Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank-ΤΧΣ: Τρικυμία... σε ποτήρι για την αύξηση!

Γιατί υπήρξε μίνι κόντρα για τους όρους και το timing της αύξησης. Η στόχευση της Eurobank, η επιστολή-«τελεσίγραφο» του ΤΧΣ και πώς λύθηκε το θέμα. Με το νέο θεσμικό πλαίσιο η ΑΜΚ. Πώς θα καλυφθεί. Όλο το παρασκήνιο.

Eurobank-ΤΧΣ: Τρικυμία... σε ποτήρι για την αύξηση!

Τρικυμία σε… ποτήρι αποδείχθηκε η κόντρα Eurobank και Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τους όρους και το timing της αύξησης κεφαλαίου στην οποία πρέπει να προχωρήσει η τράπεζα για να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαιακών της αναγκών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις προηγούμενες ημέρες άνοιξε μία άτυπη μεν, αλλά μάλλον σοβαρή «συζήτηση» για το αν θα έπρεπε η Eurobank να μην κάνει αύξηση κεφαλαίου, αλλά να προσπαθήσει να ενισχύσει τα κεφάλαιά της με πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και άλλους τρόπους.

Εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο είναι πρακτικώς επιζήμιο, η πλευρά της τράπεζας ενημέρωσε ότι θα πράξει τα δέοντα, δηλαδή ότι η διοίκηση θα προτείνει να προχωρήσει η αύξηση κεφαλαίου, με βάση τις διατάξεις του νόμου περί ανωνύμων εταιρειών (ν. 2190), σηματοδοτώντας έτσι την εκτίμησή της ότι είναι απαραίτητη. Αυτό σήμαινε βέβαια ότι η τράπεζα θα επιδίωκε αύξηση με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης, αποδεσμευόμενη από την ψήφιση του νέου θεσμικού πλαισίου, κάτι όμως που για να υλοποιηθεί θα απαιτούσε έγκριση από τη συνέλευση, στην οποία βεβαίως κυριαρχεί το ΤΧΣ.

Στην πρόθεση της Eurobank αντέδρασε το ΤΧΣ, το οποίο με επιστολή του κατέστησε σαφές ότι δεν μπορεί να συναινέσει σε αύξηση κεφαλαίου με άλλο θεσμικό πλαίσιο, πέραν αυτού που διέπει τη λειτουργία του (σ.σ. ο ιδρυτικός νόμος, όπως θα τροποποιηθεί από το νέο θεσμικό πλαίσιο).

Επομένως για καθαρά νομικούς λόγους το Ταμείο απέκλεισε το ενδεχόμενο να ψηφίσει υπέρ αύξησης κεφαλαίου με βάση τον ν. 2190 βάζοντας τέλος στη σχετική συζήτηση.

Το ΤΧΣ, όπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες σε αυτό, κινήθηκε με γνώμονα τη διαφύλαξη των συμφερόντων του και της περιουσίας των φορολογουμένων, καθώς ενδεχόμενη αύξηση με κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης θα οδηγούσε σε μείωση του ποσοστού του στο 35%, ενώ θα προέκυπταν και νομικά θέματα.

Επί του πρακτέου, η Eurobank θα πρέπει πλέον να περιμένει το νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα ή το αργότερο ως το τέλος του μήνα και μεταξύ άλλων θα προβλέπει σύντμηση του χρόνου σύγκλησης των γενικών συνελεύσεων για αυξήσεις κεφαλαίου στις 7 ημέρες, ώστε να βγουν τα χρονοδιαγράμματα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας στη σημερινή συνεδρίασή του κινήθηκε στην παραπάνω γραμμή, μεταθέτοντας την απόφασή του για σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης, καθώς και επιμέρους θέματα (σ.σ. εκκρεμεί η δημοσίευση οικονομικών καταστάσεων). 

Πού στόχευε η αντίδραση της Eurobank

Η κίνηση της Eurobank αποσκοπούσε, σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, αφενός στο να θέσει έναν ακόμη παράγοντα πίεσης για το timing και τους όρους της αύξησης κι αφετέρου στο να λήξει η συζήτηση για το ενδεχόμενο μη πραγματοποίησης ΑΜΚ, προκειμένου να επικεντρωθεί η προσπάθεια όλων των πλευρών στην εξάντληση των διαθέσιμων εργαλείων ώστε να προχωρήσει η αύξηση και να μη χαθεί και αυτό το παράθυρο ευκαιρίας.

Υπό το παραπάνω πρίσμα η υπόθεση διενέργειας της αύξησης κέρδισε πιθανώς αρκετούς «πόντους» εφόσον ισχύουν οι πληροφορίες ότι το υπουργείο Οικονομικών για πρώτη φορά είπε ότι πρόκειται να καταθέσει το νομοσχέδιο εντός της επόμενης εβδομάδας.

Ταυτόχρονα, το ΤΧΣ ξεκαθάρισε τη θέση του πως θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να στηρίξει τη Eurobank αν χρειασθεί.

Σύμφωνα με πηγές, η κυβέρνηση και το ΤΧΣ προκρίνουν το σενάριο συνδυαστικής κάλυψης της αύξησης κεφαλαίου της τράπεζας από ιδιώτες και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σε αυτήν την περίπτωση θα ενεργοποιηθεί bail-in καθώς, όπως έγραψε χθες το Euro2day.gr, το νέο θεσμικό πλαίσιο θα ενσωματώνει και την κοινοτική οδηγία του περασμένου καλοκαιριού η οποία προβλέπει ότι αν μια τράπεζα λάβει έστω και 1 σεντς κρατική βοήθεια θα μετατραπούν αυτόματα σε μετοχές οι τίτλοι μειωμένης εξασφάλισης που έχει εκδώσει.

Η ενεργοποίηση του bail-in θα οδηγήσει στην περίπτωση της Eurobank στη μετατροπή υβριδικών τίτλων και ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης συνολικής ονομαστικής αξίας 350 εκατ. ευρώ σε κεφάλαιο, όπως ανέλυσε ήδη η στήλη Χαμαιλέων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v