Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Frigoglass: Στα 39,4 εκατ. διευρύνθηκαν οι ζημίες το α΄ εξάμηνο

Στα 39,4 εκατ. ανήλθαν οι ζημίες στο εξάμηνο για τη Frigoglass. Πτώση σημείωσαν οι πωλήσεις και τα EBITDA. Έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο μείωσης των αποθεμάτων. Οι επιχειρηματικές προοπτικές για το υπόλοιπο του έτους.

Frigoglass: Στα 39,4 εκατ. διευρύνθηκαν οι ζημίες το α΄ εξάμηνο

Ζημίες 39,4 εκατ. ευρώ κατέγραψε η Frigoglass το α΄ εξάμηνο του 2014 έναντι κερδών 9,8 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Οι πωλήσεις της ανήλθαν στα 270 εκατ. καταγράφοντας πτώση 312,9 εκατ.

ΕΒΙΤDA της εταιρίας υποχώρησαν 23,2% και ανήλθαν στα 36,56 εκατ. ευρώ.

Αν εξαιρεθούν οι δαπάνες αναδιάρθρωσης και οι έκτακτες δαπάνες η Frigoglass σημείωσε ζημίες 3,3 εκατ. το α΄ εξάμηνο.

Αναλυτικότερα, η Frigoglass SAIC ανακοίνωσε σήμερα τα ελεγμένα οικονομικά της αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο του 2014 (έως την 30ή Ιουνίου 2014).

Τα κυριότερα στοιχεία των αποτελεσμάτων του δευτέρου τριμήνου 2014:

-Πτώση €29 εκατ. ή 21% στις πωλήσεις του κλάδου επαγγελματικής ψύξης, λόγω κυρίως των δυσμενών συνθηκών στις αγορές της Ουκρανίας, της Τουρκίας και της Αφρικής καθώς και της προσωρινής διακοπής λειτουργίας του εργοστασίου στην Ινδία μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς.
-Σταθερό περιθώριο μικτού κέρδους στον κλάδο επαγγελματικής ψύξης, ωστόσο η χαμηλότερη απορρόφηση λειτουργικών εξόδων λόγω του χαμηλού όγκου επηρέασε το περιθώριο EBITDA.
-Αύξηση των πωλήσεων στον κλάδο υαλουργίας κατά περίπου 8%, κυρίως λόγω των αυξημένων πωλήσεων στη Νιγηρία και παρά την αρνητική επίδραση των συναλλαγματικών ισοτιμιών.
-Επαρκής απορρόφηση των πάγιων εξόδων, αλλά μικρότερο περιθώριο EBITDA στον κλάδο υαλουργίας εξαιτίας των αδύναμων αποτελεσμάτων του Jebel Ali.
-Έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο μείωσης των αποθεμάτων (-18% από έτος σε έτος).
- Δαπάνες αναδιάρθρωσης ύψους €36 εκατ. από την ενσωμάτωση της παραγωγής του εργοστασίου στην Τουρκία κι εκείνου της Ρουμανίας.

Ο κύριος Torsten Tuerling, Διευθύνων Σύμβουλος της Frigoglass, σχολίασε:

"Η μεγάλη συρρίκνωση των πωλήσεων στον κλάδο της επαγγελματικής ψύξης στη διάρκεια του τριμήνου οφείλεται στην κατάρρευση των πωλήσεων στην Ουκρανία, στην απότομη πτώση των πωλήσεων στην Τουρκία, στη μείωση των πωλήσεων στην Αφρική και στις επιπτώσεις της προσωρινής διακοπής λειτουργίας του εργοστασίου στην Ινδία λόγω της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε εκεί. Ο χαμηλότερος όγκος πωλήσεων και η αντίστοιχη μικρότερη δυνατότητα απορρόφησης των πάγιων εξόδων μείωσαν τα περιθώρια κέρδους στο τρίμηνο, παρά τη προσήλωσή μας στη βελτίωση της αποδοτικότητας.

Η συνεχής πίεση στις πωλήσεις του κλάδου επαγγελματικής ψύξης στο τρίμηνο επιβεβαίωσε την ορθότητα της απόφασης για μείωση της παραγωγικής μας βάσης. Μετά την πρόσφατη ανακοίνωση της ενοποίησης της παραγωγής επαγγελματικών ψυγείων του εργοστασίου μας στην Τουρκία με αυτό της Ρουμανίας, βελτιώνουμε σημαντικά την κοστολογική μας δομή, ενισχύοντας παράλληλα τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητά μας. Οι έκτακτες δαπάνες αναδιάρθρωσης ύψους €36 εκατ. που αναγνωρίστηκαν στη διάρκεια του τριμήνου αναμένουμε να επιφέρουν μείωση κόστους περίπου €7 εκατ. σε ετησιοποιημένη βάση.

Στον κλάδο της υαλουργίας καταγράφηκε αύξηση των πωλήσεων της τάξης του 8,3%, κυρίως λόγω της μεγάλης ζήτησης στη Νιγηρία. Για το υπόλοιπο του έτους, αναμένουμε να συνεχιστούν οι ισχυρές επιδόσεις στον συγκεκριμένο κλάδο. Στον κλάδο της επαγγελματικής ψύξης αναμένουμε τη διατήρηση της μεταβλητότητας των συνθηκών της αγοράς. Είμαστε προσηλωμένοι στην επιτυχημένη υλοποίηση έργων αποδοτικότητας και προετοιμάζουμε τα θεμελιώδη για την επιστροφή σε κερδοφόρα ανάπτυξη".

Επιχειρηματική προοπτική

Για το δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένουμε οι δυσχερείς συνθήκες στις αναδυόμενες αγορές να συνεχιστούν. Επίσης, παραμένουμε επιφυλακτικοί ως προς τις προοπτικές της Ρωσίας. Στον κλάδο υαλουργίας αναμένουμε να συνεχιστεί η ανοδική πορεία των πωλήσεων και στη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου, καθώς οι συνθήκες στην κύρια αγορά της Νιγηρίας εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά ευνοϊκές.

Για να ανακτήσουμε την κερδοφορία εν μέσω του ευμετάβλητου περιβάλλοντος της αγοράς, υλοποιούμε σημαντικά μέτρα για την αναδιάρθρωση της παραγωγικής μας βάσης και για την ενίσχυση των επιδόσεων των ζημιογόνων δραστηριοτήτων μας. Μετά το κλείσιμο του εργοστασίου μας στις Η.Π.Α. στις αρχές του έτους, προχωράμε στη ενσωμάτωση του όγκου παραγωγής του εργοστασίου στην Τουρκία με εκείνου στη Ρουμανία. Με τα μέτρα αυτά, θα βελτιωθεί σημαντικά η δυνατότητα απορρόφησης των γενικών εξόδων, θα δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας και θα μειωθεί η πολυπλοκότητα που σχετίζεται με την παραγωγική βάση μας στην Ευρώπη. Από την ενσωμάτωση αυτή αναμένουμε εξοικονόμηση προ φόρων ύψους περίπου €7 εκατ., σε ετήσια βάση, από το 2015 και εξής.

Με στόχο την επιστροφή της κερδοφόρου ανάπτυξης στο κλάδο επαγγελματικής ψύξης, για το 2015 ετοιμάζουμε την εμπορική κυκλοφορία μιας πρωτοποριακής σειράς επαγγελματικών ψυγείων που θα θέσουν νέα πρότυπα αναφοράς όσον αφορά την προβολή και την τοποθέτηση των προϊόντων στα ψυγεία, την ενεργειακή βελτιστοποίηση και τη βιωσιμότητα. Επιπλέον, υλοποιήσαμε επιτυχώς το πιλοτικό στάδιο μίας πρωτοπόρας ολοκληρωμένης υπηρεσίας εξυπηρέτησης (service) των πελατών μας, η οποία αναμένεται να δημιουργήσει πρόσθετες ροές εσόδων σε όλη την Ευρώπη από το 2015.

Στην Ασία συνεχίζονται οι εργασίες ανακατασκευής του εργοστασίου μας στην Ινδία, ώστε να αποκατασταθεί η πλήρης λειτουργία του. Με την ολοκλήρωση των εργασιών θα είμαστε σε θέση να επωφεληθούμε από μακροπρόθεσμες, σημαντικές, προοπτικές ανάπτυξης της Ινδίας και να ανακτήσουμε την ηγετική μας θέση στην αγορά. Στην Αφρική, ανακατανέμουμε τους πόρους μας ώστε να εκμεταλλευτούμε καλύτερα την ισχυρή μας παρουσία τόσο στον κλάδο επαγγελματικής ψύξης όσο και στον κλάδο υαλουργίας σε όλη την ήπειρο.
Είμαστε αποφασισμένοι να ολοκληρώσουμε επιτυχώς τις αλλαγές που έχουμε δρομολογήσει.

Με την ολοκλήρωσή τους, θα είμαστε σε θέση να ενδυναμώσουμε το επιχειρηματικό μας μοντέλο, να ενισχύσουμε τη δημιουργία αξίας και να βελτιώσουμε σημαντικά τις ταμειακές ροές σε όλες τις συνθήκες της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v