν έχουν φτάσει στα χαμηλά επίπεδα που φαίνονται στους Αμερικανούς και στους Ευρωπαίους traders και ότι οι πελάτες μας έχουν ειδοποιήσει ότι δεν σχεδιάζουν επιθετικές παραγγελίες μέχρι το τέλος του έτους".

Οι αναλυτές μάλιστα της UBS προχωρούν και ένα βήμα περισσότερο, με στόχο να προϊδεάσουν και για την πορεία του 2010: "Η τρέχουσα παραγωγική δυναμικότητα των παραγωγών κυμαίνεται μεταξύ του 55% και του 60% στις περισσότερες γεωγραφικές περιοχές και αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται ισχυρή ανάκαμψη προκειμένου η αγορά να ισορροπήσει κι έτσι να μπορέσουν οι τιμές του χάλυβα να ανεβούν".

Και σε άλλο σημείο της ίδιας έκθεσης αναφέρεται: "Απαιτείται να γίνει η διαδικασία της απομόχλευσης (deleverage) των πελατών και των επιχειρήσεων για τα επόμενα δύο χρόνια. Περιμένουμε τους βαθμούς παραγωγικής δυναμικότητας να ανεβούν, αλλά αυτό θα γίνει με αργούς ρυθμούς και δεν θεωρούμε πιθανό να δούμε μια σημαντική και διατηρήσιμη έλλειψη μετάλλου για τα επόμενα δύο χρόνια"…

ΣΙΔΕΝΟΡ: Τι βλέπουν οι αναλυτές

Σύμφωνα με τον ελβετικό οίκο (βλέπε παρατιθέμενο πίνακα), τα αποτελέσματα του 2009 θα είναι σαφώς ζημιογόνα για τον ελληνικό όμιλο, ωστόσο θα υπάρξει βελτίωση το 2010 και πολύ καλύτερο θα είναι το 2011, με κέρδη 88 εκατ. ευρώ (οδηγούν σε σαφώς μονοψήφιο P/E τη μετοχή).
Αντίθετα, σύμφωνα με τον μέσο όρο των αναλυτών, τα φετινά αποτελέσματα θα είναι οριακά, για να σημειώσουν άνοδο στη συνέχεια, όχι όμως στον βαθμό που προβλέπει η UBS.

ΣΙΔΕΝΟΡ: Προβλέψεις επιδόσεων από τη UBS

2008

2009

2010

2011

Κύκλος εργασιών

1.713

997

1.020

1.268

EBIT

81,7

-14,3

64,7

124,3

Καθαρά κέρδη

29,3

-30,9

37,8

87,9

Ποσά σε εκατομμύρια ευρώ

ΣΙΔΕΝΟΡ: Προβλέψεις επιδόσεων από τους αναλυτές (consencus)

2008

2009

2010

2011

Κύκλος εργασιών

1.713

1.182

1.282

1.432

Καθαρά κέρδη

29,3

5

34

59

Ποσά σε εκατομμύρια ευρώ


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v