Εθνική: Γιατί ποντάρει σε ενίσχυση της κερδοφορίας

Το σχέδιο μετά την επιτυχή αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας. Πόσο θα αυξηθούν οι χορηγήσεις, πού θα φθάσουν το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο και η σχέση κόστους προς έσοδα. Ποιοι είναι οι στόχοι για προβλέψεις και δείκτες κερδοφορίας.

Εθνική: Γιατί ποντάρει σε ενίσχυση της κερδοφορίας

Το σχέδιο της διοίκησης της Εθνικής για τη βελτίωση της κερδοφορίας του ομίλου τα επόμενα χρόνια, που θα ενισχύσει περαιτέρω την κεφαλαιακή του επάρκεια, περιγράφει το ενημερωτικό δελτίο της πρόσφατης αύξησης κεφαλαίου.

Η Εθνική στοχεύει, όπως αναφέρει το ενημερωτικό, να εκμεταλλευτεί τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα ώστε να συμμετάσχει ενεργά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και ταυτόχρονα να συνεχίσει να επωφελείται από τη διαφοροποίηση και την προοπτική ανάπτυξης που προσφέρει η διεθνής της παρουσία.

Ο σχεδιασμός της ΕΤΕ προβλέπει αύξηση των δανείων και απαιτήσεων κατά πελατών με ρυθμό υψηλότερο από την αύξηση του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι ήδη από φέτος η τράπεζα επιδιώκει αύξηση των χορηγήσεων πάνω από 0,6% που είναι η επίσημη πρόβλεψη για την πορεία του ΑΕΠ.

Τα νέα δάνεια θα αφορούν κυρίως επιχειρήσεις οι οποίες έχουν χαρακτηριστικά του νέου οικονομικού μοντέλου (εξωστρέφεια, καινοτομία κ.ά.). Στο πλαίσιο αυτό η τράπεζα τρέχει ήδη πρόγραμμα χορηγήσεων, ύψους 3 δισ., επωφελούμενη του γεγονότος ότι διαθέτει δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις 90% για την εγχώρια δραστηριότητα και 97,5% σε επίπεδο ομίλου.

Όπως αναφέρει το ενημερωτικό δελτίο, στόχος της είναι ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις σε επίπεδο ομίλου να μην ξεπεράσει το 105% τα επόμενα χρόνια.

Μιλώντας στην πρόσφατη έκτακτη γενική συνέλευση ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, Αλ. Τουρκολιάς, δήλωσε ότι τα υπόλοιπα των εγχώριων επιχειρηματικών δανείων της Εθνικής αρχίζουν να ανακάμπτουν, ακολουθώντας τη σταδιακή βελτίωση των οικονομικών συνθηκών και την επανεμφάνιση της εμπιστοσύνης.

Καθαρό επιτοκιακό περιθώριο άνω των 400 μονάδων

Η μεσοπρόθεσμη στρατηγική της Εθνικής προβλέπει επίτευξη καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου άνω των 400 μονάδων βάσης, γεγονός που θα επιτευχθεί μέσω της περαιτέρω μείωσης του κόστους χρηματοδότησης. Σημειώνεται ότι το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο στο δ΄ τρίμηνο του 2013 διαμορφώθηκε στις 326 μονάδες βάσης.

Ταυτόχρονα αναμένονται πρωτοβουλίες που θα στοχεύουν στην ανάκαμψη των εσόδων από τις αμοιβές μέσω της τραπεζοασφαλιστικής δραστηριότητας.

Μείωση της σχέσης κόστους προς έσοδα στο 45%

Η αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους και προμήθειες σε συνδυασμό με το χαμηλότερο λειτουργικό κόστος ως αποτέλεσμα του προγράμματος εθελουσίας αναμένεται να ρίξει σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα τη σχέση κόστους προς έσοδα στο 45% σύμφωνα με την τράπεζα.

Οι δαπάνες προσωπικού στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν στο τέλος του 2013 σε 821 εκατ. ευρώ από 904 εκατ. το 2012 και αν συνυπολογιστεί η επίπτωση από το πρόγραμμα εθελουσίας διαμορφώνονται στα 666 εκατ. ευρώ, 19% χαμηλότερα. Η σχέση κόστους προς έσοδα υποχώρησε στο 61,5% από 70,3%.

Στο 1% θα πέσει το cost of risk

Στους μεσοπρόθεσμους στόχους της Εθνικής περιλαμβάνεται η επίτευξη δείκτη κόστους πιστωτικού κινδύνου στις 100 μονάδες βάσης (1%), έναντι 250 μ.β. για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2013.

Το 2013 ο ρυθμός δημιουργίας νέων επισφαλειών μειώθηκε 57% σε ετήσια βάση με αποτέλεσμα να μειωθούν και οι προβλέψεις κατά 40%

Τέλος μεταξύ των στόχων είναι και η επίτευξη δείκτη απόδοσης επί του ενεργητικού 150 μ.β., εξαιρώντας τα ομόλογα του ΕΤΧΣ και το δάνειο προς την Ελληνική Δημοκρατία (σ.σ. Titlos). Στο τέλος του 2013 ο δείκτης κερδών προς ενεργητικό διαμορφώθηκε στις 80 μονάδες βάσης.

Οι βασικοί άξονες του σχεδίου αναδιάρθρωσης

Παρότι όπως διευκρινίζεται τη στιγμή έγκρισης του ενημερωτικού δελτίου δεν είχε εγκριθεί το επικαιροποιημένο σχέδιο αναδιάρθρωσης της Εθνικής από την DG Comp, η τράπεζα αναφέρει ότι πέραν της πώλησης σημαντικού ποσοστού μειοψηφίας στη Finansbank ενδέχεται να αναλάβει και τις ακόλουθες δεσμεύσεις:

- τη διασφάλιση αποτελεσματικού και επαρκούς συστήματος εταιρικής διακυβέρνησης

-την ισότιμη μεταχείριση των δανειοληπτών, συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγών με τους συνδεδεμένους πιστούχους (connected borrowers)

-την περαιτέρω μείωση του κόστους για να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και κερδοφορία της

-την εφαρμογή ισορροπημένης πολιτικής μείωσης των λειτουργικών δαπανών με σκοπό την ενίσχυση της μακροπρόθεσμης κερδοφορίας, όπως η ολοκλήρωση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου της ΕΤΕ, με εκτιμώμενο ετήσιο όφελος στις λειτουργικές δαπάνες ύψους 155 εκατ.

-την ευθυγράμμιση της πολιτικής αποδοχών με την πολιτική διαχείρισης κόστους και την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών

-τους περιορισμούς πληρωμής μερισμάτων, κουπονιών σε μετοχές και τίτλους έκδοσης της τράπεζας που χαρακτηρίζονται ως ίδια κεφάλαια με εξαίρεση την περίπτωση νομικής υποχρέωσης

- τους περιορισμούς για εξαγορές. Σημειώνεται ότι επιτρέπεται η απόκτηση εταιριών για την αποκατάσταση της χρηματοοικονομικής ισορροπίας και την εξασφάλιση αποτελεσματικού ανταγωνισμού, έπειτα από έγκριση της DG Comp. Επιπλέον, εξαιρείται των περιορισμών η απόκτηση με αντίτιμο που αναλογεί σε ποσοστό 0,01% των συνολικών κεφαλαίων της τράπεζας (ή συνολικά σε ποσοστό 0,025% σε περίπτωση περισσότερων αποκτήσεων) καθώς και η απόκτηση στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης δανείων

- τους περιορισμούς χρησιμοποίησης για διαφημιστικούς σκοπούς των μέτρων κρατικών ενισχύσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v