Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΒΕΑ: "Στασιμοπληθωρισμός, η νέα απειλή"

Την ανησυχία του εκφράζει το ΒΕΑ με αφορμή τον δείκτη πληθωρισμού που δηλώθηκε για τον μήνα Δεκέμβριο 2009 2,6% και ζητάει από την κυβέρνηση την παρακολούθηση και συγκράτηση του φαινομένου ώστε να μην εξελιχθεί σε νέα απειλή.

ΒΕΑ: Στασιμοπληθωρισμός, η νέα απειλή
Την ανησυχία του εκφράζει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας με αφορμή τον δείκτη πληθωρισμού που δηλώθηκε για τον μήνα Δεκέμβριο 2009 2,6% σε σχέση με τον μέσο όρο ευρωζώνης 0,9% και ζητάει από την κυβέρνηση την παρακολούθηση και συγκράτηση του φαινομένου ώστε να μην εξελιχθεί σε νέα απειλή.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ΒΕΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι κατά μία έννοια ο πληθωρισμός συμβαδίζει και συνδέεται με την ανάπτυξη ως αποτέλεσμά της, όταν όμως η ανάπτυξη είναι αρνητική και οι δυνάμεις που δημιουργούν πληθωριστικές πιέσεις δεν υφίστανται στη δεδομένη περίοδο -όπως είναι π.χ. η ενισχυμένη αγοραστική δύναμη και ενεργός ζήτηση, οι αυξήσεις μισθών, η αδυναμία κάλυψης ζήτησης της αγοράς κ.λπ.- αυτό σημαίνει ότι δημιουργούμε "στασιμοπληθωρισμό", σοβαρή απειλή που θα οδηγήσει σε επιβάρυνση τους δείκτες της οικονομίας.

Σύμφωνα με το ΒΕΑ, το σίγουρο είναι σε μία τέτοια περίπτωση, η περαιτέρω επιβάρυνση των ασθενέστερων εισοδηματικών τάξεων και η περαιτέρω απώλεια από την αγοραστική τους δύναμη καθώς και η αύξηση κόστους παραγωγής με μείωση της παραγωγικότητας στις επιχειρήσεις και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Η κυβέρνηση θα πρέπει, σύμφωνα με το ΒΕΑ, να προλάβει την εκδήλωση στασιμοπληθωρισμού, που θα ήταν και η χαριστική βολή στην δύσκολη οικονομική κατάσταση ώστε οι θυσίες στις οποίες υποβάλλεται η ελληνική κοινωνία και η επιχειρηματικότητα την τρέχουσα περίοδο, να μην εξανεμίζονται δίχως αποτέλεσμα.

Παράλληλα θα πρέπει να αναφερθεί ότι και η ίδια η πολιτεία στην προσπάθειά της για τον έλεγχο του δημοσιονομικού προβλήματος, οφείλει να συμβάλει στην συγκράτηση του πληθωρισμού και όχι με μέτρα και πολιτικές της να δημιουργεί και να ενισχύει το πρόβλημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v