Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξενοδοχεία: Πληθαίνουν τα δυσοίωνα μηνύματα

Κορυφή του παγόβουνου για έναν κλάδο που έχει δεχτεί τις μεγαλύτερες πιέσεις εξαιτίας της κακής τουριστικής περιόδου χαρακτηρίζουν οι άνθρωποι του χώρου την αίτηση υπαγωγής του Πεντελικόν στο άρθρο 99.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Ξενοδοχεία: Πληθαίνουν τα δυσοίωνα μηνύματα
Κορυφή του παγόβουνου για έναν κλάδο που έχει δεχτεί τις μεγαλύτερες πιέσεις εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της κακής τουριστικής περιόδου χαρακτηρίζουν οι άνθρωποι του χώρου την αίτηση υπαγωγής του ξενοδοχείου Πεντελικόν στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα.
 
Ο κλάδος βρίσκεται σε δυσχερή θέση εξαιτίας της μεγάλης πτώσης στον τουρισμό, της ανόδου της τιμής του πετρελαίου κίνησης αλλά και των διαδοχικών αυξήσεων του ΦΠΑ, όπως επισημαίνουν οι... παροικούντες την Ιερουσαλήμ. Αυτή η εικόνα, όπως σημειώνουν οι ίδιοι, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα με διαρθρωτικά μέτρα από την κυβέρνηση, θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο τους προσεχείς μήνες.

Όπως καταγγέλλουν οι παράγοντες του κλάδου, οι αρμόδιοι δεν κάνουν τίποτα για τον ελληνικό τουρισμό, αλλά μόνο χειροτερεύουν την ήδη τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει σήμερα, αυξάνοντας τον ΦΠΑ μέσα σε έξι μήνες δύο φορές στα καταλύματα και στις τουριστικές υπηρεσίες μεταφοράς, όταν οι ανταγωνίστριες χώρες έχουν μικρότερο ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι η Μάλτα έχει ΦΠΑ 5%, η Πορτογαλία 5,5%, το Βέλγιο 6%, η Ολλανδία 6%, η Γαλλία 7%, η Ισπανία 7%, η Τουρκία 8% και η Κύπρος 5%, μειώνοντάς τον μάλιστα φέτος από το 7%.

Την ίδια ώρα, και προκειμένου να αποφύγουν τα χειρότερα, παράγοντες του κλάδου ζητούν επείγουσα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών και τον νέο υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ώστε να πληροφορηθούν για το πώς σχεδιάζει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τον τουρισμό και τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις.

Η κακή κατάσταση την οποία βιώνει ο ελληνικός τουρισμός αποτυπώθηκε και στα οικονομικά μεγέθη των εισηγμένων του κλάδου στο Χ.Α. κατά το πρώτο εξάμηνο της χρήσης σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα έναν χρόνο πριν. Ωστόσο, οι ίδιες οι εταιρείες υποστηρίζουν πως η μείωση των τιμών που πραγματοποίησαν τους πρώτους μήνες του έτους αντέστρεψε ελαφρά το κλίμα στην αγορά στο τρίτο τρίμηνο του έτους.

* Η διοίκηση της Αστήρ Παλάς επισημαίνει πως η πορεία του συγκροτήματος κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους εξελίσσεται σε ικανοποιητικά επίπεδα και η εταιρεία έχει επικεντρώσει την εμπορική πολιτική της στην ενίσχυση των εσόδων του τέταρτου τριμήνου. Σημειώνεται πως κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 14,537 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας οριακή αύξηση σε ποσοστό 2,94%.

Οι συνολικές διανυκτερεύσεις του πρώτου εξαμήνου υποχώρησαν στις 25.760 έναντι 29.345 το αντίστοιχο διάστημα έναν χρόνο πριν, αντικατοπτρίζοντας τη μείωση της πληρότητας κατά 5,75% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ οι δείκτες της μέσης τιμής και των εσόδων ανά διαθέσιμο δωμάτιο το ίδιο διάστημα αυξήθηκαν σε ποσοστά 21,8% και 7,1% αντίστοιχα.

Το αποτέλεσμα του πρώτου εξαμήνου του 2010 προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και τελών ακίνητης περιουσίας διαμορφώνεται σε ζημίες ύψους 465.000 ευρώ έναντι ζημιών 338.000 ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2009. Τα καθαρά προ φόρων αποτελέσματα της περιόδου διαμορφώθηκαν σε ζημίες 5,1 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 4,9 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

* Η ΓΕΚΕ εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση αναμένεται να επηρεάσει ακόμη περισσότερο τον εισερχόμενο τουρισμό. Παρ’ όλα αυτά, στόχοι της είναι η διατήρηση των μικτών αποτελεσμάτων του 2009 με περιορισμό των δαπανών, η καθιέρωση νέων τιμολογίων και η πραγματοποίηση βελτιώσεων μέσω νέων επενδύσεων, οι οποίες θα περιορίσουν τυχόν απώλειες σε κρατήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο κύκλος εργασιών της εταιρείας το πρώτο εξάμηνο του έτους διαμορφώθηκε σε 6.013.618,06 ευρώ έναντι ποσού 6.563.385,73 ευρώ το πρώτο περυσινό εξάμηνο, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους κατήλθαν στις 728.017,43 ευρώ από 3.137.079,38 ευρώ του αντίστοιχου διαστήματος του 2009.

* Συγκρατημένα αισιόδοξη για την πορεία του ομίλου κατά το δεύτερο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης εμφανίζεται και η διοίκηση της Ιονικής.

Όπως επισημαίνει, τα οικονομικά μεγέθη του πρώτου εξαμήνου του έτους αντικατοπτρίζουν πλήρως τη μείωση του τουριστικού ρεύματος προς την Αθήνα, όπως αυτή καταγράφηκε την εν λόγω περίοδο, ως συνέπεια του δυσμενούς κλίματος που κυριάρχησε και επέδρασε αρνητικά στη ζήτηση για κρατήσεις στον επιχειρηματικό και συνεδριακό τουρισμό.

Ωστόσο, τον Ιούνιο παρατηρήθηκε αύξηση της τουριστικής κίνησης, ως απόρροια της μείωσης των τιμών δωματίων λόγω του έντονου ανταγωνισμού, γεγονός το οποίο δίνει έναν τόνο αισιοδοξίας για τη μελλοντική πορεία εκμετάλλευσης του ξενοδοχείου στο δεύτερο εξάμηνο.

Υπενθυμίζεται πως ο όμιλος επέστρεψε στην κερδοφορία στο πρώτο εξάμηνο του 2010 εμφανίζοντας καθαρά κέρδη ύψους 172.000 ευρώ έναντι ζημιών 173.000 ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Σε ό,τι αφορά τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων, διαμορφώθηκαν σε 3 εκατ. ευρώ έναντι 4,3 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, ενώ ο κύκλος εργασιών έφτασε στα 15,5 εκατ. ευρώ έναντι 17,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v