Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: "Ψαλίδι" στις επενδύσεις λόγω συγκυρίας;

Οι προσδοκίες για ισχυρό turn around story, η δραματική περικοπή των επενδύσεων και η κατρακύλα της μετοχής - Μια πολύ αισιόδοξη έκθεση της Morgan Stanley, που αφήνει ωστόσο πολλά αναπάντητα ερωτήματα…

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
ΔΕΗ: Ψαλίδι στις επενδύσεις λόγω συγκυρίας;
Οι προσδοκίες για ισχυρό turn around story, η δραματική περικοπή των επενδύσεων και η κατρακύλα της μετοχής - Μια πολύ αισιόδοξη έκθεση της Morgan Stanley, που αφήνει ωστόσο πολλά αναπάντητα ερωτήματα…

Η Alpha Finance σε έκθεση που είχε δημοσιεύσει τον Σεπτέμβριο είχε αμφισβητήσει έντονα το κατά πόσον η ΔΕΗ θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει το φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα των 12 δισ. ευρώ μέσα στην πενταετία 2009 - 2014.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Morgan Stanley -ο μόνος ίσως οίκος που το τελευταίο χρονικό διάστημα μίλησε με καλά λόγια για τη μετοχή- προχώρησε ένα βήμα παραπέρα: εκτίμησε ότι η ΔΕΗ θα περικόψει το επενδυτικό της πρόγραμμα από τα 12 στα 8,3 δισ. ευρώ!

Αν και φυσικά θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον Νοέμβριο μέχρι να ακούσουμε την ίδια τη διοίκηση της εισηγμένης να αναλύει το καινούργιο business plan της, δεν χρειάζεται και μεγάλη σοφία για να αμφισβητήσει κάποιος στις μέρες μας τόσο φιλόδοξα επενδυτικά προγράμματα.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι η διοίκηση, για παράδειγμα, των Ελληνικών Πετρελαίων, μιας εταιρίας που παράγει θετικές λειτουργικές ροές και ιδιαίτερα κερδοφόρο αποτέλεσμα, καταβάλλει προσπάθειες για να περάσει το μήνυμα στους αναλυτές (βλέπε ημερίδα στο Λονδίνο αλλά και παρουσίαση στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών) ότι για το πολύ μικρότερης αξίας επενδυτικό πρόγραμμα η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη.

Πόσο μάλλον που η ΔΕΗ επρόκειτο να υλοποιήσει επενδύσεις 12 δισ., όταν το φετινό της αποτέλεσμα είναι έντονα ζημιογόνο, όταν δεν μπορεί να υιοθετηθεί κοινή γραμμή μεταξύ διοίκησης και υπουργείου για σοβαρά θέματα της Επιχείρησης και όταν η εταιρία και η μετοχή έχουν δυσφημιστεί τόσο έντονα κατά τα τελευταία χρόνια στην επενδυτική κοινότητα.

Iσχυρό turn around story

Από την πλευρά της, βέβαια, η Morgan Stanley δηλώνει σαφώς αισιόδοξη για το μέλλον της ΔΕΗ, προβλέποντας ισχυρό turn around (επιστροφή σε κερδοφόρα πορεία) το 2009 και ακόμη καλύτερο 2010.

Όσο για τη μετοχή, έδωσε τιμή-στόχο τα 20 ευρώ (!), όταν η τρέχουσα βρισκόταν κάτω από τα 10 ευρώ. Και μάλιστα, σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο της Morgan Stanley, η τιμή του τίτλου θα μπορούσε να ξεπεράσει και τα 30 ευρώ!

Πού βασίζει την αισιοδοξία τους ο διεθνής οίκος;

Πρώτον, στο γεγονός ότι η δεύτερη αύξηση τιμολογίων που ξεκίνησε την 1η/7/2008 στην καινούργια χρήση επιδρά σε ολόκληρο το δωδεκάμηνο.

Δεύτερον, στη μείωση της τιμής του πετρελαίου κατά το τελευταίο δίμηνο.

Τρίτον, στη ρήτρα καυσίμου που θα ισχύει στα τιμολόγια της Επιχείρησης από την αρχή του επόμενου έτους.

Τέταρτον, στην επικείμενη ένταξη ολοένα και περισσότερων ιδιωτικών μονάδων στο σύστημα, με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να αγοράζει φθηνότερα το ρεύμα κ.λπ.

Η Morgan Stanley επίσης αναφέρεται στα μέτρα περιορισμού του κόστους που θα πρέπει να ληφθούν, σημειώνοντας ότι μόνο μέσα στο τελευταίο έτος ο αριθμός των εργαζομένων έχει μειωθεί κατά 7%.

Με βάση τις προβλέψεις της M.S., τα καθαρά κέρδη της ΔΕΗ για τη διετία 2009 - 2010 θα διαμορφωθούν στα 412 και στα 462 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, με αποτέλεσμα οι δείκτες P/E να προσγειωθούν στο επίπεδο του 5 για το 2009 και του 4,5 για το 2010!

Τα αναπάντητα ερωτήματα

Αν όμως είναι τόσο ευχάριστα τα πράγματα για τη ΔΕΗ, όπως ισχυρίζεται ο ξένος οίκος, τότε γιατί ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης κ. Τ. Αθανασόπουλος ζήτησε επιμόνως ρήτρα καυσίμων από τώρα και δεν περίμενε μέχρι την 1η Ιανουαρίου;

Γιατί επίσης να κρίνονται τόσο απαραίτητες οι περικοπές δαπανών από τη διοίκηση της Επιχείρησης;

Γιατί τελικά η ΔΕΗ θα αναγκαστεί (σύμφωνα με τη Morgan Stanley) να περικόψει το επενδυτικό της πρόγραμμα; Ποιες επενδύσεις θα περικοπούν και πόσο απαραίτητες είναι αυτές για την ανταγωνιστικότητα της εισηγμένης και την ανάπτυξη της Ελλάδας;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v