Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: «Μαύρα πανιά» ενόψει εννεαμήνου

Ποιοι λόγοι οδηγούν τους παράγοντες της αγοράς να προβλέπουν ότι τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου θα έχουν «χειρότερη γεύση» από αυτή του α’ εξαμήνου - Χαρακτηριστικά παραδείγματα εισηγμένων.

Εισηγμένες: «Μαύρα πανιά» ενόψει εννεαμήνου
Εικόνα χειρότερη από εκείνη του πρώτου εξαμήνου αναμένεται να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα εννεαμήνου των εισηγμένων εταιριών στο Χ.Α., η δημοσίευση των οποίων ολοκληρώνεται στις 30 Νοεμβρίου.

Μπορεί βέβαια στο εξάμηνο να είδαμε την επιβάρυνση των κερδών και από την έκτακτη «εισφορά κοινωνικής ευθύνης», ωστόσο κοινή πεποίθηση είναι ότι, παρά την καλύτερη πορεία του τουρισμού απ’ ό,τι αρχικά αναμενόταν, η ελληνική οικονομία «βυθίστηκε» ακόμη περισσότερο μέσα στο καλοκαίρι, τάση που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Ενδεικτικό είναι το χαρακτηριστικό ότι, έπειτα από ένα διψήφιο ποσοστό πτώσης πέρυσι στον όγκο των λιανικών πωλήσεων, η αποκλιμάκωση του δείκτη συνεχίζεται και φέτος, πάλι με διψήφιους ρυθμούς (-11% τον Αύγουστο, -10% τον Ιούλιο), όπως επίσης με διψήφιο ποσοστό συνεχίζεται και φέτος η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας, εκφραζόμενη σε όγκο και σε εμβαδόν αδειών για νέα ακίνητα.

Η επιδείνωση της κατάστασης άρχισε πλέον να πλήττει και τους ισχυρότερους «κρίκους» του συστήματος κι έτσι τα εμπορικά κέντρα, από μικρή άνοδο τζίρου που είχαν εμφανίσει στο τρίμηνο, αναμένεται να έχουν μεγάλη μονοψήφια πτώση στο εννεάμηνο. Αυτό ενδεχομένως να επηρεάσει την πορεία της Lamda Development στο δεύτερο εξάμηνο της χρήσης.

Ο κλάδος του αυτοκινήτου «έχει κρεμάσει μαύρα πανιά», ενώ έγκυροι παράγοντες της αγοράς δηλώνουν ότι κάθε τρίμηνο είναι χειρότερο από το αμέσως προηγούμενο. Συγκεκριμένα, το 2010 αναμένεται οι πωλήσεις των δικύκλων άνω των 50 cc να κυμανθούν στην εγχώρια αγορά γύρω στα 55 - 60 χιλιάδες τεμάχια, έναντι 95 χιλ. τεμαχίων το 2007 και το 2008. Φέτος, θα υπάρξει υποχώρηση σε τεμάχια, το πρόβλημα όμως εντοπίζεται στο ότι το ποσοστό πτώσης της ζήτησης σε αξία είναι πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με αυτό που δείχνει η μείωση του όγκου.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, αναμένεται χειρότερο γ΄ τρίμηνο σε σύγκριση με το α΄ εξάμηνο για εισηγμένες που δραστηριοποιούνται στις συγκεκριμένες αγορές, όπως η Π. Πετρόπουλος (η οποία όμως θα εμφανίσει περιορισμένες απώλειες λόγω ενίσχυσης των δραστηριοτήτων της με τα λιπαντικά της Shell), η Μοτοδυναμική (ο στόχος για οριακά κερδοφόρο 2010 είναι παρελθόν και ψηφίστηκε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου) και φυσικά η Σφακιανάκης, ιδίως αν συνεκτιμηθεί ότι στο β΄ και σε κάποιον βαθμό στο γ΄ τρίμηνο 2009 οι πωλήσεις αυτοκινήτων είχαν ενισχυθεί εκτάκτως από τη θέσπιση μειωμένων φόρων ταξινόμησης.

Χειρότερη πορεία στο γ΄ τρίμηνο σε σύγκριση με αυτήν του πρώτου εξαμήνου αναμένεται να σημειώσουν και πολλές άλλες εισηγμένες, από κλάδους όπως η ένδυση, το ευρύτερο εμπόριο, οι κατασκευές, η πληροφορική κ.λπ.

Ολοένα και χειρότερα εξελίσσεται από τρίμηνο σε τρίμηνο
ο αριθμός των εισιτηρίων στην Αττική Οδό, γεγονός που αντανακλά σε κάποιον βαθμό τη γενικότερη οικονομική δυσχέρεια στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας.

Άλλα στοιχεία που συνηγορούν στην εξασθένηση της οικονομίας μέρα με την ημέρα είναι το μεγάλο ποσοστό ανασφάλιστων αυτοκινήτων, ο μαζικός χαρακτήρας των απλήρωτων λογαριασμών στη ΔΕΗ, οι εκτεταμένες ρευστοποιήσεις παλαιών ασφαλιστικών συμβολαίων κ.λπ.

Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα

Ειδικότερα, μεταξύ των εταιριών που ήδη δημοσίευσαν αποτελέσματα, ξεχωρίζουμε τις εξής:

Η Πλαίσιο χρειάστηκε να αυξήσει σημαντικά το μερίδιο αγοράς της για να βγάλει αθροιστικά γύρω στα 400 χιλ. ευρώ προ φόρων κέρδη στο β΄ και στο γ΄ τρίμηνο της χρήσης, όταν: α) τα προ φόρων κέρδη του πρώτου τριμήνου ήταν άνω του 1 εκατ. ευρώ και β) η διοίκηση αναμένει χειρότερο το τελευταίο τρίμηνο του έτους για την αγορά.

Από τα αποτελέσματα των δύο ΑΕΕΑΠ, Eurobank Properties και Trastor, και από τις εκθέσεις των αναλυτών προκύπτει ότι μέχρι και το 2011 θα συνεχιστεί η πτωτική τάση τόσο στα ενοίκια των εμπορικών καταστημάτων όσο και στις αποτιμήσεις τους. Η κάμψη των κερδών της Alpha Αστικά Ακίνητα απεικονίζει και τη σημαντική υποχώρηση στον όγκο των χορηγούμενων στεγαστικών δανείων στην αγορά.

Ο ΟΤΕ στο τρίτο τρίμηνο σημείωσε υποχώρηση πωλήσεων της τάξεως του 8,2%, όταν η αντίστοιχη πτώση στο πρώτο φετινό εξάμηνο ήταν μόνο 6,5% (απώλειες μεριδίων στη σταθερή τηλεφωνία, επιπτώσεις στην αγορά από την οικονομική κρίση).

Η περίπτωση των τραπεζών

Οι δύο τράπεζες (Εμπορική και Γενική) συνέχισαν να εγγράφουν πολύ υψηλές προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις. Συγκεκριμένα, η Γενική Τράπεζα μόνο στο γ΄ τρίμηνο ενέγραψε προβλέψεις ύψους 93 εκατ. ευρώ (όταν το αντίστοιχο μέγεθος για το 9μηνο του 2009 ήταν 76,8 εκατ. ευρώ) και η Εμπορική Τράπεζα 259 εκατ. ευρώ (έναντι 249 και 318 εκατ., αντίστοιχα, στο πρώτο και στο δεύτερο φετινό τρίμηνο).

Γενικότερα, οι τράπεζες στο β΄ εξάμηνο αναμένεται να σημειώσουν επιδόσεις αρκετά κοντινές με αυτές του πρώτου, συνεχίζοντας να εγγράφουν υψηλές προβλέψεις, τιμολογώντας το μεγαλύτερο μέρος των κρατικών ομολόγων που διαθέτουν στο «100» και αναπροσαρμόζοντας προς τα πάνω τα επιτόκια χορηγήσεων.

Σε ό,τι όμως αφορά τον όγκο σε αυτήν καθεαυτήν τη δουλειά τους, δηλαδή στις χορηγήσεις, τα πράγματα στο τρίτο τρίμηνο πήγαν ακόμη χειρότερα και η πτωτική τάση φαίνεται πως συνεχίζεται και στο τελευταίο τέταρτο της χρήσης. Συγκεκριμένα, η πιστωτική επέκταση προς τον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση μόλις κατά 1,5%, έναντι 1,5% τον Αύγουστο, 2,3% τον Ιούλιο, 4,1% τον Δεκέμβριο του 2009 και 5,4% τον Σεπτέμβριο του 2009.
 
Η ολοκλήρωση των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου από τις τράπεζες θα μπορούσε να επηρεάσει σε κάποιον βαθμό θετικά αυτό το μέγεθος από την αρχή του επόμενου έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v