Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακίνητα: Μείωση αγοραπωλησιών έως 50% το ΄09

Έως και 50%, ανάλογα με το είδος του ακινήτου, μειώθηκαν οι αγοραπωλησίες ακινήτων το 2009, χειρότερα και από τα πλέον απαισιόδοξα σενάρια. Κυρίως επλήγησαν οι κατοικίες άνω των 100 τ.μ. και τα εξοχικά.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Ακίνητα: Μείωση αγοραπωλησιών έως 50% το ΄09
Χειρότερα ακόμη και από τα πλέον απαισιόδοξα σενάρια ήταν τελικά τα αποτελέσματα που εμφάνισε πέρυσι η ελληνική αγορά ακινήτων, καθώς οι συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2009 ήταν λιγότερες από 80.000 έναντι των 131.000 πράξεων που είχαν γίνει το 2008.

Οι εκτιμήσεις στις αρχές του 2009 σχετικά με την πορεία της εγχώριας κτηματαγοράς έκαναν λόγο για περίπου 100.000 αγοραπωλησίες, αριθμός που αναπροσαρμόστηκε στις 90.000 προ διμήνου (σχετικό ρεπορτάζ του euro2day.gr στις 30/11/2009).

Τελικά, όμως, οι συναλλαγές κινήθηκαν σε επίπεδα κάτω των 80.000, γεγονός που αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι η ελληνική αγορά ακινήτων βρίσκεται στη δίνη της κρίσης.

Σύμφωνα με μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος, που βασίστηκε στα στοιχεία του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετών Αθηνών - Πειραιώς - Αιγαίου και Δωδεκανήσου, η μείωση στις αγοραπωλησίες διαμορφώθηκε πέρυσι μεταξύ 40% και 50% ανάλογα με το είδος του ακινήτου, με τα νεόδμητα διαμερίσματα άνω των 100 τετραγωνικών μέτρων και τις εξοχικές κατοικίες να εμφανίζουν τη μεγαλύτερη πτώση. Ειδικότερα, το 2009:

• Οι μεταβιβάσεις νεόδμητων ακινήτων και κυρίως των κατοικιών εκείνων που βρίσκονται σε ακριβές περιοχές και έχουν επιφάνεια άνω των 100 τ.μ. πέρυσι ήταν μειωμένες κατά 50% σε σχέση με το 2008.

• Οι πωλήσεις εξοχικών κατοικιών κατά τη διάρκεια του 2009 εμφάνισαν μείωση της τάξεως του 50%. Ανάλογο ποσοστό πτώσης καταγράφηκε και στις πωλήσεις αγροτεμαχίων με επιφάνεια μικρότερη των 20 στρεμμάτων. Οι συναλλαγές που αφορούσαν σε αγροτεμάχια μεγαλύτερα των 20 στρεμμάτων σε νησιά και σε παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας παρουσίασαν μικρότερο ποσοστό μείωσης, ενώ αντίθετα υπήρξε αύξηση των αγοραπωλησιών για μεγάλες εκτάσεις στις ορεινές περιοχές.

• Οι πράξεις με αντικείμενο νεόδμητα διαμερίσματα επιφάνειας μικρότερης των 100 τ.μ. ήταν μειωμένες σε ποσοστό 40%.

• Οι αγοραπωλησίες παλαιών ακινήτων, οι οποίες αποτέλεσαν τον κύριο όγκο των πράξεων που έγιναν πέρυσι, σημείωσαν κάμψη της τάξεως του 45%. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι συναλλαγές αυτές γίνονται πλέον σε σημαντικό βαθμό από αλλοδαπούς αγοραστές.

• Οι μεταβιβάσεις που σχετίζονται με ακίνητα του ευρύτερου δημόσιου φορέα ή πιστωτικών ιδρυμάτων ήταν μειωμένες κατά 40%. Σημειώνεται πως τα συμβόλαια αυτού του είδους καλύπτουν περίπου το 15% - 20% του συνόλου των συναλλαγών.

Ακόμη πιο κάτω το 2010;

Παρά τη "βουτιά" που σημειώθηκε πέρυσι, οι παράγοντες της κτηματαγοράς δεν αποκλείουν ο τομέας των ακινήτων -με βάση τον αριθμό των συναλλαγών- να κινηθεί σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα το 2010.

Σύμφωνα με αυτούς, δύο είναι οι παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία των αγοραπωλησιών φέτος: οι εξελίξεις στο γενικότερο οικονομικό πεδίο με ό,τι συνεπάγονται αυτές (χορηγήσεις στεγαστικών δανείων, φορολογικές επιβαρύνεις στα ακίνητα κ.ά.) και οι τιμές των ακινήτων.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τον δεύτερο αυτό παράγοντα, οι κατασκευαστές δεν έχουν επιδείξει μέχρι στιγμής ευελιξία με στόχο να πείσουν τους ενδιαφερόμενους αγοραστές ότι τα ακίνητα προσφέρονται σε λογικές τιμές.

Η μικρή μείωση που καταγράφηκε πέρυσι στις τιμές των ακινήτων (κοντά στο 5% σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος) δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά την άποψη που έχουν οι Έλληνες πολίτες πως το ακίνητο παραμένει ακριβό προϊόν, ιδίως σε συνθήκες οικονομικής κρίσης.

Εξάλλου, την ίδια άποψη φαίνεται πως έχουν ακόμη και οι ίδιοι οι κτηματομεσίτες-σύμβουλοι ακινήτων: Με βάση πρόσφατη έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος, η πλειονότητα των κτηματομεσιτών, και συγκεκριμένα το 54%, θεωρεί πως οι τιμές των κατοικιών στη χώρα μας παραμένουν λίγο ή αρκετά υψηλές. Το αντίστοιχο ποσοστό στις αρχές του 2009, δηλαδή πριν υπάρξει η μικρή πτώση τιμών κατά 5%, ανερχόταν στο 77%.

Σε κάθε περίπτωση, η ενίσχυση της άποψης ότι οι τιμές κινούνται σε λογικά επίπεδα, γεγονός που πιθανώς θα επιτευχθεί με μεγαλύτερη μείωσή τους, πιστεύεται πως θα συμβάλει στην ενίσχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο πως τα ακίνητα που προσφέρονται με ικανοποιητικά ποσοστά εκπτώσεων (κοντά στο 20% επί των αρχικών τιμών) συνήθως πωλούνται.

[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v