Αποκρατικοποιήσεις: "Ανθρακες" ο θησαυρός;

Ο παραιτηθείς Κ. Μητρόπουλος κατεβάζει τον πήχη των προσδοκιών στα... 300 εκατ. το 2012. Ανάβει φωτιές με την αναφορά του στην αγορά ομολόγων. Επιτάχυνση των διαδικασιών για τις αποκρατικοποιήσεις ζητά η αγορά.

Αποκρατικοποιήσεις: Ανθρακες ο θησαυρός;
Σε μπούμερανγκ για τη νέα κυβέρνηση κινδυνεύει να εξελιχθεί το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων, καθώς το ισχυρότερο όπλο που προέβαλε για την αλλαγή του κλίματος στην οικονομία και τη βελτίωση των σχέσεων με τους δανειστές μας κινδυνεύει να μετατραπεί σε… άνθρακες!

Αρχικά, κυβερνητικοί κύκλοι διέδιδαν πληροφορίες για σημαντικές εξελίξεις σε σύντομο χρονικό διάστημα, υποστηρίζοντας πως μέχρι το τέλος του 2012 θα είχαν ολοκληρωθεί δύο - τρεις σχετικές υποθέσεις και κάμποσες άλλες θα είχαν προχωρήσει σημαντικά.

Η πρώτη ψυχρολουσία ήρθε από την ίδια την κυβέρνηση, που χαμήλωσε σημαντικά τον πήχη (στα 3 δισ. ευρώ), και σαν να μην έφτανε αυτό, ο παραιτηθείς διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Κώστας Μητρόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις το 2012 είναι απίθανο να ξεπεράσουν τα 300 εκατ. ευρώ!

Αξιοσημείωτο είναι πως ο κ. Μητρόπουλος μίλησε και για έναν επιπλέον παράγοντα δυσκολίας, που μέχρι σήμερα αποφεύγει να αναφέρει (δημόσια τουλάχιστον) το σύνολο του πολιτικού κόσμου: πρόκειται για τη διάθεση των αγορών προς την Ελλάδα.

«Τα ελληνικά ομόλογα μετά το PSI έχουν τιμή στην αγορά κατά 85% και πλέον χαμηλότερη της ονομαστικής αξίας τους. Αυτό το επίπεδο έκπτωσης υπονομεύει κάθε φυσική επένδυση στη χώρα, γιατί σε περίπτωση θετικών εξελίξεων η απόδοση επενδύσεων σε ομόλογα ελληνικού δημοσίου είναι πολλαπλάσια οποιασδήποτε επένδυσης σε αποκρατικοποιούμενα περιουσιακά στοιχεία».

Με άλλα λόγια, ο κ. Μητρόπουλος επισημαίνει πως αν κάποιος πιστεύει στην επιστροφή της ελληνικής οικονομίας μπορεί να κερδίσει έως και πάνω από 400% μέσα από την αγορά ομολόγων, απόδοση που αναμφίβολα είναι πολύ υψηλότερη από την αντίστοιχη που θα προκύψει αν αγοράσει μετοχές κάποιας ΔΕΚΟ ή αν αναλάβει την εκμετάλλευση μιας έκτασης που ανήκει στο δημόσιο.

Ωστόσο, ως μεγαλύτερο στοίχημα για τις αποκρατικοποιήσεις ο κ. Μητρόπουλος αναφέρει τη σημαντική τεχνική και νομική προετοιμασία, η οποία απαιτεί τη συνεχή πολιτική στήριξη του προγράμματος.

Άμεση προώθηση ζητά η αγορά

«Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν μπορούν να αποτελέσουν από μόνες τους λύση για το ελληνικό πρόβλημα, αλλά στην τρέχουσα συγκυρία θα μπορούσαν να συμβάλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση της κατάστασης», δηλώνει πρόεδρος εισηγμένης εταιρείας στο Χ.Α., δικαιολογώντας έτσι γιατί σήμερα το συγκεκριμένο ζήτημα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Γενικότερα, τόσο η κυβέρνηση όσο και ο επιχειρηματικός κόσμος θεωρούν την όσο το δυνατόν ταχύτερη προώθηση των αποκρατικοποιήσεων μονόδρομο για έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω λόγους:

* Οι ιδιωτικοποιήσεις -ιδίως στην περίπτωση της ανάθεσης της εκμετάλλευσης ακίνητης κρατικής περιουσίας- είναι σε θέση να οδηγήσουν σε περαιτέρω επενδύσεις (θέσεις εργασίας), αλλά και σε ανάπτυξη μονιμότερου χαρακτήρα (π.χ. προσέλκυση τουριστών από το εξωτερικό).

Σύμφωνα με τον μέχρι πρότινος διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, το πρόγραμμα αξιοποίησης κρατικής ακίνητης περιουσίας «αποτελεί αυτήν την περίοδο ένα κυρίαρχο μέσο προσέλκυσης ξένων άμεσων επενδύσεων προς τη χώρα. Η εφαρμογή του θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόσθετες επενδύσεις ύψους μεγαλύτερου των 25 δισ. ευρώ την περίοδο μέχρι το 2020, που με τη σειρά τους θα αυξήσουν το ΑΕΠ κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες ετησίως και θα προσθέσουν 150.000 νέες θέσεις εργασίας αυτό το διάστημα».

* Οι αποκρατικοποιήσεις είναι σε θέση να μειώσουν το δημόσιο χρέος και μάλιστα θα μπορέσουν να το μειώσουν ακόμη περισσότερο αν το αντίτιμο που θα εισπραχθεί δεν κατευθυνθεί στην εξυπηρέτηση των δανειακών δόσεων, αλλά στην αγορά ελληνικού χρέους από τη δευτερογενή αγορά ομολόγων (λόγω του discount με το οποίο είναι διαπραγματεύσιμοι οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι, η μείωση του χρέους θα είναι σαφώς μεγαλύτερη από το τίμημα που θα εισπραχθεί).

* Ωστόσο, το βασικότερο όφελος που θα μπορούσε να προκύψει από την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, και μάλιστα αμέσως, είναι η βελτίωση του οικονομικού κλίματος.

Η ουσία είναι πως, όσο αποτελεσματικά και αν προσπαθήσει η ελληνική κυβέρνηση για να σταθεροποιήσει την οικονομία, δεν πρόκειται να το πράξει πριν από τα μέσα του 2013, καθώς οι μεγάλοι αυτοχρηματοδοτούμενοι άξονες δεν πρόκειται να ξεκινήσουν πριν από το τέλος του έτους, το ΕΣΠΑ δεν αναμένεται να ξεμπλοκάρει μέσα στους επόμενους μήνες και η ρευστότητα στην οικονομία μέσα από την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν πρόκειται να αποκατασταθεί πριν από το τέλος του 2012.

Τα αντεπιχειρήματα

Οι πολέμιοι του εγχειρήματος έχουν τα δικά τους επιχειρήματα:

1) Τα ποσά που θα εισπραχθούν -είναι ζήτημα αν θα φτάσουν τα 15 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα χρόνια- αποτελούν πολύ μικρό ποσοστό του όλου χρηματοοικονομικού ζητήματος της χώρας, άρα δεν είναι λύση.

2) Τα όποια ποσά εισπραχθούν δεν θα κατευθυνθούν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αλλά στη μείωση του χρέους. Θα πάνε, δηλαδή, στους ξένους δανειστές μας.

3) Και τα τιμήματα που θα εισπραχθούν θα είναι -στην τρέχουσα φάση- τόσο χαμηλά ώστε ουσιαστικά να χαρίζεται εθνικός πλούτος και να ξεπουλιέται εθνική περιουσία. Μόνη διέξοδος σε αυτό η πρόβλεψη για συμμετοχή στα κέρδη ή με επιστροφή ποσοστών, ανάλογα με συγκεκριμένους δείκτες «αποδοτικότητας».

***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v